Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Nyhet

Her er iPhone 14

Fire nye iPhone 14-modeller. Bedre kameraer. Ingen støtter WiFi 6E, eller raskere hurtiglading. Men prisen skal opp.

Skrevet av / 07.09.22 - 21:54
Her er iPhone 14

Apple har akkurat hatt sin årlige lansering av mobiltelefoner og klokker. I år som i fjor var presentasjonen digital.

Nye iPhone-modeller

Som vi visste, lanserer Apple modellene iPhone 14 (6,1″), iPhone 14 Pro (6,1″) og iPhone 14 Pro Max (6,7″). Ryktene om at det ikke blir noen ny mini-modell viste seg også å stemme, for i stedet for iPhone 14 mini blir det jommen meg iPhone 14 Plus i stedet, med like stor skjerm som Pro Max. Altså 6,7 tommer.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus
I tillegg til den vanlige iPhone 14 kommer en større iPhone 14 Plus, med en stor 6,7″ skjerm. Foto. Apple

iPhone 14 og 14 Plus får den samme A15-prosessoren som i iPhone 13. Ryktene om økt korttidsminne (RAM) fra 4 til 6 GB ble ikke nevnt, og står heller ikke i spesifikasjonene. Men det virker troverdig, da man jo må kunne forvente at noe har blitt forbedret i ytelse.

Bedre batteri på iPhone 14

Batteritiden har økt noe på iPhone 14 i forhold til iPhone 13, med videoavspillingstid oppgitt til 20 timer mot forgjengerens 19 timer. Plus-versjonen har derimot plass til et større batteri, og kan spille video i 26 timer sammenhengende.

Les også iPhone 14 forsinkes av kinesiske korona-restriksjoner Minst én iPhone 14-modell er tre uker forsinket på grunn av kinesisk COVID-19-nedstenging.

Samme ladeeffekt

Det gikk på forhånd rykter om at mobilene ville få hurtiglading opptil 30 watt. Det får de dessverre ikke, det blir det samme som forgjengerne. Som er 20 watt med kabel, og inntil 15 watt med MagSafe trådløs lading. 7,5 watt med trådløs Qi-lading.

Bluetooth 5.3 – men ikke lossless

Bluetooth-versjonen har blitt oppdatert til 5.3, som er siste skrik. Det har gått noen rykter om hvorvidt Apple ville tilby lossless-lyd over Bluetooth til deres nye AirPods Pro, men det er dessverre ikke tilfelle. Men vi får en såkalt Ultra Wideband-prosessor for spatial awareness, for 360-lyd gjennom Appler-propper og -hodetelefoner.

Nye kameraer

Vi får også bedre kameraer hele veien. iPhone 14-modellene får et nytt frontkamera med f/1.9 blender og dessuten autofokus. Dermed kan man lage skarpere og mer naturlige selfier, og dessuten ta seg bedre ut under videosamtaler. Dessuten et 13 mm ultravidvinkelkamera med f/2.4 blender.

iPhone 14 camera
iPhone 14 får bedre kamera enn forgjengeren. Foto: Apple

Ringer nødnummer ved trafikkulykke

Noen nye funksjoner kommer til iPhone 14, ikke minst innen sikkerhet. Som de nyeste Apple Watch-modellene kan nemlig de nye telefonene ringe nødnummer hvis de registrerer å befinne seg i en trafikkulykke. «En funksjon vi håper du aldri vil trenge,» ble den markedsført som.

iPhone 14 carcrash
iPhone 14 oppdager om du har vært i trafikkulykke. Foto: Apple

iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max

Dagens snakkis var likevel Pro-modellene, i form av iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max.

I sentrum står en kraftig A16 Bionic prosessor med 16 milliarder transistorer og 4 nanometer arkitektur. Som gjør telefonene til de kraftigste fra Apple noensinne, samtidig som de er meget energieffektive.

iPhone 14 Pro always on widget
Skjermen kan alltid være på og vise info om åpne apper, takket være strømbesparende og dynamisk skjermfrekvens. Foto: Apple

Dynamisk skjermfrekvens, alltid på

Med dynamisk skjermfrekvens som varierer mellom 1 Hz og 120 Hz trenger ikke AMOLED-skjermen jobbe hardere enn innholdet krever. Vi kjenner teknologien blant annet fra OnePlus 10 Pro, men Apple vil selvsagt ha sitt eget navn på det, og kaller skjermen Pro Motion.

Som et resultat i at den nye skjermen sparer mye energi, så har Apple sett sitt snitt til å kunne ha skjermen på hele tiden. «Always on»-funksjonen kjenner vi allerede fra Apple Watch-toppmodellene, og det kan jo være kjekt på mobilen også. Funksjonen kan nok også skrus av for å spare batteri.

iPhone 14 Pro notchless
iPhone 14 Pro og 14 Pro Max har ikke lenger det hakket inn på toppen av skjermen. Foto: Apple

Slutt på «busslomma»

iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max har fått dumpet busslomma, innhakket, leppa, eller hva du måtte kalle den. Altså den svarte kanten på toppen av skjermen, som skjuler frontkameraet og FaceID-sensorene. I stedet har iPhone 14 Pro og 14 Pro Max nå en mindre glipe i selve skjermen til kamera og sensorer, slik mange Android-mobiler har hatt i noen år allerede.

