Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sinnssyke ørepropper fra Sennheiser

Sennheiser IE 900 er øreproppene for deg som krever det beste – og er villig til å betale for det.

Skrevet av / 12.05.21 - 14:02
Sinnssyke ørepropper fra Sennheiser

Sennheiser synes tydeligvis ikke IE 800 S var helt gode nok – eller dyre nok. Vi er faktisk enige i det første, for selv med en skikkelig forsterker manglet de dynamikk og engasjement nok til å helt forsvare den høye prisen.

Kanskje Sennheiser har hørt på oss, når de nå kommer med den nye flaggskipmodellen IE 900. Som Sennheiser lover setter “en ny standard for alle lydentusiaster på farten”.

IE 900 er produsert på Sennheisers hovedkvarter i Tyskland, laget for å redusere resonanser og minimere akustiske problemer hvor enkelte frekvenser maskerer for andre. Dette gjør de blant annet ved hjelp av ett enkelt 7 mm bredbånds høyttalerelement (driver) til hvert øre.

Sennheiser IE 900
Foto: Sennheiser

Hvorfor ikke flere drivere?

High-end-ørepropper fra andre produsenter har gjerne både to, tre og fire – eller enda flere – drivere i hvert øre. Fordelen er at hvert høyttalerelement får et mindre arbeidsområde, og dermed økt dynamikk og lavere forvrengning. Ulempen er at det er en stor utfordring å få lydbølgene til å treffe hverandre perfekt i timing. I praksis er det nærmest en umulighet, og resulterer i en liten faseglipp i overgangen mellom hvert høyttalerelement.

Les også Fantastiske på nesten alle måter Når man kjøper et par ørepropper til 9.000 kroner ønsker man perfeksjon. Sennheiser IE 800 S er ikke langt unna, men vi savner noe vesentlig.

Jo flere elementer, desto flere faseforskyvinger i det hørbare frekvensområdet. Dette kan låte unaturlig, hvor man enten får kunstige forsterkninger hvor lyden fra to elementer sammenslås, og dermed maskeringer. Eller – enda verre – man kan få en kansellering i stedet, grunnet utfasing. Forsterkninger kan fikses med EQ, men ikke kanselleringer. De er borte for alltid.

Sennheiser IE 900 exploded
Sennheiser IE 900 har bare én driver, men masse teknologi. Foto: Sennheiser

Én driver med masse teknologi

Sennheiser velger i stedet å jobbe med en 7 mm bredbåndsdriver og såkalt X3R-teknologi.

X3R-teknologioen benytter tre resonatorkamre, drillet inn i aluminiumhusene på IE 900 og plassert mellom membranen og munningen som går inn i øret. Disse resonerer ved nøye kalkulerte frekvenser og skal absorbere energi i viktige områder for å hindre maskeringer. Menneskeøret kan nemlig ikke oppfatte høyfrekvente lyder ved lave lydnivåer, hvis sterkere lyder i et lavere frekvensområde skjer samtidig. Ved å fjerne energien fra maskerende resonanser, forhindres uønskede bølgetopper, slik at de små nyansene blir hørbare.

Les også Beyerdynamic Xelento remote Aldri har vi hørt bedre oppløsning og tonal klangbalanse fra et par ørepropper.

Videre har man brukt en slags akustisk sentrifuge for å spre og jevne ut diskantområdet. En kompleks form som skal maksimere akustisk friksjon slik at overskuddsenergi spres utover og i prinsippet forsvinner. Sennheiser hevder effekten er både målbar og hørbar, og skal sørge for en så glatt og ørevennlig diskantgjengivelse som mulig.

I videoen under kan du se hvordan Sennheiser IE 900 kom til verden.

 

Helautomatisert produksjon

Driverne er forbedret siden IE 800S, med lavere toleransenivåer mellom to forskjellige enheter, for enda bedre presisjon. For å få til dette, er produksjonen av elementene helautomatisert på fabrikken.

Driverne er “ekstremt lette og smidige”, forhindrer forvrengning og leverer en naturlig og balansert lyd, skal vi tro Sennheiser. Vi loves en gjennomsiktig gjengivelse uansett lydnivå.

Bekvemmelighet og komfort

IE 900 bruker Fidelity Plus MMCX-terminaler til ledningene, som gjør det mulig å bruke tredjeparts kabler. Øreproppene leveres me den ubalansert kabel med 3,5 mm plugg, og balanserte kabler med 2,5 mm og 4,4 mm plugger. Kablene skal tåle flere tusen bøyinger. Ørekrokene kan bøyes til av brukeren, og det følger med puter i både silikon og minneskum.

Sennheiser IE 900 lifestyle(2)
Foto: Sennheiser

Sennheiser IE 900: Pris og tilgjengelighet

Sennheiser IE 900 kan kjøpes fra midten av juni, til 1300 euro.

sennheiser.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Head-fi: Sjekk disse hodetelefonene!

Nye produkter - og nye rykter - fra Creative

Hodetelefoner revolusjonerer måten du hører på

Slik er det på innsiden av Sennheiser

Med kilopris som safran

Stax-elektrostater til en folkelig pris

Lukket hodetelefon for audiofile.

Hodetelefoner bygget som høyttalere

Budsjetthøyttalere fra Q Acoustics

Sjekk disse hodetelefonene fra Focal

Slik ser Sonos' første hodetelefoner ut

Din egen personlige hjemmekinoopplevelse

Scroll to Top