Nyhet

SubZone plasserer subwooferen riktig

Appen SubZone beregner hvor subwooferen skal stå for den beste bassen i nettopp ditt rom.

Skrevet av / 28.07.23 - 08:00
SubZone plasserer subwooferen riktig

Mange tror fremdeles det er likegyldig hvor man plasserer subwooferen. Sannheten er en helt annen. Feil plassering kan gi både ujevn frekvensrespons og dårlig timing. Som gjør at du aldri får de stramme magesparkene som gjør det gøy med bass.

Men hvor i all verden skal subwooferen stå? Man kan alltids prøve seg frem, en mulighet er er å sette subwooferen i sofaen hvor du selv skal sitte, og deretter krabbe rundt på gulvet som en idiot. Der du opplever bassen som best, skal suben stå. Det kan bli vrient hvis suben er stor og tung.

Gjør det enkelt med en app

Nå finnes det heldigvis en mye enklere løsning. Last ned appen SubZone fra Sonic Baume, og skriv inn målene i ditt rom, marker hvor du selv sitter, og velg materialer i vegger, tak og gulv.

Appen bruker akustisk simulering til å beregne hver flates absorbering av lave frekvenser, og kalkulerer de beste posisjonene i rommet for en subwoofer.

Les også Slik plasserer du høyttalerne Har du kjøpt drømmehøyttalerne, men lurer på hvordan de skal plasseres? Her er vårt heteste tips.

Flere mulige plasser

I stedet for å bare vise den beste plasseringen, vil appen vise flere mulige plasseringer, hver av dem med en kvalitetsskala fra 1-10.

Hver mulige plassering plasseres på et «varmekart» av rommet, med rød for verdi null og blå for 10. De beste plasseringene vil merkes med en stjerne.

Skulle de beste plasseringene måtte utelukkes av estetiske eller praktiske årsaker, så kan du se etter de blåeste områdene ellers, og dermed finne det optimale kompromisset mellom øyne og ører.

Les også Sonos Sub Mini kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.

Inspirert av utviklerens egne problemer

Utvikler Chris Baume har hentet inspirasjonen fra sine egne erfaringer med subwooferplassering:

– Ideen var inspirert av min egen erfaring, hvor jeg slet med å plassere subwooferen min. Etter å ha prøvd mange forskjellige steder og fulgt alle rådene, hørtes det alltid bra ut på den ene siden av sofaen og flatt på den andre. Jeg oppdaget endelig det beste stedet ved hjelp av simuleringsprogramvare, men det var komplisert og veldig dyrt. SubZone gir alle en enkel, rimelig og vitenskapelig måte å plassere subwooferen på.

Billig

Vi hi-fi-interesserte er vant til å se tusenlappene fly når vi skal kjøpe fiffige dingser for småjusteringer, som gjør lyden ørlite bedre – eller kanskje bare annerledes. Å få bassen til å sitte skikkelig, er derfor noe som bør være verdt mye for mange. Likevel koster appen bare ni kroner(!) i introduksjonstiden. Det må være den største no-braineren vi noensinne har vært borti.

Last ned:

SubZone for Android

SubZone for Apple

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Scroll to Top