Nyhet

Denon surround-receivere støtter 8K – og mye mer

2020-modellene av Denons X-serie er en naturlig utvikling fra forgjengerne.

Skrevet av / 05.06.20 - 10:34
Denon surround-receivere støtter 8K – og mye mer

Denons 2020-receivere er på vei inn i butikkene. Den nye X-serien består så langt av fire nye modeller, AVC-X6700H, AVC-X4700H og AVC-X3700H, i tillegg til innstegsmodellen AVR-X2700H. Hos Denon betyr AVC fravær av FM-radio, mens innstegsmodellen med sin AVR-prefiks har fått dette om bord.

Støtter 8K video

Denons receivere har utvidet ARC (eARC) som støtter høyoppløst lyd fra en kompatibel TV, tilbake til HDMI-utgangen via lydreturen. HDMI 2.1 har de også over hele fjøla og er dessuten først ut med støtte for 8K videosignaler. Selv om vi forventer at konkurrentene også vil lansere tilsvarende spesifiserte receivere i år. Om ikke annet vil det være merkelig om Marantz lar være, som er Denons søsterselskap og som deler teknologi.

Uansett, 8K-støtte vil gjelde for samtlige HDMI-innganger, som da støtter 8K / 50-60 Hz og 4K / 120 Hz video, og dessuten HDR10+, Dynamic HDR, Dolby Vision, HLG og standardformatet HDR10. Med andre ord, uansett hva slags HDR-format videostrømmen er kodet med, så vil receiveren sende det videre gjennom til TV-en eller projektoren.

En funksjon ved navn Quick Media Switching gjør at du slipper at skjermen midlertidig går i svart når bildekilden forandrer oppløsning eller bildefrekvens.

Les også Denon AVC-X8500H Denons nye flaggskip er et monster i hjemmekinoen, og med hele 13 kanaler gir den Romfølelse med stor R.
Denon AVC-X6700H. Foto: Denon
Denon AVC-X6700H. Foto: Denon

Dolby Atmos

AVC-X6700H har 11 kanaler om bord, mens X4700H og X3700H har 9. De støtter alle 3D-lyd med Dolby Atmos, og i denne forbindelsen kan X6700H slå seg hardest på brystet med inntil 7.1.4 kanaler (hvor 4 står for antall høydekanaler). Fordi den har en 13-kanalers prosessor ombord, kan du en ekstra stereo effektforsterker eller et par aktive høyttalere kobles til for å utvide til 7.1.6 eller 9.1.4 surroundlyd.

Virtuelle høydekanaler

Hvis du ikke vil installere høyttalere i taket, og heller ikke har hovedhøyttalere med egne Atmos-elementer pekende oppover (såkalt Atmos Elevation), så kan alle receiverne skilte med noe som kalles Dolby Atmos Height Virtualization. Denne teknologien simulerer Atmos-effekt i et vanlig høyttaleroppsett, hvor samtlige høyttalere er i ørehøyde. Hvor bra det fungerer, kan vi ikke uttale oss om ennå, men så langt har vi ikke latt oss imponere spesielt av lydplanker med tilsvarende teknologi.

Mer 3D-lyd

Andre 3D-lydformater støttes også, som DTS:X og DTS Virtual:X (tilsvarende Atmos Height Virtualization) og Auro-3D. Sistnevnte er den mest høyoppløste av de alle, men krever en litt annen plassering av høydehøyttalerne, og utvalget av kildemateriale er dårlig. AVC-X6700H vil senere på året få støtte for DTS:X Pro, som gir opptil 13 kanaler med DTS:X, for eksempel 7.2.6 eller 9.2.4.

IMAX Enhanced

Alle de tre toppmodellene er såkalt IMAX Enhanced. Da vi først hørte om teknologien, skjønte vi ikke riktig hva det var for noe, selv etter å ha prøvd å finne ut av det på IMAX sin hjemmeside. Men det betyr visst at både lyd og bilde har metadata som får mottakeren til å automatisk stille seg inn til å gjengi innholdet som regissøren ønsker det. Uavhengig av hva slags innstillinger du har gjort på receiveren og TV-en i forkant. Dersom de begge støtter teknologien, altså. I tillegg støttes de spesielle størrelsesforholdene 1,44:1 og 1,9:1.

Denon AVC-X6700H. Foto: Denon
Denon AVC-X6700H. Foto: Denon

Gaming

Spillentusiaster vil nyte godt av Variable Refresh Rate som justerer seg automatisk til oppdateringsfrekvensen i spillet, og Auto Low Latency-modus stiller seg automatisk til Game-modus for å redusere forsinkelse på HDMI-inngangen (input lag). Når det skal plaffes løs i spillet, vil du at alt skal gå i sanntid, og ikke henge mange millisekunder etter!

Strømming

H-en på slutten av navnet betyr at alle fire receivermodeller har innebygd HEOS, som er Denons multiroms strømmeplattform. I bunn og grunn har den samme funksjonalitet som Sonos, med innebygd støtte for de aller fleste strømmetjenester. Inkludert Tidal, Spotify, Deezer og internettradio med TuneIn, for å nevne noen få. Men ikke YouTube Music eller Apple Music, da må du i stedet strømme via AirPlay 2 eller Bluetooth. AirPlay 2 gjør forresten at receiverne kan bli del av et Apple HomeKit-basert smarthjem, og styres fra mobiltelefonen via Siri-assistenten. De støtter også både Alexa og Google Assistant, men du trenger en Amazon Echo- eller Google Home/Nest-høyttaler i nettverket ditt.

Denon AVR-X6700H
Denon AVC-X6700H har hele 11 forsterkerkanaler, og dessuten 13 kanalers prosessering. Da kreves en ekstra stereo effektforsterker i tillegg. Foto: Denon

Audyssey romkorreksjon

Den rimeligste receiveren AVR-X2700H støtter Audyssey MultEQ XT romkorreksjon, mens de tre dyreste har den mer høyoppløste 32-bits-versjonen (XT32). De har også subEQ HT for individuell kalibrering av subwoofer. Det har nylig kommet en ny minnefunksjon, hvor du kan lagre to Audyssey-konfigurasjoner og bytte mellom dem på direkten.

Alle AVC-modellene har i tillegg fått Pre-Amplifier-modus, som deaktiverer effektforsterkerne når alle høyttalere drives av separate forsterkere. Denne funksjonen er direkte nedarvet fra flaggskipet AVC-X8500H. Vår test av denne monsterforsterkeren kan du lese her.

Priser

Mens vi venter på norske priser, her er de europeiske:

 • AVR-X2700H  849 euro
 • AVC-X3700H  1199 euro
 • AVC-X4700H  1699 euro
 • AVC-X6700 H  2499 euro

Receiverne forventes inn i butikk i løpet av sommeren, og AVC-X6700H er allerede på vei til testbenken vår. Vi gleder oss!

hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • LB+ Total i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 Mnd
  Kun 149,- mnd

  Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top