Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

Nyhet

Ekte high-end ørepropper fra Sennheiser

Med romfartsteknologi og akustisk trolldom ønsker Sennheiser med IE 600 enevelde i prisklassen under 10.000 kroner.

Skrevet av / 02.03.22 - 20:44
Ekte high-end ørepropper fra Sennheiser

Med high-end øreproppmodellen IE 600 blåser Sennheiser i alt som heter trådløs lyd. Her er det kabel som gjelder, for å få det aller meste ut av lydsignalet fra favorittmusikken. Det betyr at du kan perfeksjonere lyden etter egen smak med din favorittforsterker, og det betyr dessuten at musikere kan bruke proppene på scenen. Men det er først og fremst musikkelskeren Sennheiser har i tankene med IE 600.

Sennheiser IE600 man LB scaled 1
Foto: Sennheiser

IE 600 tar over etter de nå utgåtte IE 800 S, som var blant de aller beste øreproppene journalisten hadde hørt, da han testet dem i 2018. Med et enormt lydbilde, skinnende flott oppløsning i overtonene, og en tvers igjennom ærlig lyd. Det skortet bare litt på dynamikken, for lyden var en del flatere enn man ærlig talt bør kunne forvente fra et par ørepropper til ti tusen kroner(!). Det var nok også derfor Sennheiser i fjor lanserte de enda dyrere IE 900!

Høye forventninger

Nå kommer altså IE 600, som til 7.190 kroner legger seg et lite steg under hva IE 800S kostet ved lansering. Det betyr ikke at Sennheiser har spart på kruttet, og forhåpentligvis byr de nye øreproppene på ett og annet som vi savnet hos den dyrere forgjengeren. Uten at vi har skrevet testen av IE 900 ennå, kan vi røpe at de her en vesentlig mer eksplosiv lydgjengivelse enn IE 800S, og det er lov å håpe at IE 600 ivaretar dette i godt monn.

Sennheiser IE600 lifestyle LB scaled 1
Sennheiser IE600. Foto: Sennheiser

NASA-teknologi

Husene er laget gjennom en spesiell 3D-printprosess, med en spesiell metallstruktur kalt ZR01 amorft zirkonium. Her skal atomstrukturen være mer stabil enn i normalt metall, slik at metallet i disse øreproppene ikke har noen svake punkter som kan brekkes eller bøyes. Tilsvarende metallstruktur er allerede brukt av NASA, i drillhodet til Mars-fartøyet Perseverance. Vi får dermed regne med at det er holdbare saker det er snakk om!

Sennheiser lover at metallet i tillegg har «banebrytende akustisk ytelse», som sammen med helt nye 7 mm TrueResponse-elementer vil gjøre IE 600 til en referanse for de mest kresne musikkelskerne.

Sennheiser IE 600 er utviklet i Tyskland og produsert ved selskapets fabrikk i Irland. Det hevdes at produksjonsanlegget har en av verdens mest avanserte produksjonsprosesser av sitt slag, og IE 600 er utviklet for å «levere feilfri akustisk og visuell glede i flere tiår fremover».

Sennheiser IE600 lifestyle2 LB scaled 1
Foto: Sennheiser

Lav forvrengning

IE 600 har et spesielt bakstykke, som skal minimere refleksjon inni huset, og et ekstra akustisk kammer som skal fjerne resonanser og redusere trykkforskjeller, som igjen skal resultere i en klarere og mer detaljert diskant. Slik at lytteren kommer enda nærmere musikken.

Vi loves at øreproppene gjengir stemmer med høy realisme, og bassresponsen loves å være både kjapp og nøyaktig, selv i det laveste registeret.

Skreddersydd passform

IE 600 har gullbelagte MMCX-kontakter som muliggjør tredjeparts kabler, med en diameter opptil 4,8 mm. Både ubalansert kabel med 3,5 mm kontakt, og balanserte med 4,4 mm kontakt følger med, og begge er para-aramid-forsterket «for optimal slitestyrke». Øreputer i både silikon og minneskum følger med, hver i tre størrelser. Dette er det samme som vi kjenner fra både IE 900 og lillebror IE 300. I likhet med de to nevnte modellene har IE 600 ørebøyler for best mulig passform. Dette manglet IE 800S.

Tilgjengelighet og pris

Sennheiser IE 600 blir kommer i løpet av våren, senest til sommeren, og veiledende pris blir 7190 kroner.

Sennheiser IE600 man3 LB scaled 1
Foto: Sennheiser

Sennheiser IE 600 – fakta:

  • Slitesterk ZR01 amorfe metallhus, 3D-printet I Tyskland
  • 7 mm TrueResponse drivere for lav forvrengning
  • Doble resonanskamre for lavere forvrengning
  • Kabler med gullbelagte MMCX-termineringer
  • Ubalansert kabel (3,5 mm) og balansert kabel (4,4 mm)
  • Justerbare ørebøyler og flere ulike øreputer
  • Frekensområde: 4 Hz – 46,5 kHz
  • Forvrengning: 0.06% THD (1 kHz, 94 dB)
  • Impedans: 18 Ohm

sennheiser.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top