TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Huawei kunne avlytte nederlandske KPN

Hittil hemmeligholdt rapport avslører at Huawei hadde ubegrenset tilgang til alle samtaler i nederlandsk mobilnettverk.

forfatter
Publisert 21.04.21 - 09:00

Kinesiske Huawei produserer ikke bare smarttelefoner. Faktisk er virksomhetens hovedfokus å levere selve infrastrukturen som utgjør mobilnettverket. Her i Norden har Huawei i en årrekke vært leverandør av danske TDCs 4G-nettverk.

Forhåpentligvis betyr ikke det at TDCs mobilkunder har blitt utsatt for samme risiko og potensielle krenkelser av deres privatliv, som kundene hos KPN – det nederlandske sidestykke til TDC.

Huawei har nemlig i en årrekke vært leverandør av KPNs mobilnettverk, og nå avslører en hittil hemmligholdt intern undersøkelse utført av KNP tilbake 2010, at den kinesiske virksomhten den gang hadde ubegrenset, ukontrollert og uautorisert tilgang til å overvåke trafikk i KPNs kjernenettverk. Både fra Huaweis lokaliteter hos KPN i Nederland og fra Kina. Det skriver den nederlandske avisen De Volkskrant.

Les også Hva i all verden er det som foregår hos Huawei? Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.

Alarmerende risikovurdering ble holdt hemmelig

KPN outsourcet drift og vedlikehold av kjernenettverk til Huawei i 2009. Dette betydde bl.a. at seks Huawei-medarbeidere hadde sine faste arbeidsplasser KPN i Haag, hvor hovedkontoret befant seg den gang.

Av sikkerhetsgrunner – og særlig fordi KPN hadde blitt advart flere ganger av nederlandske etterretningstjenesten AVID – ba teleoperatøren eksperter fra Capgemini om å analysere eventuell risiko forbundet med Huawei.

Konklusjonene viste seg å være så alarmerende at den interne rapporten ble holdt hemmelig:

«KPN Mobile er i alvorlig fare fordi lisenser tilbakekalles, eller regjeringen og virksomhetene kan miste tilliten til KPN hvis det blir kjent at den kinesiske regjeringen kan avlytte KPN-mobilnummere og lukke nettverket,» siterer De Volkrants-rapporten.

På det tidspunktet hadde KPNs mobilnettverk 6,5 millioner abonnenter.

Les også Over 500.000 Huawei-mobiler er infisert med Joker-trojaneren Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.

Både KPN og Huawei benekter

På lørdag uttalte KPN følgende til nyhetsbyrået ANP:

«Det har aldri blitt fastslått at kundedata skal ha blitt stjålet av Huawei fra våre nettverk eller våre kundesystemer, eller at nettverket har blitt avlyttet.»

Huawei har sendt ut en pressemelding om saken. Her skriver den kinesiske virksomheten bl.a:

«Huawei-medarbeidere har ikke hatt uautorisert tilgang til KPNs nettverk. Siden vi etablerte oss i Holland for 15 år siden har vi aldri blitt anklaget av myndighetene for noen form for ulovlige handlinger.»

Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Følg Lyd & Bilde