TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Hi-Fi-nostalgi for de velstående

Lowther Hegeman er en av de heftigste og mest eksotiske hornhøyttalerne i historien. Og nå er de tilbake i produksjon

forfatter
Publisert 06.11.22 - 13:52

Nostalgi er inn som aldri før i hi-fi-verden. På messer som High End i München finner man konstruksjoner som ligner noe fra 50- og 60-tallet. Rørforsterkere er i fremmarsj, og på høyttalerfronten har glemte teknologier som bakladet horn og open baffle med fulltoneenheter gjenoppstått.

Få produsenter er verdsatt like høyt hos nostalgikerne som den engelske høyttalermakeren Lowther. Det lille selskapet har i snart 90 år fremstilt sine egne håndbygde høyttalerenheter beregnet for hornhøyttalere. Enhetene er alle av fulltonetypen, hvor en enkelt høyttalerenhet dekker hele toneområdet. Med få unntak er Lowthers enheter åtte tommer i diameter med ultralette papirmembraner og ekstraordinært kraftige magneter, som var effektive nok til å utnytte de få watt man hadde på datidens rørforsterkere.

Lowther for livet

Hornhøyttalere er dyre, kjempestore og er ikke i nærheten av moderne konstruksjoner når det gjelder frekvensområde og linearitet. Men så er det heller ingen som kjøper en engelsk sportsbil fordi den er praktisk når man skal handle på IKEA! Her handler det om følelser og fascinasjon. På Lowthers hjemmeside fortelles det under mottoet “Lowther for life”, at man ikke bare kjøper et par høyttalere, men blir en del av en familie. 

Lowther har levd stille og nokså skjult gjennom de siste tiårene. Men nå som horn og fulltoneenheter er i moten igjen, feirer de med å sette en rekke klassiske hornhøyttalere tilbake i produksjon. Blant annet Hegeman-hornet, som er ansett som en av de mest legendariske hornkonstruksjonene i historien. På linje med Klipshorn og JBL Paragon – men mye, mye sjeldnere.

Lowther Hegeman Reproducer er en av de mest legendariske hornhøyttalerne. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman Reproducer er et stort fulltone-hornsystem på 120 cm i bredden, 120 cm i høyden og 60 cm i dybden. I den opprinnelige utgaven sitter en PM4 fulltoneenhet, men i den nye utgaven finner man en nykonstruert field coil-enhet. Field coil var stort i tiden før 1930, og er for de som synes at alminnelige fulltoner ikke er autentiske og eksotiske nok. Her er magneten i høyttaleren erstattet av en elektromagnet.

Den enkelte høyttalerenheten spiller inn i hele to horn. Baksiden har et foldet basshorn som fyller det meste av det nesten en kubikkmeter store kabinettet. Forsiden spiller inn i et stort mellomtone/diskanthorn av gips. For at ingen skal overse den ekstreme konstruksjonen, har den nye utgaven innebygd lys i begge hornseksjoner!

Det er innebygd lys i den nye Hegeman. (Foto: Lowther Loudspeakers)

Lowther Hegeman ble opprinnelig bygd i årene 1950-1951, og det ble kun produsert 20-30 stk i alt. Og siden hjertet i konstruksjonen er et svært gipshorn, har mange av dem åpenbart kommet til i løpet av de 70 årene som har gått siden.

Men nå er sjansen her igjen. Lowther vil bygge “et begrenset antall,” bestående av fire sett i året. Du blir nødt til å punge ut store summer for å bli eieren av et sett. Prisen blir 70.000 britiske pund. Selv med en brexit-påvirket pundkurs blir det over 800.000 norske kroner, uten importkostnader.

Bygg-selv

Hvis du er flink med fingrene har Lowther også kommet med selvbyggermodeller (her Acousta 155). (Foto: Lowther Loudspeakers)

Heldigvis har Lowther også et alternativ til de som ikke har inntekt fra familiens jordeie å kjøpe med. Selskapet har gjenopptatt produksjonen av en rekke av sine mest kjente hornkonstruksjoner. Noen av dem fås også i selvbyggerutgaver, hvor man får levert de utskjærte kryssfinerplatene og selv setter sammen hornkabinettet. Her kan man bli eier av et par Acousta 115 med PM6A fulltoneenheter for £ 6400 (ca. 75.000 kroner).

 

Lowther Loudspeakers

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde