Search
Generic filters

Danske musikere mot lydnivåkrigen

Danskene i Vestbo Trio tar sammen med hi-fi-guru Peter Lyngdorf dynamikkskjeen i egen hånd.

Vi i Lyd & Bilde er opptatt av god lyd. Og det hjelper ikke med verdens beste hi-fi-anlegg, dersom musikken som spilles av låter dritt. I de senere årene har vi sett et hittil klimaks av den såkalte lydnivåkrigen, eller ”The Loudness War”. Kort fortalt går det ut på å redusere de dynamiske kontrastene i musikken (forskjellen mellom sterke og svake partier), slik at man kan øke det generelle lydnivået på opptaket. Et triks som blir stadig mer tynet, i håpet om å være den artisten som stikker seg mest frem på radio. Problemet er at i dag gjør ”alle” det, som er en av grunnene til at all popmusikk i dag har så å si den samme lydsignaturen.

Les også: Lydkvalitetens skandaløse forfall

I artikkelen ”Lyden suger – fortsatt” fra mars i fjor intervjuet jeg Dalis og Hi-Fi Klubbens grunnlegger Peter Lyngdorf, som oppgitt mente at hi-fi er dødt hvis ikke lyden på musikken blir bedre:

– I november 2012 ble jeg invitert til en konferanse i København for å snakke om muligheter for teknologiske gjennombrudd for reprodusert lyd. Jeg sjokkerte de tilstedeværende ved å si at med den voldsomme forringelsen av lyd på CD og radio, er alt snakk om å forbedre avspillingskjeden totalt irrelevant, sa han den gangen.

Peter Lyngdorf, grunnlegger av Hi-Fi Klubben, høyttalermerket Dali og high-end-merket Lyngdorf, er blant initiativtakerne til SoundSenze, som vil utarbeide en ny standard for bedre lyd.
Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd.

For å gjøre noe med det, var han med å stifte prosjektet SoundSenze, som ville utvikle en protokoll med hovedmål å gi bedre lyd på utgitt musikk. Ut fra prosjektet kom blant annet prosjektet Nordic Dynamic, som har foreslått at hver musikkutgivelse kommer i to versjoner: én kommersiell med hard kompresjon, som radiostasjonene kan benytte, og én høykvalitetsutgave, ment å spilles av på et hi-fi-anlegg.

VestboTrio_FingersThumbs

Dansk trio
Nå er det musikernes tur til å ta affære. Det danske jazzbandet Vestbo Trio har nå inngått samarbeid med nettopp Peter Lyngdorf & Co, i kampen mot lydnivåkrigen. Deres nye album ”While You Were Gone”, som slippes den 28. august, er produsert etter Nordic Dynamic-spesifikasjonene, i jakten på ”uovertruffen lydkvalitet”.

Trioen toppet danske iTunes’ jazzliste med sin nyeste singel, ”All My Fingers Are Thumbs”, som ble sluppet tidligere i sommer. Sangen vil også presenteres på den kommende Dali CD #4 referanse-CD, som i Skandinavia vil distribueres gjennom Hi-Fi Klubben, og som også selges gjennom hi-fi-butikker i hele verden.

– Som utøvende musikere strever vi alltid etter å nå gjennom til publikum. Et initiativ som sikrer bedre lyd gir oss mulighet for å uttrykke oss uten filter, sier gitarist Michael Vestbo i en pressemelding.

vestbotrio.com
nordicdynamic.net

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.