Retro Hi-Fi anno 2013

De gode, gamle dager er tilbake. Selv om alt er nytt og splitter digitalt, trenger du ikke føle deg fremmedgjort over utstyret. Det var masser av nostalgisk utseende utstyr på IFA.

Skrevet av / 12.09.13 - 08:42
Retro Hi-Fi anno 2013

Alt var bedre før. Unntatt nostalgien, for den er mer levende enn noensinne! På IFA-messen i Berlin så vi overalt utstyr med design, som viste tilbake mot tider, da livet var enklere.

En av de nye tendensene i løpet av senere tid er for eksempel at den gode, gamle, solide stereoreceiveren er tilbake. Den har i mellomtiden fått digitalinngang, men ellers ligner den det utstyret som fikk æresplassen i reolen i 1970-årene. De så vi mange av på IFA. Og det var bare begynnelsen.

SONY DSC

Hos Teac så vi det klassiske alt-i-ett-konfirmasjonsanlegget. Komplett med trekabinett og platespiller på toppen! Teac brakte også gjensyn med en annen 70-tallsklassiker: Rack-anlegget med frontplater av aluminium og solide håndtak på hver komponent. Forsterkeren har innebygd DAC og avspilling av musikk fra USB. Vi gir ekstra stilkarakter for de runde VU-metrene med visere. Imidlertid var anlegget kun i halv størrelse og svart, i stedet for det klassiske 19-tommers formatet med aluminiumfront.

Rackhåndtak og VU-metre hos Teac.
Rackhåndtak og VU-metre hos Teac.

Teacs retroradio i 1950-tallsstil var også på plass, i et utvalg av høyglansfarger. I pakt med årets mote er den blitt ustyrt med Bluetooth-mottaker, så du kan strømme musikk fra mobiltelefon og nettbrett.

SONY DSC

Også LG slo an de klassiske toner med denne retro-radioen, som selvfølgelig støtter trådløs forbindelse med Bluetooth.

LG-retro1_lo

Stig Carlssons høyttalere gjenoppstår
Det svenske hipster-firmaet Teenage Engineering har lagt sin elsk på den avdøde høyttalerguru Stig Carlsson. Medarbeiderne på standen fortalte at de alle har restaurerte utgaver av hans rundstrålende høyttalere hjemme. OD-11 er en rekonstruksjon av Carlssons klassiske Sonab-høyttaler med samme navn fra 1978. På utsiden ligner den sitt forbilde, men er nu utstyrt med innebygd forsterker og trådløs elektronikk, så man kan spille musikk trådløst over Wi-Fi. OD-11 er fremdeles på prototypestadiet, men Teenage-folkene lover at den er leveringsklar i mars 2014.

Teenage Engineering har gjenopplivet den gamle Carlsson-høyttaleren, som var populær i 1978. Høyttaleren er den hvite terningen. Resten er utstillingspodiet.
Teenage Engineering har gjenopplivet den gamle Carlsson-høyttaleren, som var populær i 1978. Høyttaleren er den hvite terningen. Resten er utstillingspodiet.

Vinyl-renessanse
At vinyl er tilbake, er tydelig. Det presses igjen vinylskiver i turbofart. Og er man musiker med ambisjoner utover mainstream-en, skal man naturligvis gi ut på vinyl. Og også på kassettbånd, hvis man tilhører avantgardens innerste krets.

SONY DSC

Platespiller-klassikeren Lenco var ikke sen med å fremheve sin fortid. På Lenco-standen så man riktig nok ingen nye platespillere, men to messeberter på rulleskøyter delte gratis LP-er ut til publikum.

Radiogrammofoner og 30-tallsdesign
Prisen for mest ekstreme nostalgitrip gikk til Soundmaster. I tillegg til transistorradioer i 1950-tallsdesign og radiomøbler som utseendemessig lignet noe fra 1930-årene, 40-årene og 50-årene, hadde de også på standen en ekte traktgrammofon. Og den er (nesten) vaskeekte: Den kan spille plater, og lyden kommer ut av trakten. Men det er innebygd elektronikk, og den kan dessuten også spille CD-er.

SONY DSC

30-tallsnostalgi. Radioen har både FM og AM, men mangler kortbølgemottak. Til gjengjeld er det skjult en CD-spiller i den også.

30-tallsnostalgi fra Soundmaster.
30-tallsnostalgi fra Soundmaster.

Grammofonmøbler á la 1950-årene så vi mange av. Det manglet imidlertid datidens automatiske plateskifter, som den gangen gjorde det mulig å spille en hel stabel plater én av gangen – og ripe opp alle i prosessen.

Radiomøbel i 1950-tallsstil. Det er kanskje mest for moro, men prisen er til å leve med. Den kan kjøpes flere steder på nettet til ca. 2.000 kroner.
Radiomøbel i 1950-tallsstil. Det er kanskje mest for moro, men prisen er til å leve med. Den kan kjøpes flere steder på nettet til ca. 2.000 kroner.

Holandske Ricatech hadde dusinvis av retromodeller på sin stand. Firmaet er spesialist i jukebokser, men hadde også radiogrammofoner på programmet.

Det ligner resultatet av en steampunk-hobbyists utfoldelser, men er faktisk et kommersielt produkt!
Det ligner resultatet av en steampunk-hobbyists utfoldelser, men er faktisk et kommersielt produkt!

Reisegrammofonen har også fått en renessanse hos Ricatech. Denne gang har resultatet faktisk nesten blitt pent!

Reisegrammofon med innebygde høyttalere, som for en gangs skyld var store nok til å gi brukbar lyd.
Reisegrammofon med innebygde høyttalere, som for en gangs skyld var store nok til å gi brukbar lyd.

Hvis det ikke kan bli ekstremt nok, er løsningen kanskje denne jukeboksen. Og hva den måtte mangle i lydkvalitet, har den i overmål i kraft av sitt utseende. Innebygd platespiller, CD-avspilling og forvalgsknapper til yndlingssporene. Den tar selvsagt også USB-pinner og SD-kort. Den krever imidlertid en del av sin eier. RR3100 XXL, som den heter, veier 46,7 kg, og er på størrelse med et kjøleskap.

SONY DSC

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Gjetter du prisen?

Djevelen kommer igjen

Aston Martin med B&W: Konsertlyd i verdens første Super Tourer

Legendarisk forsterker gjenoppstår

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

High-end du neppe har sett før

Scroll to Top