Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Hvis du har en krone til overs, kan du kjøpe en superdatamaskin

Amerikanske myndigheter auksjonerer ut en superdatamaskin med 8 064 Xeon-prosessorer.

Skrevet av / 02.05.24 - 18:51
Hvis du har en krone til overs, kan du kjøpe en superdatamaskin

Datamaskinen du kjøpte for et par år siden, og som du trodde var veldig rask, begynner sikkert å føles litt gammel og sliten nå. Men du kan jo bare selge den og kjøpe noe raskere. Akkurat det samme gjelder i superdatamaskinenes øverste liga. Det er superdatamaskinen Cheyenne som nå skal auksjoneres bort. Den burde vel være rask nok til å kjøre Excel?

Les også Kinas superdatamaskin slår rekorder Den nye, hemmelige Tianhe-3 antas å være den kraftigste datamaskinen som finnes.

Superdatamaskinen ble tatt i bruk ved NCAR-Wyoming Supercomputing Centre i Cheyenne i Wyoming i 2016. Den gang var spesifikasjonene svimlende. Datamaskinen har 8 064 Intel Xeon Er-2697v4-prosessorer med 18 kjerner, til sammen 145 152 kjerner! Hvert hovedkort har også 128 GB DDR4-2400-minne, til sammen 306 terabyte. ifølge Tom’s Hardware er imponerende 5,34 petaflops. Sammenlignet med dagens raskeste superdatamaskin Frontier Det er imidlertid småpoteter, siden den yter 1 680 petaflops.

49821140730001C 49821140730001B
<
>
Foto: GSA Auctions

Du kan imidlertid ikke forvente å sette det i baksetet og kjøre det hjem. De 14 rackskapene veier 680 kg hver og krever spesialkompetanse for å transporteres. I tillegg har vannkjølesystemet en lekkasje, så du må også investere i en rull med gaffatape. Tilstanden beskrives av auksjonarius som «reparerbar». For å få superdatamaskinen i gang, inkluderer datasenteret en fire siders installasjonsmanual.

Her finner du auksjonen som avsluttes i morgen, 3. mai. I skrivende stund ligger budet på 120 000 dollar.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriøse

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Scroll to Top