Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Slik kontrollerer Huawei sine ansatte

Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.

Skrevet av / 18.01.21 - 13:57
Slik kontrollerer Huawei sine ansatte

Den store kinesiske elektronikkprodusenten Huawei har vært gjennom en vanskelig og turbulent tid de siste årene.

I mai 2019 plasserte den amerikanske regjeringen Huawei på den såkalte «Entity List». Det er i praksis en svarteliste over selskaper som ikke må få fri tilgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, programvare eller andre teknologiske tjenester.

Det har bl.a. betydd at nye mobilprodukter fra Huawei for øyeblikket kommer uten Googles tjenester og apper, som har tvunget kineserne til å satse på å bygge en alternativ app-butikk og alternative tjenester for sine brukere i den vestlige verden.

Les også Takk og farvel, Huawei AppGallery gir ikke brukerne den opplevelsen de forventer. Alternative app-butikker er ikke en løsning. Fraværet av Google betyr et farvel til Huawei på det norske markedet.

I desember sa Huawei opp sin danske kommunikasjonssjef, Tommy Zwicky, med øyeblikkelig varsel, da det kom frem bl.a. i Washington Post at Huawei hadde testet ansiktgjennkjenningsprogramvare, som kunne gjenkjenne etniske minoriteter i store folkemengder.

Og nå truer nye avsløringer i det tyske nettmediet Netzpolitik.org med å sette Huawei under ytterligere press.

Wolf culture

Under overskriften «How Huawei controls its employees in Europe» forteller Netzpolitik i en lengre artikkel, hvordan den kinesiske virksomheten diskriminerer medarbeidere, og hvordan Huawei blander seg inn i sine medarbeideres privatliv for å kontrollere dem og sikre at de er lojale ovenfor selskapet.

Selv om Huawei ofte roses for sine ledelsesprinsipper av anerkjente medier som Harvard Business Review, så forteller tidligere medarbeidere om en annen virkelighet, hvor ansatte presses til det ytterste og hvor en giftig virksomhetskultur promoteres av ledelsen.

Huaweis grunnlegger og CEO, Ren Zhengfei. (Foto: Huawei)

Og Huaweis egen toppsjef og grunnleger, Ren Zhengfei, legger heller ikke skjul på at Huawei ledes etter militaristiske prinsipper, skriver Netzpolitk. Ren bruker ofte militære metaforer når han snakker offentlig, og han har ofte omtalt Huaweis kultur som «wolf culture».

Noen er mer like enn andre

Netzpolitik hevder på bakgrunn av sine kilder at det er forskjellige regler i Huawei for kinesiske og ikke-kinesiske medarbeidere. Ikke-kinesere har mindre tilgang til informasjon blir utelukket fra viktige interne avgjørelser.

Til gjengjeld holdes kinesiske medarbeidere, som utstasjoneres i Europa i kort snor av toppledelsen.

Et internt dokument med tittelen ««Assignment and Mobility Management Regulation» demonstrerer ifølge Netzpolitik, hvordan Huawei med alle midler forsøker å forhindre at kinesiske medarbeidere bosetter seg i utlandet.

«De som har fått oppholdstillatelse i et EU-land, eller dersom ektefeller har permanent oppholdstillatelse i EU, og dem som frivillig har søkt om permanent opphold i EU, skal forlate Europa så fort som mulig,» skriver virksomheten på kinesisk i dokumentet, som fortsetter: «Hvis de ikke følger ordren vil selskapet si dem opp.» 

(Foto: Huawei)

Nulltoleranse for feil

Mange av kildene som har uttalt seg til Netzpolitik er enige om at Huawei konsekvent straffer særlig sine kinesiske medarbeidere for påståtte feil. Og gjerne i full offentlighet foran deres kolleger.

Via interne epost-lister lar virksomheten med jevne mellomrom alle vite hvem som som etter Huaweis oppfattelse ikke har oppført seg ordentlig, og hvilke sanksjoner som har blitt pålagt dem. Ifølge artikkelens kilder holder Huawei sine ledere ansvarlige for enkeltpersoners feiltrinn. I gruppen behandles de som foreldre ovenfor sine medarbeidere, barna deres.

