Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

HarmonyOS er en kopi av Android

Det er ingen reell forskjell på Huaweis "nye" mobile operativsystem og Android.

Skrevet av / Oppdatert: 05.02.21 - 06:00 // Først publisert: 04.02.21
HarmonyOS er en kopi av Android

[HISTORIEN ER OPPDATERT. HUAWEI SVARER PÅ KRITIKKEN NEDERST I ARTIKKELEN]

Det har lenge vært kjent at Huawei i de siste årene har jobbet med et helt nytt operativsystem til mobile enheter.

HarmonyOS, som systemet kommer til å hete på markedet i den vestlige verden, ble offisielt presentert tilbake i 2019 på Huaweis utviklerkonferanse. Og selv om det ikke ble sagt høyt, var det åpenbart at HarmonyOS skulle fungere som Huaweis Plan B, hvis virksomhetens forsøk på å få Android-brukere og -utviklere til å omfavne Huaweis egen versjon av Android, og dersom app-butikken Huawei AppGallery skulle feile.

Les også Kommentar: Huawei-blokkeringen kan knuse Android I første omgang går den amerikanske boikott av Huawei naturligvis hardest utover elektronikkgiganten selv. Men den dramatiske situasjonen peker også på den største utfordringen ved Android-økosystemet.

Ifølge Huawei er HarmonyOS – også kalt HongMengOS i Kina – laget internt av selskapets egne utviklere, og versjon 2 av systemet ble frigitt i desember. Det kan man nå kjøre på smarttelefoner samt via en såkalt remote emulator, som kjører en virtuell utgave av HarmonyOS på brukerens datamaskin, via servere plassert i Kina.

5-2 6-1 7-2 8-1
<
>
Her er brukergrensesnittet i Huaweis HarmonyOS. Ser det ikke litt kjent ut? (Foto: Ars Technica)

«HarmonyOS er fullstendig ulikt fra Android og iOS»

Kommunikasjonen om HarmonyOS har fra Huaweis side slått på systemets uavhengighet fra eksisterende plattformer. Richard Yu, administrerende direktør for Huaweis avdeling for forbrukerelektronikk, beskrev ved lanseringen i 2019 operativsystemet som «det første microkernel-baserte distribuerte OS til alle scenarioer.»

Og til CNN har han uttalt at HarmonyOS er «fullstendig ulikt fra Android og iOS.» 

Men sistnevnte har vist seg å være en sannhet med store modifikasjoner. Det avslører en grundig gjennomgang av HarmonyOS, som techmediet Ars Technica har gjort.

Faktisk viser den grundige undersøkelsen av HarmonyOS, basert på den tidligere nevnte versjon fra desember 2020, at operativsystemet mer eller mindre er en ren kopi av Android. Som en eldre utgave av Android fra 2019.

devecostudio64_rjNqLUn1PP 9 10-1
<
>
Android 10? Skulle det ikke egentlig ha stått HarmonyOS 2? (Foto: Ars Technica)

Android 10 uten vesentlige endringer

Ars Technicas journalist beskriver i artikkelen den omfattende godkjenningsprosessen han måtte gjennom, før han kunne få tilgang til utviklerversjonen av HarmonyOS, men etter det ble det skikkelig spennende.

«Måten Huawei beskriver operativsystemet til pressen og i dokumenter til utviklere har ikke særlig mye å gjøre med det faktiske produktet som selskapet leverer. Utviklerdokumentasjonen bærer sterkt preg av å være skrevet bevisst med formålet om å forvirre leseren. Enhver konkret kode i det faktiske produktet, som man holder under lupen, ligner Android uten markante endringer,» skriver journalist Ron Amadeo i artikkelen. 

Selve operativsystemet måtte Amadeo kjøre i en emulator, som simpelthen streamet HarmonyOS fra en mobiltelefon i Kina til hans datamaskin.

Og både ved første øyekast og etter en grundigere granskning av systemet var det klart for Ars Technica-journalisten at HarmonyOS er en ren kopi av Huaweis eget EMUI-brukergrensesnitt til Android, bare klinisk renset for enhver referanse til Android-navnet.

All koden under brukergrensesnittet var ren Android. F.eks. viser programvare-opplysningene under Innstillinger, at mobilen kjører Android 10. Og under Innstillinger/Apps er det henvisninger til apper som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, etc.

I HarmonyOS-utgaven av Huawei AppGallery finner man helt ferdige utgaver av apper som TikTok, WeChat, Tencent, Baidu og Weibo, men også apper fra amerikanske selskaper som Google og Microsoft.

Et imponerende stort antall ferdige apper i Huawei AppGallery til HarmonyOS. Blant annet fra amerikanske selskaper som Google og Microsoft. (Foto: Ars Technica)

Huawei svarer

For et par dager siden spurte vi Huawei om en offisiell kommentar til påstandene. Her er Huaweis (ikke)svar i full lengde:

«HarmonyOS er et fullstendig nytt operativsystem bygget på Huawei distribusjonsteknologi, som er unikt designet rundt de nye fremtidige behov, hvor forskjellige IoT-enheter er forbundet til hverandre. De kan implementeres on-demand på tvers av en bred rekke enheter og fleksibelt imøtekommende forskjellige hardware- og applikasjonskrav. 

Samtidig med at alle gjeldende opens-source regler overholdes nøye, utnytter HarmonyOS et stort antall open-source ressurser fra tredjeparter, inkludert Linux til å fremskynde utviklingen av en omfattende arkitektur. 

Selv om visse elementer til brukergrensesnittet fra EMUI 11 er bevart i den nåværende utvikler-betaen, lanseres HarmonyOS med et helt nytt brukergrensesnitt på kommende Huawei-smarttelefoner. Betaprogrammet for utviklere går fortsatt, og vi oppfordrer til og gleder oss over enhver feedback fra utviklere og partnere. Sammen kan vi arbeide for å bringe vår visjon om «Simple AI Life», til live. (For flere detaljer, henvises HarmonyOS keynote https://bit.ly/2YLpUw8

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

0
Scroll to Top