Nyhet

EU foreslår omfattende krav for mobiler og nettbrett

Mobilene må være energimerket, støv- og vannavstøtende, slitesterke og enkle å reparere.

Skrevet av / 25.06.23 - 10:50
EU foreslår omfattende krav for mobiler og nettbrett

EU har nettopp vedtatt at USB-C blir den eneste tillatte ladekontakten, og de har bestemt at du skal kunne bytte batteri i dine elektroniske produkter. Nå kommer det enda et forslag, som ser ut til å være betydelig mer omfattende.

Først skal mobiltelefoner få samme type energimerking som vi i dag ser på hvitevarer som kjøleskap og vaskemaskiner. Det vil si en merking mellom A og G, der A er det mest energieffektive. Det høres fornuftig ut og er heller ikke så vanskelig å gjennomføre.

Foto: Europaparlamentet

I tillegg kommer et krav om at tredjepartsreparatører skal ha rask tilgang til viktige reservedeler. Denne «right to repair» er et brennhett tema i USA, og stadig flere mobilmerker kommer med offisielle reparasjonsprogrammer. Men forslaget går lenger enn som så. Delene vil være tilgjengelige i SJU ÅR etter at modellen ikke lenger selges på EU-markedet. Dessuten skal profesjonelle reparatører ha tilgang til all programvare som trengs for å bytte ut delene.

Les også Nå er "USB-C" loven vedtatt Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.

Deretter kommer kravet om at oppgraderinger av operativsystemet skal være tilgjengelig i minst fem år etter at produktet er markedsført. Dette er et stort fremskritt, ettersom produsentene i dag skryter av å tilby tre oppgraderinger. I fremtiden er dette altfor kort tid.

Vi må lage produkter som varer. De nye reglene gjør det mulig for forbrukerne å ta bærekraftige valg og velge produkter som er utformet for å spare materialer og energi, i tråd med EUs klima- og energimål. Reglene skal forhindre at produkter raskt blir utdaterte, og legger til rette for reparasjon, holdbarhet og høy batteriytelse. For første gang vil smarttelefoner og nettbrett få en score for reparerbarhet, noe som gjør det lettere for både forbrukere og reparatører.

Virginijus Sinkevičius, kommissær for miljø, hav og fiskeri – 16.06.2023

 

Mest overraskende i forslaget er krav om beskyttelse mot fallulykker. Om dette betyr at det blir påbudt å sende med et deksel sammen med enheten, gjenstår å se. Det er i så fall dårlige nyheter for deksel-produsentene. Men mobiler og nettbrett også være beskyttet mot støv og vann. Dette innebærer en beskyttelsesgrad, som i våre tester beskrives med en IP-verdi.

Les også En ny fremtid for batteridrevne produkter EUs nye batteridirektiv trer i kraft om tre år og vil gjøre det enklere for forbrukerne å skifte batterier selv.

Dette kan bli interessant, da nettbrett sjelden tilbyr noe form for beskyttelse, ettersom det forutsettes at de brukes hjemme. Og det kommer til å bli en utfordring å lage mobiler som er forseglede, men samtidig lette å åpne slik at forbrukerne selv kan bytte batteri. Vi kan nok forvente å se tykkere mobiler igjen i fremtiden.

Europaparlamentet har nå to måneder på seg til å behandle lovforslaget, før reglene vil innføres etter en overgangsperiode på bare 21 måneder.

Kilde: Pressemelding

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top