Nyhet

B&W Nautilus i perlemor

Bowers & Wilkins feirer 30-årsjubileet for den særegne Nautilus-høyttaleren ved å bygge et unikt sett i perlemor.

Skrevet av / 10.05.23 - 09:00
B&W Nautilus i perlemor

Ordet “ikonisk” kan ikke gradbøyes. Men om det var mulig, ville Bowers & Wilkins sannsynligvis få æren som en av de mest ikoniske høyttalerne i hi-fi-historien.

Den sneglehusformede høyttaleren fyller i dag 30 år. Og den er like unik nå som den var da det første parret ble produsert på fabrikken i Worthing i England i 1993.

Dette feirer Bowers & Wilkins ved å bygge en helt spesielt utgave i fargen Abalone Pearl. Den samme perlemorsfargen som man finner på innsiden av skjellene til havdyret som har gitt navn og utseende til høyttaleren.

Kabinettet er sneglehusformet som en nautil, som også har vært inspirasjonen for navnet til høyttaleren. (Foto: Bowers & Wilkins)

Det var selskapet grunnlegger, John Bowers, som tok initiativet til Nautilus-prosjektet kort tid før sin bortgang. Ideen bak Nautilus var enkel, men utrolig vanskelig å gjennomføre: “lag en høyttaler som ikke høres ut som en høyttaler”. Med en bred oppgave, ingen tidsbegrensninger og få regler når det kommer til praktisk anvendelse og pris, ble Nautilus nesten som en konseptbil som ble til virkelighet. Det var et radikalt femårigt prosjekt som skulle undersøke hvor mange av de negative effektene av høyttalerkabinettet som kunne elimineres ved hjelp av et innovativt design.

Teknologiene og teknikkene som ble utviklet i Nautilus-prosjektet lever videre i mindre ekstrem form i Bowers & Wilkins’ høyttalere i dag. Toppmodellene har fortsatt diskant- og mellomtonekabinetter som ender i et rør. For eksempel de magiske gulvhøyttalerne 803 D4. Teknikken slekter til transmisjonslinjehøyttaleren, men her handler det ikke om bassforsterkning, men om å sikre at bakstrålingen fra membranen elimineres og dempes fullstendig.

Alle høyttalerelementene er plassert i separate kamre som avsluttes med et rør. (Foto: Bowers & Wilkins)

De færreste vet nok at Nautilus-høyttaleren fortsatt kan kjøpes. Du finner den ikke fysiske butikker, men den bygges på bestilling, slik det har vært de siste 30 årene.

Bare det å bygge selve høyttalerkabinettet tar over en uke, og deretter kommer sliping, maling og polering av hvert kabinett. Ventelisten for en ny modell er for tiden på to år, og prisen er 100.000 euro.

Faktisk markerer Bowers & Wilkins jubileet med å heve prisen med hele 47 prosent. Da vi sjekket hjemmesiden i går, før vi skrev historien, var prisen “kun” 68.000 euro!

Nautilus er tilgjengelig i tre standardfarger: Midnight Blue Metallic, sølv og svart. Bowers & Wilkins tilbyr også – mot et ekstra tillegg – å bygge høyttalerne i den fargen og finishen kunden måtte ønske, men riktignok ikke i perlemor. Det finnes bare ett par, som man ser på bildene her.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Devialet: Bærbar høyttaler i nye farger

Verdens mest berømte monitor i ny versjon

Nå får du Sonos billigere

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

Nye utendørshøyttalere for sommersesongen

PMC senker prisen på skikkelig bass

Scroll to Top