Lekkasje: WH-1000XM4 – Har Sony gjort en stor tabbe?

Nye støydempende hodetelefoner skal ha enda lengre batteritid. Men til hvilken pris?
Sony WH-1000XM4
Annonse
Annonse
forfatter

Hvis du spør meg om hvilken støydempende hodetelefon jeg vil anbefale, så er svaret nesten alltid Sony WH-1000XM3. WH-1000XM4

Hvis du deretter spør meg om hvorfor, så er det selvsagt det samme svaret som alle andre gir: det finnes ingen hodetelefon på markedet med bedre støydemping. Vel, det er halve svaret. Den andre grunnen er at WH-1000XM3 er de kraftigste trådløse hodetelefonene jeg vet om. Nest etter Nura Nuraphone, men de er bare aktuelle om du er glad i å ha på deg både ørepropper og øreklokker samtidig (jepp, de er sære).

Fordelen med kraft

Av normale hodetelefoner er det bare Sony-ene som varter opp med øredøvende og beinknusende lydtrykk, mens det hele tiden er full kontroll på basspumpa. La gå, så låter de i varmeste laget lydmessig, men det er bare å temme bassen litt i app-innstillingene. Forsterkerkraften er der fortsatt, og du vil spesielt sette pris på den når du skal høre klassisk musikk eller se uproffe YouTube-videoer med altfor lav lyd på. Da får du nemlig skrudd lyden høyt nok likevel. Dette er det største ankepunktet mot trådløse hodetelefoner, men som dagens beste støydempende Sony-hodetelefon altså er immun mot.

Sony WH-1000XM4
Lekkede bilder av Sony WH-1000XM4.

Ny modell lekket: WH-1000XM4

Når det kommer til lekkasjen fra det brasilianske telekommunikasjonsbyrået Anatel av arvtakeren, så er det ikke veldig mange detaljer som kommer frem. Den første er at hodetelefonene ikke får et helt nytt navn, men rett og slett blir WH-1000XM4.

Dernest at den får Bluetooth 5. Noe annet ville vært idiotisk.

Hvorvidt selve støyreduksjonen er enda bedre enn før, vil tiden vise. Den er allerede den beste på markedet.

Økt batteritid

Men deretter kommer et stykke informasjon, som mange nok mener er positivt, men som gjør meg smått bekymret: Batteritiden er økt fra 30 til 40 timer. Andre steder står det at batteritiden på forgjengeren er 36 timer, men dette er med støydemping avslått. En økning på 33 prosent er derfor riktig. I seg selv er det selvsagt positivt, men hvordan får de det til?

Vel, siden det er lyden som krever mest energi, er det mest nærliggende å tro at man har gått ned på forsterkerkraften. Jeg håper det ikke er slik. For mens jeg aldri har hatt noen klager på batteritiden på M3-modellen, så er det situasjoner hvor jeg finner den ekstra kraften kjærkommen. Går man ned på kraften for å tyne ut noen ekstra timer, så spørs det om ikke det er et for stort offer.

Tiden vil vise, men det er i hvert fall ikke et større batteri som sørger for den lengre spilletiden. Strømforbruket er nemlig oppgitt til 2 watt, mot dagens 8 watt. Og mye mer energieffektiv er ikke Bluetooth 5 over 4.2.

Blir det plass til en modell over?

Dersom Sony faktisk har valgt å gå ned på forsterkerkraften for å få bedre batteritid på WH-1000XM4, så ytrer jeg herved mitt offisielle ønske om å få en støydempende og trådløs variant av en enda bedre hodetelefon, som MDR-Z7. Tenk en støydempende hodetelefon til 6-7.000 kroner, hvor man ikke tar hensyn til noe annet enn den absolutt beste ytelsen!

Speak to chat

En annen nyhet med Sony XM4 skal være en såkalt “speak to chat”-funksjon. Antakelig kan man vekke Google- eller Apple-assistenten med stemmen, i stedet for å holde inne en knapp.

Når WH-1000XM4 kommer vites ikke, men alle forgjengerne ble lansert i august. Så hvis vi skal gjette…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Volkswagens elektriske fanebærer etter e-Golf har mye å bevise. ID.3 byr på mye bra, men er ikke uten barnesykdommer.
BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.