For drøyt et år siden reiste Riksadvokaten i staten Arizona et søksmål mot Google. Anklagen var at Google samlet inn plasseringsdata fra brukernes Android-smarttelefoner, selv om man spesifikt hadde skrudd av for innsamling og videreformidling av nettopp disse opplysningene på mobilens innstillinger.
Den slags ting regnes som bedrageri i Arizona, og saken har pågått i domstolene i den amerikanske staten siden den gang.
Det nye er at en dommer etter initiativ fra to foretningsorganisasjoner, Digital Content Next og News Media Alliance, har tatt en avslutning for å publisere en del av saksmappene. Begrunnelsen er at det er i offentlighetens interesse å vite at Google har brukt ressursene sine på å forhindre at forbrukerne får innsikt i hvordan og til hvilken grad søkemotorgingaten samler inn data.
Forvirret? Det er meningen!
Transkripsjonene fra saksboken viser bl.a. at Google fortsatte å samle inn plasseringsdata fra brukernes mobiler selv om de hadde skrudd av deling av plasseringsdata i innstillingene.
Dessuten gjorde Google det bevisst vanskeligere og mer komplisert å finne alternativene for å beskytte personvernet i innstillingene. Og selskapet presset også smarttelefon-produsenter til å gjemme privatlivsinnstillingene i produktene sine så godt som mulig. Det skriver Business Insider.
Selv Googles egne ansatte slet med å finne ut hvordan de mange forskjellige innstillingene interagerte med hverandre. Det innrømmet et vitne i saken, Jen Chai fra Google som har ansvar for plasseringstjenester, da hun ble avhørt i retten.
Slik samler Google inn data om deg
Ifølge Business Insider bruker Google en rekke forskjellige metoder for å få informasjon om brukerens fysiske plassering, uansett hvor godt vedkommende prøver å unngå det.
F.eks. ved scanning av Wi-Fi-nettverk i nærheten og bruk av tredjeparts-apper. Ifølge et annet Google-vitne i saken er det ingen måte å gi informasjon til en tredjeparts-app uten at Google også får informasjonen.
Det er nok grunnen til at en ansatt i Google kom med uttalelsen “Apple spiser frokosten vår” i forbindelse med sitt vitnesbyrd i retten.
Medarbeideren var bevisst om at forbrukernes skepsis for å dele sine data med Google potensielt kunne sende dem i armene på Apple, som i større grad lar tredjepartsutviklere tilby apper og tjenester som samler inn data om brukernes plassering uten å tvinge dem til å sende informasjon til Apple i tillegg.
Et annet vesentlig poeng er at Apple nå lar brukerne sine velge om de skal la apper spore og smale inn data fra andre apper.