Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Vi har hørt Sonos Ray

Sonos demonstrerte sin rimeligste lydplanke Ray i København onsdag. Men hva har de gjort?

Skrevet av / 18.05.22 - 21:34
Vi har hørt Sonos Ray

Sonos Ray er den rimeligste lydplanken hittil som bærer den amerikanske logoen, som leses likt uansett om du ser den frem, tilbake, opp eller ned.

Hvem er den for?

Før vi går løs på hva vi synes om den så langt, må vi tenke på hvem den er ment for.

– Denne lydplanken skal forbedre TV-lyden for de mange som ikke er så opptatt av siste skrik innen TV-er eller hjemmekino. Alle skal kunne bruke den, også om om du har en femten år gammel flat-TV, sa Sonos’ utsendte. – Lydplanken skal også oppfylle et krav om å være rimelig, og dessuten ta liten plass. Denne er for alle som synes toppmodellen Arc er for stor.

Sonos Ray er derfor kompakt, og den har optisk digitalinngang, siden dette er standarden for eldre flat-TV-er. Men der hvor Beam løser dette med en overgang fra HDMI til optisk digitalkabel, så har ikke Ray HDMI-inngang i det hele tatt! Optisk er alt du får.

Les også Sonos: Alle ryktene var sanne! Sonos nye stemmeassistent og lydplanke har nå fått offisielt navn og lanseringsdato. Det er også bærbare nyheter.

Bare Dolby Digital

Uten HDMI trenger lydplanken ikke støtte Dolby Atmos, som ikke er mulig gjennom optisk inngang. Her er det kun Dolby Digital som gjelder for surroundlyd, heller ikke DTS støttes. Men du kan bygge ut med bakhøyttalere (f.eks. Sonos One SL) og subwoofer, skulle du ønske det. Noe sier oss at de som er interessert i dette vil gå for en Beam eller Arc.

Sonos Ray Photo Geir Nordby 3
Sonos’ utsendte demonstrerer lydplanken Ray. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sonos Ray: Den minste hittil

Lydplanken er noe mindre enn den hittil minste lydplanken Beam, og Sonos kunne fortelle at det har vært en drakamp mellom den industrielle designavdelingen og akustikerne, hvor den ene avdelingen vil ha mindre fotavtrykk, mens den andre vil ha større volum for fyldigere lyd. Man har landet på et kompromiss alle er fornøyd med.

Ok, så vi har fått stadfestet hvem Sonos ser for seg er kundemassen for lydplanken Ray. Hva tror vi i Lyd & Bilde?

Hvorfor fjerne HDMI?

Vel. Man kan selvsagt ha en forståelse for at folk med eldre utstyr ikke ønsker å bli glemt. Men å ekskludere mulighetene nyere TV-er gir, kan man stille et større spørsmålstegn ved. Det er ikke bare Dolby Atmos og høyoppløst lyd som er fordelen med HDMI, men også at man i større grad kan kontrollere at lyd og bilde er synkronisert.

Hvis lyden for eksempel henger bittelitt etter bildet, som spesielt synes på at lyden fra dialogene ikke stemmer overens med munnbevegelsene, får man ikke gjort noe med dette gjennom optisk kobling. HDMI, derimot, gir større fleksibilitet til å forsinke bildet i forhold til lyden.

Sonos Ray Black
Sonos Ray finnes også i sort. Foto: Sonos

Kan ikke brukes som bakhøyttaler

Da ryktene om Ray først kom oss for øret (under kodenavn Fury), ble det nevnt at man ville kunne bruke to stykker som bakhøyttalere, for eksempel sammen med den største planken Arc. Ved å plassere to på høykant ville man få enda større lyd enn med Sonos One eller Five, og dessuten i bedre grad utnytte 3D-formatet Dolby Atmos.

I dag fikk vi avkreftet dette: Ray kan ikke brukes som bakhøyttalere i det hele tatt, dette er en ren lydplankeaffære.

Akustikkarbeid

Den utsendte kunne fortelle at Sonos har jobbet nitid med akustikken i den nye lydplanken. Blant annet skal den lekke minimalt med lyd bakover, slik at det har minimalt innvirkning hvorvidt Ray henges på veggen eller plasseres på TV-benk. Blant annet har man tatt i bruk nøye kalkulerte bølgeledere, for å kontrollere spredningen på lyden ut i rommet.

Deretter har man gjort jobben med software. Blant annet har lydplanken TruePlay romkorreksjon, for å fjerne farginger og tilpasse lyden til rommet. Dialog Enhancer kan aktiveres, som sørger for en krispere og tydeligere dialog. Så har man nattmodus, som reduserer dynamikken og gjør at man kan ha litt høyere lyd om kvelden uten å vekke sovende familiemedlemmer.

Lovende demo

Når vi skreller bort alt pratet, er det lydkvaliteten som gjelder. Og det vi hørte var ganske ok. Lyden fra både musikk og filmklipp var klar, med tydelige sangstemmer og dialoger, og man fikk et visst inntrykk av surroundlyd på film. Lyden er balansert og fin, uten å være noen dynamikkbombe på noen som helst måte.

Lydkvaliteten minner en god del om den vi kjenner fra Beam. Og kobler du på en subwoofer, vil lyden selvsagt bli enda fyldigere og mer eksplosiv. Men hittil har Sonos bare én subwoofer på menyen, og den koster altfor mye til at noen seriøst bør vurdere å kjøpe den sammen med Ray.

Derfor har det florert mer eller mindre troverdige rykter om at en mindre subwoofer er på vei, uten at Sonos vil kommentere dette.

Les også Sonos dobler bassen Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!
Sonos Ray Photo Geir Nordby 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Noen tanker

Ut ifra demonstrasjonen vi fikk av Sonos Ray, virker den å levere bra lyd for pengene. Prislappen på 3000 kroner er slettes ikke for høy, med tanke på hva du får. Spesielt om du har Sonos fra før, og ønsker at lydplanken innlemmes i det samme grensesnittet.

Likevel. Den er ikke veldig mye mindre enn en Beam, og det virker rett og slett litt merkelig å lansere en lydplanke uten HDMI-inngang nå i 2022. Alle konkurrentene i samme prisklasse har garantert HDMI på plass.

Beam (Gen 2) koster rundt 5.000 kroner, som er en del mer. Men det ligger nok en god del pent brukte førstegenerasjons Beam-planker ute, til samme pris eller lavere enn du må ut med for Ray. Og det er vanskelig å komme på noen god grunn til å velge Ray i stedet for disse, annet enn at man absolutt vil oppleve gleden av være den første til å åpne esken.

Som forresten er den mest resirkulerbare Sonos har laget hittil. Det er da i hvert fall noe.

Test kommer

Dette var et førsteinntrykk gjort av den utsendte journalisten. En enhet er på vei til oss for grundigere gjennomgang, og en fullverdig test av Sonos Ray kommer snart.

Mer info: sonos.com

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

0
Scroll to Top