Ifølge Washington Post er den militaristiske ledelsesstilen enda mer utpreget i Kina, hvor nye medarbeidere som jobber i selskapets hovedkvarter i Shenzen, forpliktes til å delta i en to uker lang «boot camp» på Huawei University. Der sover de på sovesaler, og vekkes kl. 5 om morgenen for å løpe og gjøre fysiske øvelser ikledd rød-hvite Huawei-uniformer.

Også lignende tendenser i Danmark

I Danmark har flere nøkkelmedarbiedere, herunder tidligere nevnte Tommy Zwicky, i de siste tolv månedene forlatt Huawei plutselig og uten forklaring. Lyd & Bilde har vært i kontakt med minst tre tidligere Huawei-medarbeidere om deres situasjoner, men ingen av dem har ønsket å uttale seg offentlig, og henviser i stedet til taushetsklausuler som de har underskrevet i forbindelse med deres oppsigelse.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

7 hendelser på “Slik kontrollerer Huawei sine ansatte”

  1. Thor-Erik

    Det som er merkelig er at det er huawai ble den sorte ulv da de begynte å levere gode konkurransedyktige produkter. Å skylde på overvåkning og hvordan de behandler sine folk er feil da man på daglig basis blir overvåket av Google og andre store telefon selskaper. Å stenge de ute fra 5g i frykt for spionasje er også merkelig da det ikke er noen raporter på overvåkning på 4g nettet, som de eier ca 80% i norge. JA TIL HUAWEI…

  2. Finn Øyvind

    Huawei tilhører fullt og helt det Kinesiske kommunistparti CCP. I den grad selskapet tilhører arbeiderene er det gjennom CCP. Alt er jo som kjent felleseie der. Det var ikke mye Trump hadde rett i men dette fortjener han faktisk støtte for. Nå er det jo fulgt opp av store deler av den mer «ordinære» vestlige verden også. CCP er gift for en fri og liberal framtid for verden.

  3. Huawei har nesten 200000 arbeidere,at det er en del som ikke passer inn, som på andre arbeidslasser er vel ingen bombe.Huawei eies av arbeiderne, og lederen har vel gjort en god jobb, når en ser på utvikling av selskapet.Siden Donald Trumf er den persjonen med all kunnskap og sannhetene, og som vi har fulgt og trodd på, både i Norge og resten av Europa, så er det klart Huawei og kineserne som er kjeltringer

  4. Jeg hadde virkelig ikke ventet å finne naiv politisk propaganda i et fagblad for lyd og bilde. Takk for meg, jeg sier opp abonnementet! Hallvard Johnsen

    1. Hvordan er dette politisk propaganda? Dette er jo realitetene.

  5. Finn Øyvind

    Jeg har lært mye om Huawei såvel som China generelt gjennom Serpenza og C-milks mfl you-tube kanaler. Så derfor er jeg fullstendig ferdig med Huawei selv etter tre fantastiske telefoner. Håper jeg kan holde meg borte fra mest mulig kinesiske produkter og oppfordrer alle til å tenke seg om når de handler. Huawei er ikke noe spesielt i kina. Landet er et skrekkregime som gjør sitt ytterste for å spre sitt regime rundt i verden. De har balletak på Australia og store deler av Afrika. Også Canada har behov for å tenke seg om. Kinesiske myndigheter hjernevasker sine innbyggere og diskriminerer utlendinger mer og mer. Det er rapporter om at hvite folk blir spyttet på osv fordi de har gitt dem «Italia viruset» (covid). China i dag har store konsentrasjonsleirer og kan uten videre sammenlignes med Tyskland i 1937. Ville vi handlet med Hitler hadde vi visst hans hensikter den gang? Innbyggerene får ikke bruke google eller face-book og andre vestlige medier. De skjermes for informasjon og hjernevaskes til det ytterste. Å ikke tape ansikt er det aller viktigste. <Sannhet betyr ingenting. Dessuten er det aller meste av teknologien de produserer stjålet fra vesten og Japan. I fjor var det Hong-Kong. Så er det Spratley islands og Taiwan som står for tur. STOPP ALL HANDEL MED KINA.

  6. Richard Head

    Propaganda maskineriet er i gang med svartmaling av Huawei, slik at USA sine aksjoner mot selskapet fremstår som moralske – bra jobbet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

Ikke tørk mobiltelefonen din i ris

Får din gamle Samsung-mobil Galaxy AI?

0
Scroll to Top