JBL Paragon – Lyd & Bilde
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Klassiker JBL Paragon

JBL Paragon

JBL Paragon var den ultimate høyttaleren til å imponere naboene i Beverly Hills med på 1950- og 60-tallet. Og den spilte i stereo!

forfatter
Publisert 02.07.22 - 14:00

Når det gjelder vintage-høyttalere, er JBL blant de mest ettertraktede merkene. Og ingen JBL-høyttaler er så legendarisk og gjenkjennelig som JBL D44000 Paragon. Den 270 centimeter brede høyttaleren ligner en skjenk, men bak fineren i edeltre gjemmer det seg et treveis hornsystem i stereo. Faktisk var JBL Paragon det første kommersielle stereohøyttalersystemet til hjemmebruk. Den var også ved lanseringen verdens dyreste høyttaler: 1830 dollar! Eller omkring en årslønn etter skatt for en faglært arbeider.

Med en Paragon i stuen hadde man en sikker samtalestarter når vennene fra det bedre borgerskapet kom til cocktailparty. Designen var banebrytende – og lyden i enda høyere grad. Den gigantiske høyttaleren kunne reprodusere lyden av et storband eller et klassisk orkester med naturlig styrke. Og takket være den nymotens stereoteknikken var det – nesten – som å ha orkesteret til å opptre i stuen.

Akustisk genistrek

Teknologisk sett var Paragon unik. Bassområdet ble gjengitt av to 15-tommers bassenheter i hornkabinetter, og også de andre toneområdene var hornladede. Det virkelig spesielle var imidlertid det store buede trepanelet i fronten, som var uttenkt av elektronikkingeniøren Richard H. Ranger. To mellomtonehorn pekte inn mot panelet, som spredte lyden mod lytterne i en vifteform. Det var en akustisk genistrek!

Paragon section
Slik er en JBL Paragon oppbygget. (Tegning: Harman International/Mark Gander & John Eargle)

Når man lytter til normale stereohøyttalere, må man alltid befinne seg i ”the sweet spot” midt mellom høyttalerne for å få et korrekt stereobilde. Beveger man seg bare litt vekk fra midten, faller stereoperspektivet sammen, og man hører stort sett bare lyden fra den nærmeste høyttaleren.

En JBL Paragon bevarer stereoperspektivet, uansett hvor i rommet man befinner seg. Det er en bedrift som stort sett ingen andre høyttalere kan gjøre den etter! 

Ikke to er like

JBL Paragon er et stykke ekte håndverk, og det kjempestore kabinettet ble bygget for hånd. Legenden sier at det ikke eksisterte en samlet autorisert konstruksjonsplan for Paragon-høyttaleren. Den gylne oversikten eksisterte i hodet på JBLs kabinettsnekkere, og hver enkelt høyttaler er bygget og tilpasset individuelt. Man kan derfor ikke ta et panel fra én Paragon og bruke som reservedel til en annen.

Det gikk med ca. 112 arbeidstimer i produksjonen av hver høyttaler (bare slipingen med sandpapir og deretter tre ganger med oljebehandling tok tre arbeidsdager), og et spesielt verksted hos JBL var dedikert til Paragon alene. I Paragons storhetstid ble det bygget fem stykker i uken, men ved slutten av epoken hadde produksjonstallet falt til én per måned. Den siste JBL Paragon-høyttaleren ble bygget i 1983. Med 25 år i produktkatalogen er den fortsatt den dag i dag den lengst produserte JBL-modellen.

Hvis du vil ha en Paragon

Hvis du har fått blod på tann, og tenker at en JBL Paragon i stuen vil gi deg den stilen og statusen som du har manglet, håper vi at du akkurat har vunnet i lotto. Den gode nyheten er at du faktisk kan kjøpe en. Et søk på eBay viser flere originale eksemplarer i pen stand. Den dårlige nyheten er at du må regne med å gi mellom 300 000 og 500 000 kroner for en Paragon, avhengig av stand og sjeldenhet. I tillegg kommer utgiften med å få den 317 kg tunge kolossen fraktet til Norge. De fleste Paragoner ble solgt på det amerikanske hjemmemarkedet, men det dukker også fra tid til annen opp eksemplarer i de europeiske landene.

Så var det størrelsen og prisen …

Hvis du ikke akkurat har plass til en høyttaler som måler 270 cm i bredden og 80 cm i høyden, finnes det løsninger på det. Det samme gjelder hvis prisen på en kvart million er litt for høy. JBL laget to mindre utgaver, kalt Metregon og Minigon, og som er henholdsvis 2/3 og 1/3 av størrelsen på Paragon. I tillegg finnes det moderne skalamodeller av Paragon i 1/8 størrelse. Du kan også kjøpe et sett konstruksjonstegninger på nettet.

Metregon
Hvis en Paragon er for stor for stuen, kan løsningen være en Metregon – som morsomt nok er litt under to meter i bredden. (Foto: Lansing Heritage)

Er den verd det?

At JBL Paragon er en av de mest attråverdige høyttalere noensinne, er hevet over all tvil, men kan den måle seg med nåtidens modeller?

Kvalitet koster, og om du slår til blir du eier av et klassisk stykke håndverk, hvis like du neppe finner noe annet sted. Den har helt klart begrensninger i bassen. Og dybdeperspektivet – altså opplevelsen av å kunne plassere instrumentene i et tredimensjonalt rom bak høyttaleren – finnes ikke i nevneverdig grad. Her er moderne høyttalere langt mer presise. Men en JBL Paragon kan fylle stuen med lyd på en overveldende måte, uten at du trenger en kjempeforsterker. Og i tillegg kan alle være med, da man ikke behøver å sitte i godstolen for å få stereo.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

JBL Paragon kom i 1957 og var i produksjon frem til 1983.

Fantastisk høyttaler, litt i samme leia som Klipsch LaScala og Klioschorn.

Artig! Gjerne flere slike artikler…

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
- Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend