annonse
annonse

test: Sony KD-65AF8 OLED TV

Sony KD-65AF8 OLED TV
Sony KD-65AF8 OLED TV

Helt rå på bilde og lyd

Sony følger opp fjorårets OLED-triumf med en lekker high-end modell. Men har Bravia AF8 det som kreves for å ta TV-tronen i år også?

Pluss
Bravia AF8 har et suverent svartnivå og formidabelt dybdeperspektiv. Kombinert med skarphet og glatte bevegelser er man sikret en bildeopplevelse i high-end klassen.
Minus
Sony-skjermen mangler litt lysstyrke sammenlignet med de aller sterkeste OLED-skjermene.

2017 markerte for alvor Sonys inntog i OLED-kappløpet, og vi sparte ikke på superlativene da vi testet toppmodellen KD-65A1. Med banebrytende bilde og lyd gjorde debutanten seg vel fortjent til tittelen ”Årets beste TV” i high-end klassen. Men utviklingen står aldri stille, og mange har nok vært spente på hva Sony ville dra opp av hatten i år!

Når vi spoler frem til 2018, har Sony valgt å beholde A1 i sortimentet en stund til. Den får selskap av en alternativ modell, med tilsvarende bilde og lyd – men annerledes design: Nye Bravia AF8.

Bravia AF8

Sony Bravia KD-65AF8. (Foto: Sony)

De viktigste forskjellene på fjorårets A1-modell og den nye KD-65AF8 ligger i utseendet. Mens A1 har en skrått tilbakelent staffeli-design står AF8 rett opp og ned som en vanlig TV. Baksiden er slankere og bedre tilrettelagt for veggmontering, slik at AF8 kan henges opp uten å stikke for mye ut. Alternativt kan man bruke den medfølgende bordsokkelen, som kun hever skjermen noen millimeter over bordplaten.

Den knapt synlige sokkelen gjør at Bravia AF8 bare svever noen få millimeter over bordplaten.

Nederste del av TV-en er litt tykkere enn resten, da den inneholder tilkoblinger, strømforsyning og basshøyttaler. Sony har for øvrig videreført den avanserte ”Acoustic Surface” teknologien der selve skjermoverflaten fungerer som høyttalermembran.

Denne kombinasjonen er med på å gjøre AF8 mer ordinær i utseendet, men også mer fleksibel etter vår mening. Om du skulle velge å henge den på veggen, og nøyer deg med den innebygde lyden, får du en svært lekker og diskré installasjon.

Brukervennlighet og finesser

Det har ikke skjedd så mye på smart-fronten siden sist. Bravia 65AF8 kjører den samme Android 7.0 plattformen som en rekke andre konkurrenter, og venter i likhet med disse på oppdateringer fra Google. En av de mest etterlengtede finessene er muligheten for stemmestyring via tjenester som Google Assistant.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Sony har heller ikke sett noe behov for å oppdatere fjernkontrollen, som etter vår mening begynner å dra litt på årene. Her er det mange knapper du sjelden kommer til å bruke, og det fremstår ikke alltid like logisk hvilken meny-knapp du skal trykke på for å komme dit du vil. Dette er en IR-basert fjernkontroll som må pekes rett mot TV-en, hvor sensoren sitter montert i bunn. Det forekom ofte under testen at vi måtte gjenta trykkingen da TV-en ikke reagerte på første kommando.

Apropos trykking: Som seg hør og bør har Playstation-produsenten sørget for en egen spillmodus for deg som er ihuga spillentusiast, og vil ha lavest mulig forsinkelse. Vi målte Bravia AF8 til rundt 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar måler. Det er tilfredsstillende, men langt fra rekordraskt i dagens marked. Input lag i 4K-modus skal visstnok være noe raskere, men det fikk vi ikke målt, dessverre.

Bildekvalitet

De som kikker på en TV i high-end klassen gjør det nok aller mest for bildekvaliteten sin del. Her kommer 65AF8 godt spekket med et høyverdig OLED-panel fra LG Display, kombinert med Sonys hittil råeste bildeprosessor ”X1 Extreme”. Men siden AF8 er basert på nøyaktig samme tekniske plattform som A1, er det snakk om fjorårets panel og prosessor snarere enn noe som er splitter nytt og banebrytende.

Bravia AF8 leverer – omtrent som forventet – en bildekvalitet som er bortimot identisk med Bravia A1. Sony-skjermen har for det første et helt fantastisk svartnivå, og kan være svart som natten når handlingen krever det. En mørk og mystisk Netflix-serie som Stranger Things er som skapt for å sees på en OLED-skjerm! Sony viser hvordan det hele skal gjøres. Følelsen av dybde og dynamikk er helt suveren – selv sammenlignet mot potente LCD-konkurrenter som Samsung flaggskip QE65Q9FN, eller Sonys egen 65XF9005 LCD med LED-baklys. Til og med når vi betrakter Sony OLEDen i et totalt mørklagt rom, er det umulig å se noe tegn til ”tomgangslys” fra panelet. Det føles omtrent som handlingen på skjermen materialiserer seg foran oss i levende live!

