TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
nyhet

− Derfor blir Google Home det neste store

Elkjøp forventer å selge en halv million Google Home i Norden, allerede i løpet av fjerde kvartal.

Google Home ble endelig i dag offentlig i Norge. Den kan forhåndsbestilles allerede nå, med levering den 24. oktober. Samme dag som den selges over disk.

Når det gjelder smarthøyttalere generelt har vi ikke nødvendigvis hatt samme klokketro som mange andre, ikke minst fordi stemmestyring lenge har vært på markedet i mange former, men aldri tatt av.

Men Google er ikke som andre selskaper, og selv om Amazons Alexa-assistent lenge hadde et forsprang i hjemlandet USA, så er godstoget Google ikke noe de andre kommer til å få stanset. Apple Homepod trenger vi knapt engang å nevne.

Den mest avanserte

Google Assistent er den mest avanserte taleassistenten av alle. Det har tatt sin tid å få den på norsk, og lanseringen er et år forsinket i forhold til hva de hintet til for en tid tilbake siden.

Torfinn Halvorsrud
Torfinn Halvorsrud, salgssjef hos Elkjøp, forventer at kjeden på nordisk basis vil lempe ut en halv million Google Home-enheter i fjerde kvartal.

– De droppet å lansere i fjor, for å gi beste opplevelsen for kunden her i Norge. I stedet for ett års språkdata har de nå to år med data. Og Google Assistent forstår dialekter! Vi har jo en haug med dialekter her i landet, og i løpet av de to årene har Google hatt mange forskjellige brukere som har lært den opp med dialekter. Assistenten vil også lære å forstå deg og ditt språk bedre underveis, kunne salgssjef hos Elkjøp, Torfinn Halvorsrud, fortelle oss over telefonen.

En halv million enheter

På spørsmålet om Halvorsrud virkelig tror dette blir ”the next big thing” svarer han:

– Helt klart. Jeg forventer at vi (Elkjøp og Elgiganten, red. anm.) lemper ut en halv million enheter i Norden i fjerde kvartal alene, sier han selvsikkert.

Tror du virkelig så mange ønsker å snakke til høyttaleren sin?

– Det vet jeg det er. Det er ekstremt mange som er ute etter smart hjem og ikke minst ønsker å bruke smart voice. Det er helt ekstremt med Google-søk rundt dette om dagen, så vi kommer nok til å se en stor sensasjon der. Ikke minst takket være alle de gode tingene den hjelper deg med, som jeg tror det norske folk kommer til å digge.

Det neste store etter smartmobilen?

– Ja, helt sikkert. En ting er at varmeovner er smarte, men nå kommer mange andre produkter. For eksempel skrivere. Man snakke til skriveren sin, og den gjør det den skal. Vi ser at produkter i alle markedssegmenter får innebygd støtte for Google-assistenten.

Andre land tar smarthøyttalere til seg

– Vi ser utviklingen fra andre lanseringsland. Interaktivt blir Google Home brukt i hverdagen. Nettopp fordi den gjør livet ditt enklere. Du kan legge til ting i handlelisten og lytte til musikk. I USA hører de nå mer på musikk, og spør om relevante ting. Folk med barn i skole som ikke klarer å finne ut av ting på egenhånd, kan stille spørsmål til høyttaleren sin og få svarene og bli klokere.

Betyr det at markedet allerede har bestemt seg for Google? Ingen andre som kommer til å konkurrere?

– Dette er uten tvil den største og beste stemmeassistenten. De andre konkurrentene kom for sent til bordet, og har ikke tilgang på den enorme mengden big data som Google har. Det blir ikke mulig å konkurrere mot Google, og jeg tror ærlig talt de kommer til å gi opp én etter én. Apple virker til å ha gitt opp allerede.

Kjekke funksjoner

Du bruker den selv?

– Ja. En finesse jeg syns er utrolig bra, er når ungene er på hvert sitt rom mens jeg lager middag. Når maten er ferdig, kan jeg si: Hei, Google, nå er det middag! På forhånd har jeg lagd en rutine i telefonens Google Home-app, og når jeg sier kodeordet, skrues TV-en av, ungenes wi-fi-tilgang sperres, og belysningen dempes. Og alle Google-høyttalerne i huset forteller at maten er klar.

Foruten en bråte hi-fi-produkter og TV-er med innebygd Chromecast, funker smarte produkter som for eksempel Philips Hue og Netgears Arlo-kameraer og ringeklokke med Google Home. Andre kommer etter.

– Med Arlo-kameraet montert utenfor døra, kan jeg spørre Google-høyttaleren min: Hei, Google, hvordan ser det ut ute? Så får jeg opp et bilde på TV-en min. Det samme med Chromecast. Du kan styre alle TV-ene dine og alle stereoanleggene i huset. Har du et gammelt stereoanlegg, kan det også bli smart, med en Chromecast Audio tilkoblet.

Tredjepartsprodukter

Allerede ser vi flere tredjeparts smarthøyttalere. Det er vel også tenkelig at nisjeprodusenter av high-end hi-fi også i fremtiden vil bygge inn Chromecast i sine produkter, så de kan styres med Google-assitenten?

– Definitivt, det er jeg ikke i tvil om en gang, sier Halvorsrud bestemt.

Google Home kan bestilles i dag

Smarthøyttalerne Google Home og Google Home Mini kan som nevnt bestilles i dag, og leveres den 24. oktober. Bestiller du hos Elkjøp, får du abonnement på YouTube Music Premium frem til 8. april, uten tillegg i prisen.

– Google Home funker fint med Spotify, men selvsagt ekstra bra med Googles egne strømmetjenester, sier Torfinn. Og på grunn av Google Home, tror jeg YouTube Music kommer til å bli større enn Spotify i løpet av bare ett år.

I så fall får vi håpe Google setter opp bitstrømmen sin på lyd fra sine ynkelige 128 kbps…

Vi vil komme tilbake med test av Google Home på norsk, så snart vi får mulighet.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.