TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Focals Sopra-flaggskip er her

De som har ventet på en verstingmodell fra Frankrike, kan rolig finne frem kredittkortet, for nå er Sopra No3 her.

Den er ikke så stor at den ikke får plass, hvis man har budsjett og ønsker en høyttaler som drar opp skalaen sammenlignet med Focal Sopra No2. Som etter vår mening er en av de mest komplette gulvstående høyttalerne vi har testet.

For det har ligget i kortene at Focal skulle lansere en større Sopra-høyttaler i serien som ble presentert i 2015.

Nå er det ikke lenge før den hittil største av dem – Sopra No3, kan stilles på parketten din, for treer-en er snart i salg.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

Den ligner selvsagt på No2 som den står ved siden av på bildet over, men foruten større kabinett (cirka 30 prosent større), har den et mye større basskammer med plass til to av Focals 21 cm – mot No2s 18 cm – basselementer som er utviklet spesielt for Sopra-serien. Høyttaleren er 126 cm høy og veier 70 kilo,

Teknisk sett er den ikke så ulik Sopra No2, og Focal sier selv at den rekker bare et par hertz lengre ned i bassregionen, sammenlignet med No2, men i praksis høres det egentlig ut som en ekstra oktav er lagt til i bassen.

Skalaen er åpenbart mye større fra No3, men demoen Focal holdt for pressen med Naim elektronikk, ga inntrykk av den samme friske signaturlyden som vi fikk fra No2, bare mye mer av alt og ikke minst mektigere bassdynamikk.

Høyttaleren er delt i tre kabinetter, hvor basskabinettet er 60 prosent større enn i No2, med en oppgradert diskantseksjon, hvor bakkammeret til den inverte 27 mm Beryllium-diskanten  er tilpasset en høyere virkningsgrad og mer lineær demping av bakstrålingen fra elementet.

Focal Sopra No3 er allerede på vei til Norge, og prisen er estimert til 180.000 kr for et par, og den kan leveres i flere ulike utførelser. Drømmer du om en rød høyttaler, så kan det ordnes.

I tillegg til den nye toppmodellen, lanserer Focal nå også en matchende senterkanal, pluss oppgraderte bakhøyttalere og subwoofer til de som vil ha Sopra-serien i full surround!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

 

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.