Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Apple lanserer iOS 15 og iPadOS 15

Igjen er Apples årlige utviklerkonferanse virtuell. Men til gjengjeld er det masse nyheter til selskapets mobile operativsystemer.

I fjor kom Apple med en av de mest omfattende oppdateringene til både iOS og iPadOS, de mobilene operativsysteme til iPhone og iPad.

Derfor er det ganske smått med store nyheter i år, hvor Apple tradisjonen tro har presentert de nye utgavene av iOS og iPadOS på den årlige utviklerkonferansen, WWDC 2021.

Antallet av mindre nyheter derimot, det svikter ikke. Det er faktisk så mange at vi må nøye oss med en oversikt over de viktigste, hvis ikke denne artikkelen skal bli flere kilometer lang. Som sagt, så gjort:

iOS 15

Først og fremst får FaceTime en overhaling. Appen støtter nå såkalt spatial audio, slik at stemmene kommer fra riktig sted på skjermen. F.eks hvis man deltar på en videokonferanse med mange deltakere. Nye mikrofoninnstillinger lar også brukeren eliminere all bakgrunnstøy, eller stikk motsatt få med all lyd i rommet, som kan være fint hvis noen spiller live-musikk eller lignende.

FaceTime vil nå også kunne generere møtelinker som kan deles med andre. Man kan sende møtelinker til kolleger eller venner fra tredjepartsapper som WhatsApp eller Slack, i tillegg kan brukere uten Apple-enheter også delta i slike FaceTime-møter fra en nettleser på sin Windows-maskin eller Android-mobil.

Annonse

Blant nyhetene i iOS 15 er også en ny måte å filtrere og sortere notifikasjoner. Ved hjelp av kunstig intelligens kan antallet av daglige notifikasjoner som virker forstyrrende reduseres. I stedet får man to daglige oppsummeringer av notifikasjonene sine på morgen og kveld.

En ny app ved navnet Fokus kan hjelpe ytterligere med å forhindre avbrytelser. I appen kan man velge at man nå vil fokusere på jobbing, og så sørger mobilen selv for å sortere vekk meldinger og notifikasjoner som ikke har noe med arbeidet å gjøre, det basert på den kunstige intelligensen sin innsikt i brukerens atferd.

Annonse
iOS 15

Der er masse små spennende nyheter i årets oppdatering av Apples mobile operativsystem. (Foto: Peter Gotschalk)

Kunstig intelligens er også motoren bak funksjonen Live Text, som lar brukeren kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Uansett om man har tatt dem selv eller funnet dem på nettet.

Wallet-appen, som kan brukes til bl.a. kredittkort, boardingkort o.l. utvides, nå kan man gjemme en digital versjon av førerkortet, helsekortet eller lignende i appen. Dette fungerer i første omgang bare i et begrenset antall amerikanske stater.

Til gjengjeld vil en utvidet støtte av digitale nøkler, slik at man f.eks. kan få en virtuell versjon av hotellnøkkelkortet i stedet for å gå rundt med et fysisk eksemplar, bli globalt tilgjengelig. Bl.a. i samarbeid med Hyatt-hotellkjeden og mange flere.

iPadOS 15

Med iPadOS 15 kan widgets plasseres fritt på hjemskjermen. (Foto: Peter Gotschalk)

iPadOS 15

Litt større nyheter kommer til iPadOS, som bl.a. får et App-bibliotek og Apples egen oversettelses-app som vi begge kjenner fra iOS 14.

Dessuten vil man nå kunne plassere widgets overalt på hjemskjermen (noe som Android har støttet stort siden begynnelsen), i tillegg til at det nå også åpnes opp for større widgets enn tidligere.

Men den viktigste nyheten er utvilsomt multitasking, som nå gjør det enklere å bruke f.eks. split view. Funksjonen aktiveres lett og elegant via en meny øverst i skjermbildet.

Annonse
iPadOS 15

Den største nyheten i iPadOS 15 er nok at det har blitt mye enklere å bruke to apper i  ‘split view’. (Foto: Peter Gotschalk)

Privatliv

Sist, men ikke minst, gjorde Apple i år mye ut av å fortelle at man anser det som en æressak å beskytte brukernes privatliv.

Bl.a. får både Mail og Safari nye innstillingsmuligheter som lar brukeren forhindre nettsider og avsendere av mailer å spore IP-adresser og fysisk plassering.

En ny app kalt App Privacy Report skal fremover gi brukeren et bedre overblikk over hvilke apper som f.eks. har tilgang til mobilens kamera, mikrofoner, kontakter etc., i tillegg til at man nå vil kunne se en oversikt over hvilke domener og nettadresser som hver enkelt app kontakter regelmessig.

Siri kjører nå langt flere stemmekommandoer direkte på enheten, slik at opptak av brukerens stemme ikke deles via internett, som også har fordelen av at Siri med iOS 15 og iPadOS 15 vil kunne brukes til langt flere ting selv om man er offline.

Annonse

Brukere av iCould vil fremover ha muligheten til å testamentere sine data og filer til utvalgte etterlatte (Legacy Contacts), som vil få tilgang til innholdet av personens iCloud, når vedkommende går bort.

Apple introduserer også en ny plus-utgave av iCould, som bl.a. byr på en Tor-lignende måte å gå på nettet, som krypterer all trafikk og sender den via flere ledd. Den nye funksjonen «Hide My E-Mail» vil også la brukeren opprette engangs-mailadresser som kan gis til tredjeparter til bestemte formål. Dermed unngår man at for mange uvedkommende kjenner til ens sanne mailadresse, og man slipper også all spam som pleier å følge med.

Slik får du iOS 14 på iPhone allerede nå! Apple har gitt ut iOS 14 i en offentlig betaversjon. Prøv det nå!

Apple jobber for øyeblikket også med å oppdatere nettsiden for det såkalte Apple Beta Software Program. Dermed er det nok ikke så alt for lenge til beta-teste vil kunne laste ned tidligere versjoner av de nye operativsystemene.

Les mer her, hvis du vil vite hvordan du kan bli en beta-tester hos Apple.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.