Danske musikere mot lydnivåkrigen

Danskene i Vestbo Trio tar sammen med hi-fi-guru Peter Lyngdorf dynamikkskjeen i egen hånd.

Skrevet av / 07.08.15 - 10:54
Danske musikere mot lydnivåkrigen

Vi i Lyd & Bilde er opptatt av god lyd. Og det hjelper ikke med verdens beste hi-fi-anlegg, dersom musikken som spilles av låter dritt. I de senere årene har vi sett et hittil klimaks av den såkalte lydnivåkrigen, eller ”The Loudness War”. Kort fortalt går det ut på å redusere de dynamiske kontrastene i musikken (forskjellen mellom sterke og svake partier), slik at man kan øke det generelle lydnivået på opptaket. Et triks som blir stadig mer tynet, i håpet om å være den artisten som stikker seg mest frem på radio. Problemet er at i dag gjør ”alle” det, som er en av grunnene til at all popmusikk i dag har så å si den samme lydsignaturen.

Les også: Lydkvalitetens skandaløse forfall

I artikkelen ”Lyden suger – fortsatt” fra mars i fjor intervjuet jeg Dalis og Hi-Fi Klubbens grunnlegger Peter Lyngdorf, som oppgitt mente at hi-fi er dødt hvis ikke lyden på musikken blir bedre:

– I november 2012 ble jeg invitert til en konferanse i København for å snakke om muligheter for teknologiske gjennombrudd for reprodusert lyd. Jeg sjokkerte de tilstedeværende ved å si at med den voldsomme forringelsen av lyd på CD og radio, er alt snakk om å forbedre avspillingskjeden totalt irrelevant, sa han den gangen.

Peter Lyngdorf, grunnlegger av Hi-Fi Klubben, høyttalermerket Dali og high-end-merket Lyngdorf, er blant initiativtakerne til SoundSenze, som vil utarbeide en ny standard for bedre lyd.
Peter Lyngdorf er ikke glad i dårlig lyd.

For å gjøre noe med det, var han med å stifte prosjektet SoundSenze, som ville utvikle en protokoll med hovedmål å gi bedre lyd på utgitt musikk. Ut fra prosjektet kom blant annet prosjektet Nordic Dynamic, som har foreslått at hver musikkutgivelse kommer i to versjoner: én kommersiell med hard kompresjon, som radiostasjonene kan benytte, og én høykvalitetsutgave, ment å spilles av på et hi-fi-anlegg.

VestboTrio_FingersThumbs

Dansk trio
Nå er det musikernes tur til å ta affære. Det danske jazzbandet Vestbo Trio har nå inngått samarbeid med nettopp Peter Lyngdorf & Co, i kampen mot lydnivåkrigen. Deres nye album ”While You Were Gone”, som slippes den 28. august, er produsert etter Nordic Dynamic-spesifikasjonene, i jakten på ”uovertruffen lydkvalitet”.

Trioen toppet danske iTunes’ jazzliste med sin nyeste singel, ”All My Fingers Are Thumbs”, som ble sluppet tidligere i sommer. Sangen vil også presenteres på den kommende Dali CD #4 referanse-CD, som i Skandinavia vil distribueres gjennom Hi-Fi Klubben, og som også selges gjennom hi-fi-butikker i hele verden.

– Som utøvende musikere strever vi alltid etter å nå gjennom til publikum. Et initiativ som sikrer bedre lyd gir oss mulighet for å uttrykke oss uten filter, sier gitarist Michael Vestbo i en pressemelding.

vestbotrio.com
nordicdynamic.net

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top