Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Spesielle norske høyttalere

High-end-høyttaleren Manta fra Sigberg Audio gir mer direkte lyd, mindre romklang.

Skrevet av / 06.02.23 - 14:56
Spesielle norske høyttalere

Norske Sigberg Audio står bak en av våre favoritter blant slanke subwoofere, nemlig Inkognito 12. Som slår hardt og spiller meget rent til å være en slank subwoofer som kan henges på vegg, og til og med går under enkelte sofaer.

Derfor har vi høye forventninger når Sigberg nå lanserer den aktive høyttaleren Manta, som er en såkalt bredbåndet kardioidehøyttaler. Det høres kanskje hokus-pokus ut, men det handler om å i større grad sende lyden “gjennom” rommet og unngå en del av refleksjonene mellom vegger og tak. Når en større porsjon av den direkte lyden når øret til lytteren, vil man oppleve bedre dynamikk og rytme, et mer ryddig lydbilde, og i det hele tatt mindre forvrengt lyd.

Sigberg Audio Manta 4
Foto: Sigberg Audio

Hva er kardioide?

Kardioide beskriver spredningskarakteristikken, som i dette tilfellet er “hjerteformet”. Musikere og musikkprodusenter vil nikke gjenkjennende til kardioidekarakteristikk, da dette er den aller vanligste spredningskarakteristikken på mikrofoner. De fanger opp stemmen i front, men minst mulig fra sidene og nesten ingenting bakfra. Reverser dette til en høyttaler, og det betyr at lyden reflekteres minimalt fra veggen bak høyttalerne, og også i liten grad fra sideveggene før den når lytteren.

Les også Flatpakket jordskjelv Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.

Kardiodekarakteristikk fungerer kun over et begrenset frekvensregister, for jo lavere du går i frekvens, jo bredere blir spredningen. Dypbass vil alltid spre seg 360 grader.

Sigberg Audio hevder å ha fått til kardioideform over et bredere frekvensregister, derav betegnelsen “bredbåndet kardioidehøyttaler”.

Sigberg Audio Manta 3
Foto: Sigberg Audio

Går til 90 Hz

Høyttaleren har bredere direktiv båndbredde enn for eksempel Dutch&Dutch 8C, som er retningsbestemt ned til 100 Hz. Sigberg Manta skal derimot holde kardioidekarakteristikken helt ned til den ruller av ved 90 Hz (-3dB).

Ja, for den har nemlig ikke dypbass, selv om den har et heftig 12-tommers basselement i front. Sigberg-høyttaleren er nemlig ment å brukes sammen med subwoofer.

Og subwooferen bør være tøff i trynet for å henge med her. Sigberg Manta skal nemlig kunne spille så høyt som 96 dB (1m) med bare 0,5 prosent harmonisk forvrengning. Det er nesten uhørt. Og hva med maksimalt lydtrykk? Prøv 122 db. Hold for ørene!

Sigberg Audio Manta rear
Balanserte og ubalanserte innganger. Og en kraftig 3-veis Klasse D-forsterker. Foto: Sigberg Audio

Koaksialhøyttaler

Høyttaleren skal gi et meget presist lydbilde, takket være koaksialelementet på toppen, som huser både mellomtone og diskantelement i midten av dette. Det betyr at diskanten treffer øret nøyaktig samtidig som mellomtonen, uansett hvilken vinkel du lytter fra (men husk altså at spredningen er snever).

Basselementet under måler som nevnt 12 hele tommer, dette er med andre ord en stor høyttaler. Derfor virker det nesten kontraintuitivt at høyttaleren ikke går dypere enn 90 Hz, men det er et valg man har gjort for å bevare spredningskarakteristikken – og øke kraftoverskudd og dynamikk.

Elektronikk

Manta er en aktiv høyttaler, som betyr at du slipper å tenke på forsterker. Den er nemlig innebygd i høyttaleren, og er i dette tilfellet av typen HypeX NCore, med tre kanaler til hver høyttaler, på til sammen 650 watt. Det er altså pr. høyttaler! Og med et aktivt, DSP-basert delefilter i stedet for et energisvelgende passivt et.

På baksiden finner du også en 9-bånds parametrisk EQ, slik at du kan stille inn lyden mer nøyaktig til ditt rom.

Sigberg Audio Manta 2
Foto: Sigberg Audio

Sigberg Audio Manta: Pris og tilgjengelighet

Sigberg Audio Manta kan forhåndsbestilles nå, med levering i juli. Prisen er 169.995 kroner for et par.

Høyttaleren selges utelukkende gjennom sigbergaudio.no. Som også sender til utlandet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Skjulte bassmuskler fra Neat

Vi får vann i munnen av franske høyttalere

Både kunst og høyttaler i ett fra B&O

Se den villeste JBL-samlingen i verden

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

En ny stjerne på høyttalerhimmelen

Jordskjelv i stua!

Sonos Roam oppdatert for sommeren

Her er Samsungs nye lydplanker

- Den nye Sonos-appen suger

Kjempebillig høyttaler

Scroll to Top