Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Høyoppløst lyd fra Sony

Sony lanserer flere lydprodukter for å løfte lydkvaliteten opp fra standard CD.

Skrevet av / 05.09.13 - 11:53
Høyoppløst lyd fra Sony

De som er interessert i høyoppløst musikk, vet at et økende utvalg er tilgjengelig via digitale musikkbutikker. De høyoppløste filene fortjener å spilles av på best mulig vis.

Sony lanserer nye produkter med nettopp dette i tankene. Blant annet med harddiskspilleren HAP-Z1ES, den integrerte forsterkeren TA-A1ES, det kompakte harddiskbaserte musikksystemet HAP-S1, den kompakte forsterkeren UDA-1 med blant annet innebygd USB-digitalomvandler, og til slutt kompakthøyttalerne SS-HA1 og SS-HA3.

Tanken er at musikken skal gjenskapes ”som artisten opprinnelig mente den skulle høres.” Sony ønsker å avsløre alle detaljene, og en gang for alle få fullt utbytte av lydformatene med høyere oppløsning enn CD. CD-formatet som Sony tross alt var med å utvikle og lansere i 1982, for så å ta det skrittet videre med SACD/DSD i 1999. Så de kan ett og annet om digitallyd.

For å skape bredere forståelse rundt høyoppløst lyd og også vise hvor man kan finne musikk, har Sony laget en portal.

Harddiskspiller og forsterker
Sony hevder at sin harddiskbaserte musikkspiller HAP-Z1ES tryller frem alle de fineste detaljene fra de mest høyoppløste musikkfiler. Filene lagres på spillerens harddisk, med 1 terrabyte lagringsplass. Trenger du mer, kan en ekstra harddisk tilkobles USB-inngangen.

Manøvrer deg via den 4,3” store LCD-skjermen.
Manøvrer deg via den 4,3” store LCD-skjermen.

Musikkfiler kan overføres fra din PC eller Mac via hjemmenettverket, og den kan kobles til enten med Ethernet-kabel eller trådløst, takket være innebygd Wi-Fi. Dette gjøres via programvaren HAP Music Transfer. Når denne er åpen, vil den dessuten automatisk synkronisere med nye nedlastinger, slik at avspilleren alltid er oppdatert med ny musikk.

Manøvrer deg gjennom lagrede musikkfiler via den 4,3” store LCD-fargeskjermen på fronten, eller bla deg igjennom musikken med smartmobil eller nettbrett (Android/iOS) med Sonys nye app HDD Audio Remote.

Det er betryggende å se at HAP-Z1ES har balanserte XLR-utganger.
Det er betryggende å se at HAP-Z1ES har balanserte XLR-utganger.

HAP-Z1ES støtter de aller fleste musikkformater, deriblant MP3, DSD (opptil 5,6 MHz, dobbelt så høyt som SACD og 128 ganger så høyt som CD), DSF, FLAC, WMA, ALAC, ATRAC (MiniDisc-formatet!) og AIFF.

Avspilleren forsøker å rekonstruere tapskomprimerte musikkfiler som MP3, med noe de kaller Digital Sound Enhancement Engine, eller DSEE. Dette er en algoritme som forsøker å gjenskape tapte høye frekvenser, ved å doble opp litt lavere frekvenser.

Forsterkeren TA-A1ES har helt diskrete forforsterkertrinn.
Forsterkeren TA-A1ES har helt diskrete forforsterkertrinn.

Som sparringspartner til harddiskspilleren lanserer Sony den integrerte forsterkeren TA-A1ES. Med sine 2 x 80 watt skal den holde samme lydmessige standard, med helt diskrete forforsterkertrinn, høykvalitets komponenter rund baut og en meget stabilt chassis for å forhindre elektromekaniske vibrasjoner.

Balansert XLR-inngang og godt dimensjonerte høyttalerterminaler preger baksiden.
Balansert XLR-inngang og godt dimensjonerte høyttalerterminaler preger baksiden.

På inngangen sitter et FET buffertrinn som skal redusere forvrengning, og signalgangen skal være strømlinjeformet for best mulig lydkvalitet. Alle overflødige komponenter er eliminert, for å gi høyamperes forsterkning fra en enkel push-pull-krets. Biasstrømmen kontrolleres intelligent, og varierer med volumkontrollen, hvilket skal sørge for best mulig lydkvalitet med meget lav forvrengning, uansett lyttenivå.

Kompakt lydanlegg
Dersom du ønsker noe mer kompakt enn de to boksene beskrevet over, lanseres også et komplett system i én komponent, nemlig HAP-S1. Her kombineres funksjonene fra harddiskspilleren med en 2 x 40 watts forsterker i en kompakt enhet. Som den separate spilleren HAP-Z1ES har denne innebygd Wi-Fi som gjør det enkelt å synkronisere med høyoppløste musikkfiler lastet ned til din PC eller Mac.

HAP-S1 tar seg for eksempel veldig bra ut sammen med høyttalerne SS-HA1.
HAP-S1 tar seg for eksempel veldig bra ut sammen med høyttalerne SS-HA1.

Kompakt forsterker med DAC
Sammen med et par små høyttalere kan den kompakte forsterkeren UDA-1 være perfekt for skrivebordet eller bokhylla, med bare halvparten av bredden til en vanlig forsterker. Den har innebygd digitalomvandling, både via koaksial, optisk og USB. Plugg PC-en eller Mac-en til USB-porten og overstyr det begredelige innebygde lydkortet. Eller koble til en Apple AirPort Express til den optiske inngangen for å få AirPlay med bedre lydkvalitet enn med analog kabel.

Den kompakte forsterkeren UDA-1 har blant innebygd USB-digitalomvandler.
Den kompakte forsterkeren UDA-1 har blant innebygd USB-digitalomvandler.

I front sitter dessuten en USB-inngang for avspilling av musikkfiler fra minnepinne, mobiltelefon og nettbrett. Ingen ord ennå om hvorvidt denne støtter iOS-enheter.

Kompakte høyttalere
Også på menyen er to kompakte høyttalermodeller. SS-HA1 og SS-HA3 sies begge å kunne få det beste ut av den høyoppløste musikksamlingen. Jeg tipper dette er fordi de med sine to ”superdiskanter” på toppen strekker seg til 50 kHz i diskantområdet. Vit at dette ikke er et kriterium for å høre forskjell på dårlig lyd og god lyd, men selvsagt skader det ikke at de går høyere opp enn vi kan høre.

SS-HA1 har to superdiskanter, hvorav den ene sitter på topplaten. I tillegg har den en vanlig diskant.
SS-HA1 har to superdiskanter, hvorav den ene sitter på topplaten. I tillegg har den en vanlig diskant.

SS-HA1 er den største modellen, en treveishøyttaler med totalt fire elementer: bass, to superdiskanter pluss en nedre diskant. Denne strekker seg på papiret ned til 48 Hz, mens den mindre SS-HA3 går ned til 55 Hz. Denne er en toveishøyttaler med tre elementer. Her er den nedre diskanten sløyfet.

SS-HA3 er noe mindre enn SS-HA1. Også denne har to superdiskanter, men den vanlige diskanten er sløyfet.
SS-HA3 er noe mindre enn SS-HA1. Også denne har to superdiskanter, men den vanlige diskanten er sløyfet.

Tilgjengelighet
Kompaktforsterkeren UDA-1 vil være tilgjengelig fra midten av oktober. Alle de andre produktene kommer november, bortsett fra den største høyttaleren SS-HA3 som ennå ikke har fått noen lanseringsdato.

sony.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top