TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Devialet tar Phantom-høyttalerne til nytt nivå

De kompakte men kruttsterke Phantom med forbedret innmat heter nå Phantom I.

forfatter
Publisert 02.02.21 - 10:56

Første gang vi hørte Devialets Phantom-høyttalere var tilbake i 2015, i form av Silver Phantom. En liten kompakthøyttaler med ekte u-båt-bass, og som i tillegg kunne spille høyt. Veldig høyt. Samtidig låt den også veldig bra, med et nøytralt og ytterst ryddig lydbilde. Det var til å klype seg i armen av, aldri hadde vi hørt en så liten høyttaler låte så stort.

Det toppet seg for oss året etter, med Gold Phantom; enda kraftigere, enda bedre.

I senere tid har Devialet videreutviklet teknologien, og klart å skvise mye av den samme imponerende lyden, i enda mindre kabinetter, med Phantom Reactor. Samtidig endret man navnet på de større høyttalerne til Phantom Premiere.

Nye Phantom

Med kunnskapen man har tilegnet seg i byggingen av de enda mindre høyttalerne, har det ligget i kortene at Devialet ønsker å vise hva den bedre teknologien har å by på, når man putter den inn i de større Phantom-kabinettene.

Nå er resultatet her, med Phantom I. Denne serien erstatter de største Phantom-høyttalerne. Samtidig døpes de mindre Reactor-høyttalerne om til Phantom II.

Bedre innmat

Det er først og fremst digitalprosesseringen og forsterkerdelen som er forbedret i de nye Phantom I. Dessuten har de nye høyttalerne fått bedre spredning av varmen, og de hevdes å være fire ganger mer energieffektive enn forgjengerne.

Som alle de andre Phantom-høyttalerne bruker Phantom I Devialets patenterte ADH (Analog Digital Hybrid) forsterkning. Det er snakk om en finurlig måte å la analog Klasse A og digital Klasse D forsterkning utfylle hverandre og dermed både øke effektiviteten uten at det går på bekostning av lydkvaliteten. Ikke spør oss, vi er ikke elektronikere. Men at Devialets forsterkere er gode, er en underdrivelse.

For at høyttalerelementene ikke skal vandre lengre enn sin slaglengde, bruker Devialet en teknologi de kaller SAM (Speaker Active Matching). Systemet vet nøyaktig hvor langt basselementene kan slå, og holder igjen når de når dette punktet. Det er dette som gjør at høyttalerne kan spille så høyt.

Videre er høyttalerne laget for å spre lydbølger fra det sfæriske kabinettet jevnt i alle retninger.

Devialet Phantom I Gold
Devialet Phantom I Gold. Foto: Devialet

To kvalitetsnivåer

Det er tre ulike Phantom I-modeller: Dark Chrome, Gold og Opéra. Den siste er en mer påkostet toppmodell, og ser faktisk mer gyllen ut enn Gold, som er mer blank kobberfarget.

Phantom I Dark Opera
Sidepanelene til Opéra ser mer gull ut enn de på Gold-versjonen. Foto: Devialet

En modell er tilgjengelig i lys krom eller svart matt farge, strekker seg fra 16 Hz til 25 kHz og leverer et lydnivå på maksimalt 103 dB. Dette er 2 dB lavere enn Silver Phantom som den erstatter, men på det nivået låter Silver-høyttaleren også veldig tynt i bassen. Så hvis Phantom I er fyldigere ved høyt lydnivå, vil alt være tilgitt.

I tillegg kommer det en modell i mørk krom eller gull farge, som gir et lydnivå på inntil 108 dB og strekker seg fra 14 Hz til 27 kHz. Dette tilsvarer den modellen som nå heter Gold Phantom.

På toppen rager den dyreste Opéra, som er hvit med paneler av en mer naturtro gullfarge enn Gold. Hvorvidt det bare er bekledningen som er annerledes, eller om den tilbyr noe mer på lydsiden, vet vi ikke.

Devialet Phantom II light chrome
Blant de rimeligere og mindre Phantom II finner vi fargen Light Chrome. I tillegg finnes matt svart. Foto: Devialet.

Tilkoblinger

Devialet Phantom I støtter Airplay 2, UPnP og er dessuten Roon Ready. Ønsker du å koble til platespilleren, kan dette nå gjøres med den eksterne boksen Arch, til 3990 kr.

Der hvor Silver og Gold Phantom trengte en boks som heter Dialog for å koble to høyttalere i stereo, kan de nye Phantom I nå gjøre dette helt på egenhånd.

Devialet Phantom I: Pris og tilgjengelighet

De nye Devialet Phantom-høyttalerne skal kunne bestilles allerede. Her er prisene (pr stk):

Phantom I 103 dB (Light Chrome / Matte Black)  21.490 kr
Phantom I 108 dB (Gold / Dark Chrome)  31.490 kr
Phantom I 108 dB Opéra (Gold White)  34.490 kr

Distributør: audionord.se

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
Følg Lyd & Bilde