Search
Generic filters

Argon Audios første aktive gulvhøyttaler er trådløs

Forte A55 er en svært hyggelig priset høyttaler som vi nesten dør etter å få teste.

Argon Audio FORTE A55

Argon Audio har med Forte-serien bevist at de kan lage gode høyttalere til lav pris. Ikke minst med den kompakte Forte A4, som til 4.000 kroner for et par nærmest ga vår anmelder hakeslepp.

Nå kommer den første gulvhøyttaleren i serien, nemlig Forte A55. Den er basert på designen fra kompaktmodellene, og har samme diskantelement som disse. Basselementene er derimot nye, selv om de deler størrelse med elementet til A5. Nemlig fem tommer. Den nye membranen er en 2-lags sandwich-konstruksjon, og elementet har fått et motorsystem med «ekstremt lav forvrengning».

Mens den ene høyttaleren er en ren passiv slave, sitter all elektronikk i den andre. Blant annet Klasse D-forsterkning på 4 x 80 watt: to forsterkere til hver høyttaler, hvor diskantelementene har fått helt egen forsterker mens bass/mellomtoneelementene deler en forsterker.

FORTE A55 Black closeup
En 80 watts forsterker driver bass/mellomtoneelementene, mens diskantelementet har fått en 80-watter helt for seg selv. Foto: Argon Audio

 

Hvorfor så mye kraft til diskanten?

Det kan virke bakvendt at diskanten får mest kraft, når den nok fint kunne nøyd seg med 10 watt. Poenget er vel at Argon har funnet ut at basselementene klarer seg med 80 watt på deling. Ved å gi diskantelementet sitt helt eget element hindrer man at spenning lekker mellom dette og de andre elementene, som ville skapt uønsket forvrengning. Som er spesielt hørbart i diskantområdet. Og ved å dessuten gi diskantelementet nøyaktig samme forsterker som bass/mellomtoneelementet – uansett om 80 watt er overkill – sikrer man best mulig faserespons. Kort sagt er det for å gi bedre lyd.

Bluetooth

For deg som vil ha det trådløst kan Argon glede med Bluetooth med både AAC og aptX LL (Low Latency), som gir en lydkvalitet på Bluetooth som det innimellom kan være vanskelig å skille fra ukomprimerte lydformater (som CD). Med Low Latency er det dessuten mulig å koble til TV-en over Bluetooth og likevel oppleve god synkronisering mellom bilde og lyd (lipsync). Det mest stabile er likevel å bruke en av de to optiske inngangene til dette, som for øvrig støtter høyoppløst lyd inntil 24-bit / 96 kHz.

Avanserte datamodeller

Argon Audio oppgir Forte 55 til å strekke seg ned til 35 Hz i bassen, og lover oss dessuten en åpen og klar mellomtone på grunn av magnetsystemets lave forvrengning. Det indre kabinettet er utviklet ved hjelp av avanserte datamodeller, for å eliminere stående resonanser i kabinettet. Dette er gjerne noe man hører om langt dyrere høyttalere, så dette blir spennende å høre.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på Argon Audio Forte A55 blir 8.498 kroner for et par, og da slipper du å bruke penger på forsterker i tillegg. Dette ligger an til å kunne bli litt av et varp, det gjenstår å se og høre. Den kommer i handelen den 22. november, og vi forventer å få den til test omtrent samtidig.

hifiklubben.no

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Hvorfor si seg tilfreds med virkeligheten, når fantasien har så mye mer å by på?
Moonraker var kodenavnet på Nokias smartklokke, som ble droppet av Microsoft etter oppkjøpet av den finske mobilprodusenten.
ViacomCBS utvikler sin egen streamingtjeneste som skal lanseres neste år.
Men bare hvis du har en Samsung-mobil.
I første omgang blir det kun Android-brukerne som får gleden av å streame spill på farten.
SSD er nå standard i alle Apples iMacs.
En av årets største kinolanseringer fra Walt Disney, Mulan, slippes nå direkte på strømmetjenesten Disney+.
Samsung har nettopp lansert Galaxy Note 20 og Galaxy Note 20 Ultra. Teknologien er vi kjent med, men begge modellene byr på design og finesser som virker svært lovende.

Aktuelle tilbud

Annonse

Denon Home 350

Veil.pris 6998 ,- Nobelt ytre – kraftfullt indre Sjekk beste pris

Sonos Arc

Veil.pris 8999 ,- Sonos når nye høyder Sjekk beste pris

Ultimate Ears Hyperboom

Veil.pris 3999 ,- Den ultimate hagehøyttaleren Sjekk beste pris

Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Veil.pris 5000 ,- Flott og minimalistisk fra Harman Kardon Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.