Nyhet

Ny mellomklasse-serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' nye 5000-serie fyller gapet mellom flaggskipserien Concept og den rimeligere 3000-serien.

Skrevet av / 18.04.23 - 19:20
Ny mellomklasse-serie fra Q Acoustics

Engelske Q Acoustics er svært kjent for sine budsjettvennlige høyttalere som har blitt veldig populære, spesielt i hjemmekino-systemer. Men de har også prestisjeserien Concept, hvor toppmodellen Concept 500 ble kåret til årets high end-høyttaler i 2017.

Nå lanserer selskapet en helt ny serie som fyller gapet mellom de billigere modellene og toppserien. Den nye 5000-serien låner teknologi og design fra toppmodellene, men til priser som begynner i den hyggelige enden – og slutter før det begynner å gjøre altfor vondt.

5000-serien består av fem medlemmer: Gulvhøyttalerne Q Acoustics 5040 og Q Acoustics 5050, kompakthøyttalerne Q Acoustics 5010 og Q Acoustics 5020, samt senterhøyttaleren Q Acoustics 5090.

5010 og 5020 er toveis-modeller med henholdsvis 4,5″ bass/mellomtone og 5″ bass/mellomtone.

Standardmodellen 5020. (Foto: Q Acoustics)

Gulvmodellene er to-veis d’Appolito-konfigurasjoner med to bass/mellomtone-enheter på hver sin side av diskanten. Det samme gjelder for senterhøyttaleren 5090. Den minste gulvmodellen bruker 2×5″ bass/mellomtone og den største bruker 2×6″ bass/mellomtone. Senterhøyttaleren er utstyrt med 2×4,5″ bass/mellomtone.

Alle fem modellene bruker samme 1″ dome-diskant. Enheten har en så lav resonansfrekvens som 700 Hz, noe som gjør det mulig å bruke myke filtre med lav stigning.

Det som er felles for alle modellene er bass/mellomtone-enheter med såkalt Continuous Curved Cone, som angivelig betyr at membranen er formet som en skål. Dette skal gi bedre spredning, færre brytninger og bedre integrasjon med diskanten, forteller Q Acoustics.

Kompaktmodellen Q Acoustics 5010 med finish i rosentrefinér. (Foto: Q Acoustics)

De gulvstående modellene er utstyrt med såkalte Helmholtz Pressure Equalizers, som er strategisk plasserte rør inne i kabinettet som jevner ut interne trykkforskjeller. Dette er en teknikk som ble introdusert med Concept 500. Alle modellene har også interne avstivninger mellom kabinettveggene, noe Q Acoustics kaller Point-2-Point bracing.

Høyttalerne fås i matt hvit, matt sort, eik-finish og rosentre-finish.

Les også Revival Audio bygger videre på suksessen Revival Audio følger opp suksessmodellen med en mer budsjettvennlig høyttalerserie som låner teknologi fra de dyrere modellene.

Pris og tilgjengelighet

Den minste modellen, 5010, koster 6.790 kr. Mellommodellen, 5020, koster 7.990 kroner, og gulvmodellen, 5040, koster 13.490 kroner. Alle prisene er for et par. Senterhøyttaleren 5090 koster 5.490 kr. stykket.

Høyttalerne kan kjøpes fra slutten av april.

Den største gulvmodellen, 5050, har ennå ikke fått pris, og tilgjengelighetsdatoen er også ukjent.

Høyttalerne kan også fås i matt hvit og matt svart, hvis man foretrekker det. (Foto: Q Acoustics)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Devialet: Bærbar høyttaler i nye farger

Verdens mest berømte monitor i ny versjon

Nå får du Sonos billigere

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

Nye utendørshøyttalere for sommersesongen

PMC senker prisen på skikkelig bass

Scroll to Top