TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Nå kommer HarmonyOS

Huawei har bekreftet offisiell lansering i neste uke.

forfatter
Publisert 25.05.21 - 15:41

Huawei har jobbet med sitt eget alternativ til Android i flere år nå. HarmonyOS er navnet på operativsystemet som lenge har vært et sideprosjeket, men som plutselig ble veldig aktuelt da det kinesiske selskapet for godt to år siden ble boikottet av USAs daværende Trump-regjering og plassert på den amerikanske myndighetens svarteliste.

HarmonyOS ble for første gang offisielt presentert bare noen få måneder etter boikottens begynnelse – da i forbindelse med Huaweis utviklerkonferanse i august 2019 – og nå har det kinesiske selskapet offentliggjort en video på det sosiale mediet Weibo, hvor Huawei bekrefter at HarmonyOS nå er klar til lansering og vil komme ut den 2. juni.

Inntil videre er det ikke sikkert om det er snakk om en global lansering eller eksklusivt i Kina.

Android 10? Skulle det ikke ha stått HarmonyOS 2? (Foto: Ars Technica)

En kopi av Android?

Det vil bli spennende å se hva Huawei har å vise oss på onsdag neste uke.

For noen måneder siden offentliggjorde tech-mediet Ars Technica nemlig en gjennomgang av en betautgave av HarmonyOS, som pekte på at det nye operativsystemet mer eller mindre var en ren kopi av Android. Og da en eldre utgave av Android fra 2019.

Ars Technica hevdet at all koden under brukergrensenitt var ren kopi av Android. F.eks. viste programvareopplysningene under Innstillinger at mobilen kjørte Android 10. Og under Innstillinger/Apper var det henvisninger til apper som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, etc.

5-2 6-1 7-2 8-1
<
>
Her er brukergrensesnittet i Huaweis HarmonyOS. Ligner det kanskje noe vi kjenner til? (Foto: Ars Technica)

Huawei avviste dengang alle påstander om at HarmonyOS skulle være en piratkopi av Android.

«HarmonyOS er et fullstendig nytt operativsystemet bygget på Huaweis distribusjonsteknologi, som er unikt designet rundt nye fremtidige behov, hvor forskjellige IoT-enheter er bundet sammen. Det kan implenteres on-demand på tvers av en rekke enheter og fleksibelt tilpasses forskjellige hardware- og applikasjonskrav.

Samtidig med at alle gjeldende open-source regler overholdes nøye, så utnytter HarmonyOS et stort antall open-source ressurser fra tredjeparter, bl.a. Linux, til å aksellerere utviklingen av en omfattende arkitektur.

Selv om visse elementer i brukergrensenitt fra EMUI 11 er bevart i den nåværende utvikler-betaen, så lanseres HarmonyOS med et helt nytt brukergrensesnitt på kommende Huawei-smarttelefoner. Betaprogrammet for utviklere jobbes med kontinuerlig, og vi oppfordrer til og gleder oss over all feedback fra utviklere og partnere. Sammen kan vi jobbe mot våres visjon om «Simple AI Life«, uttalte selskapet dengang.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Omvendt? Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …
Har Motorola funnet G-punktet? Den kinesiske mobilprodusenten lanserer tre nye billige smarttelefoner.
Samsung Galaxy S23 rett rundt hjørnet - Nå vet vi datoen! Første fysiske Galaxy Unpacked-event på tre år.
Huawei Watch GT 3 SE For å holde fast ved dine nyttårsforsetter er det viktig å bruke alle triksene man har. Kanskje er det en ny treningsklokke som skal til?
Ny mobil til folk med slips Skal være den perfekte smarttelefonen til forretningsfolk.
Følg Lyd & Bilde