Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

En bro mellom Matter og Zigbee

Med tanke på at The Connectivity Standards Alliance er organisasjonen som står bak både Matter og Zigbee, er det kanskje ikke overraskende at produkter som bygger bro mellom de to plattformene er på vei. Ett av dem er faktisk allerede her.

Skrevet av / 22.12.23 - 09:02
En bro mellom Matter og Zigbee

På CES 2024 (9.-12. januar i Las Vegas) viser selskapet Thirdreality frem sitt Smart Bridge MZ1-produkt, som fungerer som en bro mellom Matter og Zigbee – et produkt som faktisk kan kjøpes i dag via Amazon.

Med våre innovative produkter og løsninger håper vi å gi et betydelig bidrag til smarthusbransjen og gi brukerne større bekvemmelighet og opplevelser», sier Xuezhang Dong, administrerende direktør i Thirdreality.

Smart Bridge MZ1 fungerer ifølge Thirdreality som en kobling mellom Matter-standarden og Zigbee-protokollen, slik at du kan koble til og styre Zigbee-enhetene dine sømløst med ledende plattformer innenfor Matter-standarden, som Apple HomeKit, Google Assistant og SmartThings.

Poenget er at hvis du har Zigbee-enheter, vil de ikke fungere direkte med Matter-produkter, men hvis du bruker Smart Bridge MZ1, blir de Matter-kompatible og kan styres fra de samme plattformene som Matter-produkter. Broen gjør det med andre ord mulig for Zigbee-brukere å migrere enhetene sine til Matter-økosystemet.

Thirdreality er foreløpig ingen stor aktør på det skandinaviske markedet, selv om produktene deres er tilgjengelige via Amazon, men det er sannsynlig at lignende produkter er på vei fra andre aktører, slik at eksisterende Zigbee-enheter kan implementeres i dagens og morgendagens smarthusplattformer.

Det har lenge eksistert produkter på markedet med lignende funksjonalitet, som f.eks. Aqara Hub M2 som kan fungere som en kobling, eller bro, mellom Zigbee-enheter og Apple Homekit. Et annet eksempel er Athom Homey Pro, en avansert kontroller med omfattende kompatibilitet – og omtrent 15 ganger så dyr som Smart Bridge MZ1.

Smarthusutviklingen har selvsagt kommet langt de siste årene, men det som er en kilde til frustrasjon for mange, er at det ofte er vanskelig å få ting til å fungere sammen hvis man ønsker mer enn å bruke et mer eller mindre lukket system.

Tanken med Matter er å gjøre det mye enklere for både produsenter og forbrukere ved å skape en enhetlig standard som gjør det mulig for ulike typer produkter fra ulike merker – og ulike plattformer – å kommunisere sømløst med hverandre.

Matter

Matter er navnet på en kommunikasjonsstandard for smarthusenheter, og målet er å skape én enhetlig standard som kan brukes av et bredt spekter av smarthusprodukter, uavhengig av produsent.

Det hele startet i 2019 som et samarbeid mellom Amazon, Apple, Google, Samsung og andre merkevarer i smarthusmarkedet, og i 2022 lanserte Connectivity Standards Alliance (CSA) Matter 1.0-spesifikasjonen – en åpen kildekodeplattform som fra dag én ble støttet av mer enn 280 selskaper i smarthussegmentet.

Enkelt sagt er Matter ikke en ny kommunikasjonsprotokoll, men et lag over andre protokoller, og de protokollene Matter bruker i dag er Ethernet, Wi-Fi og Thread. I tillegg brukes Bluetooth Low Energy til distribusjon av enheter.

Zigbee

Zigbee er en åpen standard for kompakte mottakere og sendere med lavt strømforbruk, og siden starten for snart 20 år siden er det solgt mer enn én milliard Zigbee-kretser. Zigbee var opprinnelig utelukkende rettet mot bedrifter, med ulike behov, og kompatibiliteten var dårlig.

Men for mindre enn ti år siden ble Zigbee-protokollen oppdatert (til 3.0) og profilene standardisert, noe som førte til at kompatibiliteten mellom ulike selskapers produkter ble betydelig forbedret.

Zigbee er en mye brukt protokoll som i likhet med Wi-Fi benytter 2,4 GHz i applikasjoner som belysning, alarmer og termostater.

Organisasjonen bak Zigbee er The Connectivity Standards Alliance, alltså samma organisation som står bakom Matter.

Les også Matter utvider mulighetene Den nye smart hjem-standarden kan snart knytte sammen hvitevarer og små elektriske apparater.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

LG utvider sin premium-serie

Lover kaffe med baristakvalitet

Denne nye kinesiske robotstøvsugeren vil snart gjøre rent i norske hjem

Batteridrevet traktor fra Ryobi

En enklere hverdag med nye hvitevarer fra Samsung

Miele introduserer flere funksjoner i appen sin

Se hvordan du rengjør

Sikkerhetsløsning fra Yale

Nye roboter fra Ecovacs tar seg av vinduer og hager

Kjøkkenmaskin med ikoner i stedet for knotter

Dreame lanserer sin første robotgressklipper i Norden

Smartlåsen som er innebygd i døren

Lyd & Bilde
Scroll to Top