Dette sorte tomrommet er ikke hele historien, for det omringes av sort skjermareal, som tennes ut ifra hvilke funksjoner du bruker. Det kalles Dynamic Island, og kan vise informasjon om apper som jobber i bakgrunn. Som å vise musikkinformasjon mens du ringer, det neste steget mens du navigerer, og andre småoppgaver.

iPhone 14 Pro Max camera
Kameraet på 48 Mp kan sammenslå piksler for bedre bilder i dårlig lys. Eller du kan bruke de ekstra pikslene til digital zoom eller videostabilisering. Foto: Apple

48 Mp kamera

Som tidligere har Pro-modellene tre kameraer på baksiden: Ett ultravidvinkelkamera med makro, et telekamera, og et hovedkamera. Hovedkameraet har fått økt pikseloppløsningen fra 12 Mp til hele 48 Mp. Det var på forhånd spekulert i om kameraet ville kunne filme i 8K, ettersom det nå har nok piksler. Men det er fremdeles 4K som gjelder, med 24 (CinemaMode), 25, 30 eller 60 fps. Forskjellen de økte pikslene gjør har med zooming å gjøre, samt bildestabilisering.

De nye iPhonene bruker nemlig forbedret digital bildestabilisering, på samme måte som vi kjenner fra GoPro actionkameraer. Ved å fange et større utsnitt enn det som blir vist, har man mulighet til å hele tiden rette opp bildet til å holde seg rett på skjermen. Prinsippet kjenner vi godt, og på sitt beste funker det nesten like godt som optisk bildestabilisering.

Pixel binning

En annen fordel med mange piksler, er at under normalt bruk hvor man ikke trenger bilder med så høy oppløsning, så kan fire  piksler slås sammen til én. Såkalt pikselsammenslåing (binning). Dette øker lysgjennomslippet og reduserer bildestøy i dårlig belysning.

iPhone 14 Pro Max pixelbinning
Pixel binning: Fire piksler slås sammen til én. Foto: Apple

Fortsatt fysisk SIM-kort-et forblir

Det gikk på forhånd rykter om at Pro-modellene kommer uten plass til fysisk SIM-kort. Jeg må si jeg var litt engstelig der på forhånd, siden det fortsatt er enkelte mobilselskapene som ikke støtter eSIM (Happybytes, jeg ser på dere), og BankID på mobil ikke fungerer med eSIM.

Heldigvis kommer samtlige nye iPhone-modeller, både Pro og ikke-Pro, med fysisk nano-SIM-kortleser ombord. Men alle modellene støtter samtidig eSIM, og Pro-modellene støtter dessuten to eSIM. Du trenger dermed ikke lenger et fysisk SIM-kort om du ønsker å bruke to mobilabonnementer samtidig. Eller i det hele tatt.

Ikke WiFi 6E!

Apple har vært sent ute med støtte for WiFi 6E, med et nytt 6 GHz-bånd, men vi hadde trodd at tiden endelig skulle komme i dag. Dette har potensial for bedre WiFi-dekning der hvor både 2,4 GHz og 5 GHz-båndene er fulle av støy på grunn av mange trådløse produkter. Derfor er det særdeles skuffende å konstatere at Apple holder på den vanlige WiFi 6-standarden. Rett og slett uforståelig.

iPhone 14 satellite
Har du ikke vanlig mobildekning, kan iPhone 14 forsøke med satellittkontakt i stedet. Foto: Apple

Satellittdekning

Derimot har begge Pro-modellene fått satellittdekning, som gjør at du kan sende meldinger og tilkalle hjelp, om du har gått deg bort i fjellet eller andre områder uten normal mobildekning. Fordi satellitter har meget snever dekningsgrad, vil mobilen da fortelle deg hvilken vinkel du skal peke den mot himmelen, for å få dekning. Vær oppmerksom på at en tekstmelding via satellitt kan ta alt fra noen sekunder til et par minutter å sende.

iPhone 14 iPhone 14 Plus
Foto: Apple

Priser og tilgjengelighet

iPhone 14 har startpris på 10.990 kr (128 GB), mens iPhone 14 Plus koster fra 12.490 kr (128 GB). Begge kommer med lagring opptil 512 GB.

iPhone 14 Pro har startpris på 13.990 kr (128 GB), mens iPhone 14 Pro Max koster fra 15.490 kr (128 GB). Begge kommer med lagring opptil 1 TB. Da må du derimot opp i 20.690 kr for iPhone 14 Pro og 22.190 kr for 14 Pro Max. Det begynner å bli stivt, ja…

Alle modellene kan forhåndsbestilles fra 9. september kl 14. Alle blir tilgjengelige fra 16. september, unntatt iPhone 14 Plus, som kommer 7. oktober.

Les mer om iPhone 14 og iPhone hos apple.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top