Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Huawei kunne avlytte nederlandske KPN

Hittil hemmeligholdt rapport avslører at Huawei hadde ubegrenset tilgang til alle samtaler i nederlandsk mobilnettverk.

Kinesiske Huawei produserer ikke bare smarttelefoner. Faktisk er virksomhetens hovedfokus å levere selve infrastrukturen som utgjør mobilnettverket. Her i Norden har Huawei i en årrekke vært leverandør av danske TDCs 4G-nettverk.

Forhåpentligvis betyr ikke det at TDCs mobilkunder har blitt utsatt for samme risiko og potensielle krenkelser av deres privatliv, som kundene hos KPN – det nederlandske sidestykke til TDC.

Huawei har nemlig i en årrekke vært leverandør av KPNs mobilnettverk, og nå avslører en hittil hemmligholdt intern undersøkelse utført av KNP tilbake 2010, at den kinesiske virksomhten den gang hadde ubegrenset, ukontrollert og uautorisert tilgang til å overvåke trafikk i KPNs kjernenettverk. Både fra Huaweis lokaliteter hos KPN i Nederland og fra Kina. Det skriver den nederlandske avisen De Volkskrant.

Hva i all verden er det som foregår hos Huawei? Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.

Alarmerende risikovurdering ble holdt hemmelig

KPN outsourcet drift og vedlikehold av kjernenettverk til Huawei i 2009. Dette betydde bl.a. at seks Huawei-medarbeidere hadde sine faste arbeidsplasser KPN i Haag, hvor hovedkontoret befant seg den gang.

Av sikkerhetsgrunner – og særlig fordi KPN hadde blitt advart flere ganger av nederlandske etterretningstjenesten AVID – ba teleoperatøren eksperter fra Capgemini om å analysere eventuell risiko forbundet med Huawei.

Annonse

Konklusjonene viste seg å være så alarmerende at den interne rapporten ble holdt hemmelig:

«KPN Mobile er i alvorlig fare fordi lisenser tilbakekalles, eller regjeringen og virksomhetene kan miste tilliten til KPN hvis det blir kjent at den kinesiske regjeringen kan avlytte KPN-mobilnummere og lukke nettverket,» siterer De Volkrants-rapporten.

Annonse

På det tidspunktet hadde KPNs mobilnettverk 6,5 millioner abonnenter.

Både KPN og Huawei benekter

På lørdag uttalte KPN følgende til nyhetsbyrået ANP:

«Det har aldri blitt fastslått at kundedata skal ha blitt stjålet av Huawei fra våre nettverk eller våre kundesystemer, eller at nettverket har blitt avlyttet.»

Huawei har sendt ut en pressemelding om saken. Her skriver den kinesiske virksomheten bl.a:

«Huawei-medarbeidere har ikke hatt uautorisert tilgang til KPNs nettverk. Siden vi etablerte oss i Holland for 15 år siden har vi aldri blitt anklaget av myndighetene for noen form for ulovlige handlinger.»

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.