TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Ny utgave av TAD CR1

TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.

forfatter
Publisert 20.07.22 - 09:58
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Det er noe befriende med produsenter som ikke kommer med nye versjoner av samme produkt hvert år. Som regel er oppdateringene kun det, og knapt nok en oppgradering, men i pressemeldingene står det selvsagt at den nye versjonen er på høyde med Jesu tilbakekomst.

Sånn er det heldigvis ikke hos alle, japanske TAD, eller Technical Audio Devices Laboratories som de også heter, har brukt over 10 år på denne.

Den første TAD CR1 kom nemlig i 2011, bare et par år etter Andrew Jones første TAD-høyttaler. Å si at den skapte furore den gangen, er knapt en overdrivelse. Siden har TAD alltid vært helt der oppe blant de beste.

image art
Technical Audio Devices Laboratories

Denne er en helt ny versjon av CR1, nå kalt CR1TX (ser du hvordan de unngikk det oppbrukte Mk II?), basert på samme grunnoppskrift med TADs enestående gode koaksiale Coherent Source Transducer.

Air Studios 2012: Vår utsendte journalist fikk demonstrert den da nye gulvstående TAD E1 mot den mindre – men mye bedre – stativhøyttaleren CR-1. Forskjellen hører du best med et par gode hodetelefoner. Video: Geir Gråbein Nordby

Det elementet har de hentet fra flaggskipet TAD-R1TX, for de som husker den. Her er det huset i et kabinett TAD har fått high-end møbelmakerne hos Tendo Mokko i Tendo, Yamagata prefekturet til å snekre sammen.

Sideplatene kan leveres lakkert i en spesiell berylbasert lakk, hvor den sorte har en del grønt i seg. Alt er selvsagt håndlaget.

TAD R1TX Emerald Black finish TAD R1TX Beryl Red finish
<
>
TAD R1TX Emerald Black finish

 

Møbelet er også akustisk dempet etter alle kunstens regler. Eller som TAD kaller det: SILENT (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology). Kabinettet er bygget som en ramme med 21 mm tykke laminaltplater av bøk, og 30 mm vakuumpressede sideflater limt til MDF-plater.

Diskanten i midten av koksialelementet er laget i beryllium. Det samme er mellomtonemembranen på 16 cm, og elementet skal være i stand til å nå 100 kHz.

Basselementer bruker TADs TLCC-membran (Tri-Laminate Composite Cone), i akrylamid i en sandwich med to lag aramid. Motoren bak membranen drives av en OFGMS-struktur (Optimized Field Geometry Magnet Structure), med en kort spole og et magnetgap på 20 mm. TAD mener det gir elementet mer stabile bevegelser under belastning, og bedre linearitet.

Billig er det ikke. Et par CR1TX med stativene på bildet under, havner rundt 800.000 kroner paret.

cr1tx br 1 1
cr1tx br 1 1

Facts:

 • Treveis bass-refleks stativhøyttaler
 • 20 cm basselement
 • 16 cm koaksial mellomtone
 • 3,5 cm diskant
 • Frekvensrespons: 32Hz to 100kHz
 • Delefrekvenser: 250 Hz og 2 kHz
 • Følsomhet: 86 dB(2.83 V@ 1
 • Mål: 341x628 x446 mm
 • Vekt: 46 kg

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Pioneer TAD-R1

Musikkens ekte sannhet

For en halv million kroner får du oppleve et orkester så storslått, og likevel så detaljert gjengitt, at musikkens ”molekylære” oppbygning kan sanses. En høyttaler så komplett at den stenger virkeligheten ute. Nå er det bare musikken det dreier seg om. Musikken og du.

Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
Følg Lyd & Bilde