Nyhet

2027 må alla mobiler ha utbyttbart batteri

Nå har EUs råd vedtatt den nye forskriften om batterier, og det innebærer blant annet at bærbare batterier som inngår i apparater senest i 2027 skal kunne byttes av konsumenten selv.

Skrevet av / 19.07.23 - 10:20
2027 må alla mobiler ha utbyttbart batteri

Den 10.l juli vedtok EUs råd en ny forskrift, også kalt EUs nye batteridirektiv, som styrker holdbarhetsreglene for batterier og brukte batterier. Forskriften regulerer batteriets hele livssyklus – fra produksjon til gjenbruk og gjenvinning – og sikrer at batteriene er sikre, holdbare og konkurransedyktige.

Batterier er sentrale for arbeidet med å fase ut fossile drivstoff og for EUs overgang til utslippsfrie transportmåter. Samtidig inneholder brukte batterier mange verdifulle resurser, og vi må kunne gjenbruke disse kritiske råvarene i stedet for å være avhengige av land utenfor EU for etterspørselen. De nye reglene kommer til å fremme den europeiske industriens konkurransekraft og sikre at nye batterier er holdbare og bidrar til den grønne omstillingen, sier Teresa Ribera, Spanias minister for økologisk omstilling.

Europaparlamentets og rådets forskrift gjelder alle batterier, inklusiv alle brukte bærbare batterier, bilbatterier, industribatterier, startbatterier (først og fremst i kjøretøy og maskiner) og batterier for lette transportmidler (for eksempel el-sykler, el-mopeder og el-sparkesykler).

En sirkulær økonomi

Hensikten med de nye reglene er å fremme en sirkulær økonomi ved å regulere batterier i hele deres livssyklus. Ifølge forskriften «skal senest i 2027 bærbare batterier som inngår i apparater kunne tas ut og byttes av sluttforbrukeren, noe som gir aktørene tilstrekkelig med tid for å kunne tilpasse utformingen av produktene til dette kravet. Det er en viktig beslutning for konsumentene».

Rådets avstemning 10. juli avsluttet opptaksprosedyren. Forskriften vil nå bli underskrevet av rådet og Europaparlamentet. Deretter offentliggjøres den i EUs offisielle avis og 20 dager senere trer forskriften i kraft.

Les også En ny fremtid for batteridrevne produkter EUs nye batteridirektiv trer i kraft om tre år og vil gjøre det enklere for forbrukerne å skifte batterier selv.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nå kommer de første produkter fra Nothings budsjettmerke

Dine neste Ray-Bans blir ikke bare stilige, de blir også smarte!

Samsung lekker neste Galaxy

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Scroll to Top