OLED-panelet skal selvsagt ha mye av æren for den imponerende kontrasten, men Sonys egen bildebehandling har også en finger med i spillet. Bravia AF8 greier å grave frem detaljer i mørke områder, som går tapt på en del av konkurrentene. Fargene er meget presise og skarpheten er sublim – også under bevegelse.

Med fotball-VM rett rundt hjørnet er det naturlig å se på hvordan AF8 håndterer ballspillet, og den er slett ingen sinke. Sonys-skjermen har ingen problemer med å følge ballen, og panorerer over gressbanen uten oppbrytninger, rykk eller støy. I tillegg har den som OLED-skjermer flest, meget bred innsynsvinkel. Absolutt en av de beste skjermene å se fotball med!

Hva med HDR?

Når det kommer til lysstyrken er det tydelig at Sony har valgt en litt annen bildefilosofi enn LG. Ved siden av AF8 hadde vi for anledningen stilt opp en splitter ny LG OLED65C8, og det er ingen tvil om at LG-skjermen har merkbart mer punch og glød i lyse partier. Dette kommer godt frem i scener med mye solskinn, lykter, flammer og lignende ”highlight” effekter. Sony-skjermen kan heller ikke måle seg med de kraftigste LED-skjermene når det kommer til lysstyrke.

Bravia AF8 fikk nylig en etterlengtet oppdatering med støtte for det populære Dolby Vision HDR formatet. Dolby-formatet åpner for et litt større og mer varierende dynamikkområde dersom innholdet støtter dette. I første rekke er det kun via innebygde apper som Netflix vi får glede av Dolby – eksterne enheter som Blu-ray eller Apple TV krever en særskilt oppdatering. Bildekvaliteten får et merkbart løft med Dolby aktivert, men vi får ikke den samme “wow”-effekten fra Sony-skjermen som det LG OLED C8 er i stand til å gi.

Midlertidig innbrenning?

Innbrenning på OLED-skjermer har vært et tema den siste tiden. I likhet med plasmaskjermene for noen år siden, kan det forekomme at lyse, statiske objekter slik som kanal-logoer, menyer eller teksting blir hengende igjen som et synlig omriss eller skygge på skjermen. Det dreier seg hovedsakelig om midlertidig innbrenning som blir borte etter en kort stund. Vi erfarte under testen av Bravia AF8 at enkelte typer innhold (spesielt målevindu brukt til kalibrering) forble synlig en stund etterpå. Dette ble imidlertid borte da vi restartet TV-en, og forekom ikke spesielt sjenerende – men er verdt å ta med seg. Vi har ikke opplevd lignende tendenser med LCD-LED skjermer.

Kalibrering av Sony KD-65AF8

Å kalibrere KD-65AF8 er en relativt enkel affære, da Sony-skjermen ikke har noe avansert kalibreringssystem/CMS – kun 10 punkts hvitbalanse. Dermed fikk vi ikke rettet opp de relativt små avvikene i fargebalansen (spesielt noe i magenta). Sony-skjermen har imidlertid en god fargedekoder, med gode måleresultater slik den kommer fra fabrikk. Fargepunktene ligger der de skal være uten større avvik.

X1 Extreme bildeprosessoren leverer den kanskje beste bildebehandlingen i bransjen. Når vi skriver kanskje er det fordi nye konkurrenter har kommet til siden sist. I tillegg har Sony selv hintet om en kommende ”X1 Ultimate” bildeprosessor som trolig blir å finne i en ny flaggskip-modell før eller siden.

I likhet med forgjengeren A1 har ikke KD-65AF8 den mest imponerende lysstyrken. Der konkurrenten fra LG kan levere opp mot 800 nits med full spiker, må Sony-skjermen nøye seg med rundt 650 nits, og litt mindre futt i de lyseste nyansene.

Lydkvalitet

I Sony KD-65AF8 sitt tilfelle fungerer faktisk selve TV-skjermen som høyttaler. Sony bruker nemlig små ”aktivatorer” til å vibrere bildepanelet i takt med lydsignalet, kombinert med en ordinær basshøyttaler på baksiden. Denne løsningen har også fordelen ved at lyd og bilde kommer fra nøyaktig samme punkt, og gir bedre sammenkobling og ”synk” mellom det man ser og hører. Det låter overraskende bra. Lyden er fyldig, klar og distinkt – god nok til å klare seg uten separat lydplanke.

Konklusjon

Sony KD-65AF8 ligger veldig tett på den kritikerroste A1 OLED, og er mest av alt et supplement til den populære high-end modellen. Med sin superslanke konstruksjon og usynlige høyttalere er AF8 et bra alternativ for deg som vil ha samme høye ytelse på bilde og lyd, men foretrekker en mer rettstilt design. 65AF8 har klassens kanskje beste lydsystem, og bildekvaliteten den serverer er til tider ganske ekstrem! Den virker imidlertid litt for lik fjorårets A1-modell til å bli en soleklar favoritt, men er absolutt verdt en anbefaling. Vi er likevel spente på om ikke Sony vil dra en ”AF9” eller tilsvarende referanse-TV opp av hatten i løpet av sesongen …

picture2 Sony Bravia KD-65AF8
<
>
Den knapt synlige sokkelen gjør at Bravia AF8 bare svever noen få millimeter over bordplaten.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android 7.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision (kommer)

Annet:

Web: sony.no

Pris: 37995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.