Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Ny utgave av TAD CR1

TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.

Skrevet av / 20.07.22 - 09:58
Ny utgave av TAD CR1

Det er noe befriende med produsenter som ikke kommer med nye versjoner av samme produkt hvert år. Som regel er oppdateringene kun det, og knapt nok en oppgradering, men i pressemeldingene står det selvsagt at den nye versjonen er på høyde med Jesu tilbakekomst.

Sånn er det heldigvis ikke hos alle, japanske TAD, eller Technical Audio Devices Laboratories som de også heter, har brukt over 10 år på denne.

Den første TAD CR1 kom nemlig i 2011, bare et par år etter Andrew Jones første TAD-høyttaler. Å si at den skapte furore den gangen, er knapt en overdrivelse. Siden har TAD alltid vært helt der oppe blant de beste.

image art
Technical Audio Devices Laboratories

Denne er en helt ny versjon av CR1, nå kalt CR1TX (ser du hvordan de unngikk det oppbrukte Mk II?), basert på samme grunnoppskrift med TADs enestående gode koaksiale Coherent Source Transducer.

Air Studios 2012: Vår utsendte journalist fikk demonstrert den da nye gulvstående TAD E1 mot den mindre – men mye bedre – stativhøyttaleren CR-1. Forskjellen hører du best med et par gode hodetelefoner. Video: Geir Gråbein Nordby

Det elementet har de hentet fra flaggskipet TAD-R1TX, for de som husker den. Her er det huset i et kabinett TAD har fått high-end møbelmakerne hos Tendo Mokko i Tendo, Yamagata prefekturet til å snekre sammen.

Sideplatene kan leveres lakkert i en spesiell berylbasert lakk, hvor den sorte har en del grønt i seg. Alt er selvsagt håndlaget.

TAD R1TX Emerald Black finish TAD R1TX Beryl Red finish
<
>
TAD R1TX Emerald Black finish

 

Møbelet er også akustisk dempet etter alle kunstens regler. Eller som TAD kaller det: SILENT (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology). Kabinettet er bygget som en ramme med 21 mm tykke laminaltplater av bøk, og 30 mm vakuumpressede sideflater limt til MDF-plater.

Diskanten i midten av koksialelementet er laget i beryllium. Det samme er mellomtonemembranen på 16 cm, og elementet skal være i stand til å nå 100 kHz.

Basselementer bruker TADs TLCC-membran (Tri-Laminate Composite Cone), i akrylamid i en sandwich med to lag aramid. Motoren bak membranen drives av en OFGMS-struktur (Optimized Field Geometry Magnet Structure), med en kort spole og et magnetgap på 20 mm. TAD mener det gir elementet mer stabile bevegelser under belastning, og bedre linearitet.

Billig er det ikke. Et par CR1TX med stativene på bildet under, havner rundt 800.000 kroner paret.

cr1tx br 1 1
cr1tx br 1 1

Facts:

 • Treveis bass-refleks stativhøyttaler
 • 20 cm basselement
 • 16 cm koaksial mellomtone
 • 3,5 cm diskant
 • Frekvensrespons: 32Hz to 100kHz
 • Delefrekvenser: 250 Hz og 2 kHz
 • Følsomhet: 86 dB(2.83 V@ 1
 • Mål: 341x628 x446 mm
 • Vekt: 46 kg

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.

Pioneer TAD-R1

Musikkens ekte sannhet

For en halv million kroner får du oppleve et orkester så storslått, og likevel så detaljert gjengitt, at musikkens ”molekylære” oppbygning kan sanses. En høyttaler så komplett at den stenger virkeligheten ute. Nå er det bare musikken det dreier seg om. Musikken og du.

Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Normalt ikke en énmannsjobb ...

Magico krymper flaggskipet

Sonos-tempel hos Elkjøp

B&O-høyttaler med 3500 svevende aluminiumsprikker

Innstegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lansert

Ny lekkerbisken fra Bowers & Wilkins og McLaren

Slank høyttaler i Formel 1-klassen

Scansonic vil gi deg gåsehud

Hvis du ikke har råd til de store Goldmund

Tivoli Audio slipper ny høyttaler – uten radio

Offisielt: Nå er JL Audio en del av Garmin

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top