Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Argon Audios første aktive gulvhøyttaler er trådløs

Forte A55 er en svært hyggelig priset høyttaler som vi nesten dør etter å få teste.

Skrevet av / 15.11.19 - 08:48
Argon Audios første aktive gulvhøyttaler er trådløs

Argon Audio har med Forte-serien bevist at de kan lage gode høyttalere til lav pris. Ikke minst med den kompakte Forte A4, som til 4.000 kroner for et par nærmest ga vår anmelder hakeslepp.

Nå kommer den første gulvhøyttaleren i serien, nemlig Forte A55. Den er basert på designen fra kompaktmodellene, og har samme diskantelement som disse. Basselementene er derimot nye, selv om de deler størrelse med elementet til A5. Nemlig fem tommer. Den nye membranen er en 2-lags sandwich-konstruksjon, og elementet har fått et motorsystem med «ekstremt lav forvrengning».

Mens den ene høyttaleren er en ren passiv slave, sitter all elektronikk i den andre. Blant annet Klasse D-forsterkning på 4 x 80 watt: to forsterkere til hver høyttaler, hvor diskantelementene har fått helt egen forsterker mens bass/mellomtoneelementene deler en forsterker.

FORTE A55 Black closeup
En 80 watts forsterker driver bass/mellomtoneelementene, mens diskantelementet har fått en 80-watter helt for seg selv. Foto: Argon Audio

 

Hvorfor så mye kraft til diskanten?

Det kan virke bakvendt at diskanten får mest kraft, når den nok fint kunne nøyd seg med 10 watt. Poenget er vel at Argon har funnet ut at basselementene klarer seg med 80 watt på deling. Ved å gi diskantelementet sitt helt eget element hindrer man at spenning lekker mellom dette og de andre elementene, som ville skapt uønsket forvrengning. Som er spesielt hørbart i diskantområdet. Og ved å dessuten gi diskantelementet nøyaktig samme forsterker som bass/mellomtoneelementet – uansett om 80 watt er overkill – sikrer man best mulig faserespons. Kort sagt er det for å gi bedre lyd.

Bluetooth

For deg som vil ha det trådløst kan Argon glede med Bluetooth med både AAC og aptX LL (Low Latency), som gir en lydkvalitet på Bluetooth som det innimellom kan være vanskelig å skille fra ukomprimerte lydformater (som CD). Med Low Latency er det dessuten mulig å koble til TV-en over Bluetooth og likevel oppleve god synkronisering mellom bilde og lyd (lipsync). Det mest stabile er likevel å bruke en av de to optiske inngangene til dette, som for øvrig støtter høyoppløst lyd inntil 24-bit / 96 kHz.

Avanserte datamodeller

Argon Audio oppgir Forte 55 til å strekke seg ned til 35 Hz i bassen, og lover oss dessuten en åpen og klar mellomtone på grunn av magnetsystemets lave forvrengning. Det indre kabinettet er utviklet ved hjelp av avanserte datamodeller, for å eliminere stående resonanser i kabinettet. Dette er gjerne noe man hører om langt dyrere høyttalere, så dette blir spennende å høre.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på Argon Audio Forte A55 blir 8.498 kroner for et par, og da slipper du å bruke penger på forsterker i tillegg. Dette ligger an til å kunne bli litt av et varp, det gjenstår å se og høre. Den kommer i handelen den 22. november, og vi forventer å få den til test omtrent samtidig.

hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top