Nyhet

Nye høyttalere fra Genelec

Spesialserien The Ones får ny toppmodell og dessuten subwoofer.

Skrevet av / 19.09.19 - 15:25
Nye høyttalere fra Genelec

Det er ni år siden Genelec lanserte sin første koaksialhøyttaler 8260A. Det var lydteknikere rundt om i verden som hadde etterspurt en treveis høyttaler kompakt nok til å bruke som nærfeltsmonitor i studio. Og Genelec leverte, ved å altså montere diskanten i midten av mellomtonen. Som igjen satt rett over den 10 tommers bassen. Dette var en genial måte å pakke en treveis høyttaler inn i et kompakt kabinett. Jeg husker fortsatt opplevelsen av den imponerende høyttaleren (les PDF av testen her).

Mer kompakt treveis

Man så etter hvert behovet for en enda mer kompakt treveismodell, i form av 8351A. Her hadde man tatt det samme koaksialelementet fra 8260A og montert det på midten av frontplaten. Som var separert fra kabinettet, med en bassrefleks og påfølgende «brevsprekk» over og under frontplaten. Bak frontplaten satt ikke ett, men to ovale 8,5″ x 4″ basselementer. Konstruksjonen, med alle elementene utenpå hverandre, spiller lyden fra ett punkt (punktkilde), fra dypeste bass og helt opp til øverste diskant. Dette gir en meget imponerende fasegjengivelse, og dertil dynamikk og stereoperspektiv. Vi var da heller ikke rent lite begeistret da vi testet den.

Se Genelecs presentasjonsvideo av The Ones over.

8361A: Ny toppmodell

Faktisk var 8351A så vellykket at man lagde ytterligere to mindre modeller: 8341A og 8331A. En ny høyttalerserie var laget, nemlig The Ones. Fordi alle høyttalerelementene fungerer som ett.

Toppmodellen 8260A har havnet litt utenfor de øvrige modellene, og Genelec har nå sett sitt snitt til å erstatte den. Erstatteren heter 8361A. Den er bygget på samme prinsipp som 8351A og lillebrødrene, med hele konstruksjonen som en eneste punktkilde. Men kabinettet er like stort som på 8260A. De to basselementene er da også større enn hos lillebror, hver av dem måler nemlig 10,5 x 5,5 tommer.

Genelec 8361 vs 8260
Genelec 8361A er like stor som forgjenger 8260A, men er ligner nå mer på sine brødre 8351. Foto: Genelec

 

Der hvor forgjengeren 8260A brukte en 150 watts forsterker til basselementet, har effekten nå økt til 500 watt! Mellomtonen og diskanten hadde 120 watt hver, mens effekten har økt til 150 watt hos 8361A. Maksimalt lydtrykk har som et resultat økt 5 dB, fra 113 til 118 dB!

Man har senket delefrekvensen mellom bass og mellomtone fra 490 til 320 Hz, og økt delefrekvensen fra mellomtone til diskant, fra 2,6 til 2,8 kHz. Den nye høyttaleren går litt høyere opp i diskantfrekvensene; den ruller ikke av før ved 43 kHz.

SAM romkorreksjonssystemet har videre fått fire ganger kraftigere prosessor!

Interessant nok er 8361A oppgitt til å kutte ved 30 Hz i bassen, hvor forgjengeren gikk helt ned til 23 Hz. Du kan imidlertid bruke romkorreksjonen til å manipulere den lenger ned.

Prisen på den nye toppmodellen blir ikke snau: 106.600 kroner ink. utstyr til romkorreksjon (GML kit). 8361A er da også den eneste høyttaleren vi så langt har fått en pris på.

Genelec W371A
Subwooferen W371A er skapt for å fungere optimalt med Genelec The Ones. Foto: Genelec

Basshøyttaler

Genelec introduserer dessuten det nye bassystemet W371A. Dette er en avansert høyttaler med to basselementer, på henholdsvis 14 og 12 tommer, og den spiller i et meget bredt bassregister, fra 23 Hz og helt opp til 500 Hz. I et oppsett sammen med The Ones loves vi «en svært jevn frekvensrespons med full kontroll over de laveste frekvensene.» Kombinasjonen skal gi optimal gjengivelse ved hjelp av avansert akustikkmåling, for å redusere kansellering og annen faseproblematikk i rommet.

Det virker fornuftig med en høy delefrekvens gitt et avansert kalibreringssystem. Da kan man putte basshøyttaleren kliss inn i hjørnet, hvor man da slipper alt av bak- og -sidevegg-kanselleringer i bassregisteret. EQ-systemet vil uansett sørge for en jevn frekvensrespons i bassområdet. Høyttalerne, som derimot ofte vil plasseres langt ut i rommet, vekk fra bak- og sidevegger, vil dra store fordeler av å ikke spille noe særlig bass i det hele tatt – gitt at andre høyttalere gjør dette. Da slipper man bak- og sidevegg-kanselleringer i bassen fra disse og. Fordi de ikke spiller noe bass.

8351B

Til slutt holdt vi på å glemme: 8351A forsvinner jommen meg den også! Den blir nemlig erstattet av 8351B. Og, ja, som navnet tilsier dreier deg seg om oppgraderinger snarere enn en helt ny høyttaler. Men det er viktige oppgraderinger.

For det første er delefrekvensene skjøvet fra 470 ned til 320 Hz, og fra 2,6 opp til 2,8 kHz. Maksimalt lydtrykk er nå 2 dB høyere, vi havner på respektable 113 dB.

Harmonisk forvrengning er redusert, det samme er egenvekten fra 19 til 15 kilo. Romkorreksjonen har som hos 863A blitt fire ganger kraftigere. Kabinettene er nesten like men ikke helt. Men tilbehøret til 8351A passer også til 8351B.

Vi skal teste!

Vi vil åpenbart teste de nye høyttalerne, så snart vi får kloa i dem!

benum.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

DALI 40 år - feirer med heftige high-end høyttalere

Dynaudio i bærekraftig treverk

Episk drønn fra UE

Fullstendig vanvittig subwoofer

Scroll to Top