Nyhet

The Sphere i Las Vegas er verdens største LED-skjerm

Denne kulerunde LED-bygningen er også utstyrt med hele 164.000 surroundhøyttalere. Slå den!

Skrevet av / 06.07.23 - 20:01
The Sphere i Las Vegas er verdens største LED-skjerm

Las Vegas er hjembyen til mange ekstravagante hoteller, casinoer, artister og sceneshow, men denne bygningen tar kaka! Sphere er rett og slett en gigantisk, sfærisk «LED-kule» som er dekket med lysdioder både innvendig og utvendig. 

The Sphere ligger plassert nær det fasjonable hotellet The Venetian Resort, som ligger langs hovedgaten Las Vegas Strip.  Det fascinerende byggverket ble fullt opplyst for første gang tirsdag kveld, i anledning 4. juli-feiringen (Independence Day). Prosjektet ble startet av Madison Square Garden Company(MSG) i 2018, og skal ha kostet nærmere 25 milliarder kroner å fullføre.

Verdens største LED-skjermer – på innsiden og utsiden

Den enorme konstruksjonen skal være verdens største sfæriske bygning, 112m høyt og 157m bred. På utsiden er det montert hele 1,2 millioner lysdioder på størrelse med hockeypucker, som kan vise dynamiske bilder i en massiv skala. Strømforbruket tør vi ikke tenke på! Men det koster å skille seg ut i «Sin City».

Ikke nok med det: På innsiden sitter det også en enorm, omsluttende LED-skjerm, med en oppløsning på 16K. Og her målers ikke skjermstørrelsen i tommer, men kvadratmeter. 15.000 m2 for å være nøyaktig. Til sammenligning er skjermen på siden av hotellet Resorts World i Las Vegas, «bare» 9300 m2 stor.

En kolossal kino, konsert- og underholdningsarena

The Sphere skal fungere som en futuristisk underholdningsarena, med rom for opp mot 40000 tilskuere. Her vil det etter planen vises både filmer, konserter, e-sport arrangementer og MMA-kamper. The Sphere har også et kolossalt, 3D-surround høyttalersystem bestående av 164.000(!) høyttalere på alle kanter.

Selskapet bak, Sphere Entertainment, er i full gang med å filme ulike videoproduksjoner som skal vises inne i kula. Tenk deg IMAX og Dolby Atmos på steroider, så har du kanskje en fornemmelse av hvordan dette kan låte og føles! Det vil også være 4D-effekter som duft og lufttrykk tilgjengelig.

En ting er sikkert, denne bygningen skal vi definitivt sjekke ut nærmere når vi besøker Las Vegas og CES i januar!

The Sphere åpner offisielt den 29. september i år, da har nemlig U2 premiere på konsertshowet U2:UV Achtung Baby Live at Sphere. Se mer av Sphere på innsiden i videoen under.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

High-end platespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Scroll to Top