Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Google: “Apple spiser frokosten vår”

Utdrag fra rettsopptegnelser viser at Google bruker ufine metoder og nærmest lyver til brukerne sine for å kunne overvåke dem.

Skrevet av / 01.06.21 - 20:30
Google: “Apple spiser frokosten vår”

For drøyt et år siden reiste Riksadvokaten i staten Arizona et søksmål mot Google. Anklagen var at Google samlet inn plasseringsdata fra brukernes Android-smarttelefoner, selv om man spesifikt hadde skrudd av for innsamling og videreformidling av nettopp disse opplysningene på mobilens innstillinger.

Den slags ting regnes som bedrageri i Arizona, og saken har pågått i domstolene i den amerikanske staten siden den gang.

Det nye er at en dommer etter initiativ fra to foretningsorganisasjoner, Digital Content Next og News Media Alliance, har tatt en avslutning for å publisere en del av saksmappene. Begrunnelsen er at det er i offentlighetens interesse å vite at Google har brukt ressursene sine på å forhindre at forbrukerne får innsikt i hvordan og til hvilken grad søkemotorgingaten samler inn data.

Les også Huawei kunne avlytte alle mobilsamtaler Hittil hemmeligholdt rapport avslører at Huawei hadde ubegrenset tilgang til alle samtaler i nederlandsk mobilnettverk.

Forvirret? Det er meningen!

Transkripsjonene fra saksboken viser bl.a. at Google fortsatte å samle inn plasseringsdata fra brukernes mobiler selv om de hadde skrudd av deling av plasseringsdata i innstillingene.

Dessuten gjorde Google det bevisst vanskeligere og mer komplisert å finne alternativene for å beskytte personvernet i innstillingene. Og selskapet presset også smarttelefon-produsenter til å gjemme privatlivsinnstillingene i produktene sine så godt som mulig. Det skriver Business Insider.

Selv Googles egne ansatte slet med å finne ut hvordan de mange forskjellige innstillingene interagerte med hverandre. Det innrømmet et vitne i saken, Jen Chai fra Google som har ansvar for plasseringstjenester, da hun ble avhørt i retten.

Les også Stort søksmål mot Ring etter hackerangrep Har igjen problemer med sikkerheten.

Slik samler Google inn data om deg

Ifølge Business Insider bruker Google en rekke forskjellige metoder for å få informasjon om brukerens fysiske plassering, uansett hvor godt vedkommende prøver å unngå det.

F.eks. ved scanning av Wi-Fi-nettverk i nærheten og bruk av tredjeparts-apper. Ifølge et annet Google-vitne i saken er det ingen måte å gi informasjon til en tredjeparts-app uten at Google også får informasjonen.

Det er nok grunnen til at en ansatt i Google kom med uttalelsen “Apple spiser frokosten vår” i forbindelse med sitt vitnesbyrd i retten.

Medarbeideren var bevisst om at forbrukernes skepsis for å dele sine data med Google potensielt kunne sende dem i armene på Apple, som i større grad lar tredjepartsutviklere tilby apper og tjenester som samler inn data om brukernes plassering uten å tvinge dem til å sende informasjon til Apple i tillegg.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Google: “Apple spiser frokosten vår””

  1. Amund Thorne

    Et annet vesentlig poeng er at Apple nå lar brukerne sine velge om de skal la apper spore og smale inn data fra andre apper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Ærlig talt, Apple?

Nå skal budsjettmobiler være lekre

Apples årlige programvareoppdatering

Slapp av! Litt skjermlys skader ikke søvnen

Gemini-appen på norsk

Samsungs smartklokker får kunstig intelligens

57 prosent av Googles mobilkunder vil bytte

Rykte: iOS 18 får AI-genererte emojier og ChatGPT-partnerskap

M4-brikken innleder Apples sluttspurt i AI-kappløpet

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Scroll to Top