Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kinesisk mobilallianse vil bryte Googles Play-monopol

Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo går sammen om å skape en felles app-butikk som alternativ til Google.

Skrevet av / 07.02.20 - 15:26
Kinesisk mobilallianse vil bryte Googles Play-monopol

Om du har en Android-telefon er Google Play stedet du besøker for å laste ned apper. Men det kan snart endre seg.

En allianse av mobilprodusenter bestående av Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo, vil skape et felles alternativ til Googles app-butikk. Det skriver nyhetsbyrået Reuters i dag. Nøyaktig lik vi så for oss i fjor, da konsekvensen av avhengigheten til Google ble tydelig.

Alliansen som har fått navnet GDSA (Global Developer Service Alliance), skal eksistere parallelt med Google Play, slik at app-utviklere kan laste sine apper til begge butikkene. De fire selskapene sitter tilsammen på 40 prosent av det globale mobilmarkedet. Det er planen at den nye app-butikken skal lanseres i mars.

Android-operativsystemet er gratis, men app-butikken er en pengemaskin for Google, som krever et gebyr på 30 prosent for prisen av hver app. Som ifølge Reuters ga en fortjeneste på 8,8 milliarder dollar til Google i 2019. Denne summen vil GDSA gjerne ha del i. Men det handler ikke bare om penger for apper.

Les også Kommentar: Huawei-blokkeringen kan knuse Android I første omgang går den amerikanske boikott av Huawei naturligvis hardest utover elektronikkgiganten selv. Men den dramatiske situasjonen peker også på den største utfordringen ved Android-økosystemet.

Kan redde Huawei fra blokkering

Alliansen kan nemlig bli et trumfkort for Huawei, som på grunn av handelsblokkeringen ikke kan bruke Googles tjenester i sine fremtidige smarttelefoner. Vi har enda til gode å se Google-løse Huawei-mobiler i skandinaviske butikker, siden blokkeringen ikke gjelder eksisterende modeller, men det er bare et spørsmål om tid. Sannsynligvis bare noen få uker, da årets største mobilmesse MWC, finner sted i Barcelona senere denne måneden.

Relansering kjøper tid for Huawei

I de knappe åtte månedene som har gått siden blokkeringen startet, har Huawei kunnet leve på sine eksisterende modeller. I januar testet vi Huawei Nova 5T, som i realiteten var en modifisert utgave av en tidligere modell – og dermed ikke påvirket av blokkeringen. Mate 30 og Mate 30 Pro, som begge er uten Google-apper, blir tilsynelatende ikke tilgjengelige på det Skandinaviske markedet.

Global Developer Service Alliance

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top