annonse
annonse
annonse
Sennheiser IE 80S BT

High-end trådløse ørepropper fra Sennheiser

Sennheiser IE 80S BT er trådløse ørepropper for den som kun vil ha det beste.

Legg til som favoritt

Skal du ha ørepropper eller hodetelefoner med den aller beste lyden – og er villig til å betale for den – kan det virke ganske fjern å tenke trådløst. Men nå begynner vi å få et utvalg av virkelig påkostede trådløse ørepropper, når bare den beste lyden er god nok. Også når man ønsker det praktisk.

For eksempel Beyerdynamic Xelento Wireless til 10.000 kroner.

Det er ingen tvil om at trådløse hodetelefoner er langt mer praktisk enn de med kabel. Det samme gjelder for ørepropper, men ulempen er at de trådløse modellene gjerne har dårligere lyd. Begrenset forsterkerkraft er gjør at lyden blir flatere, og den innebygde digitalkonverteren er sjeldent noe å skrive hjem om. Dessuten har trådløs Bluetooth-lyd begrenset båndbredde og må derfor komprimeres. Som gjør at du aldri kan få like god lyd som med tapsfrie lydfiler (eller CD) via kabel.

Sennheiser IE 80S BT
Sennheiser IE 80S BT

 

Lydkodeker

Det vil si, det finnes etter hvert noen nye Bluetooth-standarder som støtter høyere båndbredde, som for eksempel Sonys LDAC (Android 2017 og nyere). Denne tredobler båndbredden (990 kbps) og gir tapsfri kvalitet på alt opp til CD-kvalitet (høyoppløst musikk har noe tap). AptX HD har også fått fotfeste, med lavere båndbredde enn LDAC men høyere enn vanlig.

Sennheisers valg av kodeker

De nye Sennheiser IE 80S BT støtter nenvte aptX HD, men ikke LDAC. Derimot finnes en annen kodek, nemlig Huaweis ukjente LHDC, som står for Low latency High Definition Codec. Denne har omtrent samme båndbredde som LDAC (900 Kbps) og støtter lyd opp til 24-bit/96kHz. Den er dermed en direkte konkurrent til LDAC, men støttes så langt av få avspillere.

Mens LHDC virker bra i teorien, er problemet så langt at det er få mobiltelefoner som støtter det. Huawei P30 og Mate 20 er blant unntakene.

Hvorfor Sennheiser har landet på Huaweis kodek fremfor Sonys, som støttes av så å si alle Android-mobiler som selges i dag, er ikke godt å si. I all praksis blir det dermed aptX HD som står gjeldende. En god kodek, men ikke like god som LDAC etter vår mening.

Påkostet innmat

Til Sennheisers forsvar er hodetelefoner som støtter LDAC lite utbredt utenfor Sonys sfære. Vi vet bare om Panasonic og Technics.

Ikke desto mindre viktig er det at elektronikken holder høy kvalitet, og Sennheiser har blant annet valgt høyoppløst digitalkonvertering fra renommerte AKM.

To 10 mm høyttalerelementer drives av hver sin kraftige neodymmagnet, og vi loves at IE 80S BT har blitt nøysomt justert for å gi et lydbilde i perfekt balanse. Skulle du ønske å forandre noe, kan du justere lyden med en 5-bånds equaliser innebygd i appen.

Styr dem med stemmen

Sennheiser IE 80S BT støtter taleassistentene Siri og Google Assistant, med en dedikert knapp som aktiverer disse. Dermed kan du diktere telefonen til å gjøre små, dagligdagse ting, som å besvare spørsmål du har i det daglige eller få opp navigasjon på telefonen mens du har hendene opptatt med andre ting. De innebygde mikrofonene har støykansellering, som skal gi klokkeklar lyd på telefonsamtaler og når du snakker til taleassistenten, selv i støyende omgivelser.

Nakkebøyle

Trådløs tilkobling til mobilen skjer via en ergonomisk nakkebøyle, som er direkte tilkoblet øreproppene. Dette er med andre ord ikke det man kaller «true wireless», eller helt trådløse ørepropper. Som for eksempel Sennheisers egen Momentum True Wireless. Fordelen med en nakkebøyle er at den gir plass til større batteri og forsterker enn når disse sitter direkte i øreproppene. Kraftigere lyd er da innen rekkevidde, det samme med batteritiden. Som hos IE 80S BT er på 6 timer sammenhengende. 50 prosent mer enn Momentum True Wireless, men likevel middelmådig i forhold til de mest lengstlevende. Vi får håpe det er fordi forsterkeren er så kraftig!

Pris og tilgjengelighet

Sennheiser IE 80S BT blir tilgjengelig i midten av august, med en veiledende pris på 499 euro – altså 5.000 norske kroner. Stiv pris, men fortsatt bare halvparten av Beyerdynamic Xelento Wireless.

Og hvis du virkelig vil ha det dyrt, sjekk ut Sony IER-Z1R til 20.000 kroner!

Mer info:

sennheiser.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,90 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 45,00 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Registrer konto og få tilgang til 1 +artikkel i uken

Kommentarfeltet er åpnet mellom 06:30 - 23:00.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Legg igjen en kommentar

annonse

Les også

Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generasjon

Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generasjon

Bang & Olufsens luksus-ANC har kommet til tredje generasjon. Forandringene er små – nesten for små.

Libratone Track Air+

Libratone Track Air+

Libratone Track Air+ sender deg direkte til stillekupeen eller fremst i flyet på business class, uansett hvor du befinner deg i virkeligheten.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Med NC 700 har Bose denne gang gjort sitt aller, aller … nest beste.

Ollo Audio HPS S4

Ollo Audio HPS S4

Slovenske Ollo har laget et par rustikke hodetelefoner som passer like bra i lydstudioet som til hjemmebruk.

RHA T20 Wireless

RHA T20 Wireless

RHA har kuttet kablene på sine beste ørepropper. Resultatet er oppsiktsvekkende bra.

RHA MA650i Lightning

RHA MA650i Lightning

De beste øreproppene til iPhone, er et røverkjøp.

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3

Sonys nye ANC-propper har de fleste av kvalitetene fra de fullvoksne støydempende hodetelefonene, men i et kabelfritt miniformat.

Kygo Life A11/800

Kygo Life A11/800

Det norske livsstilmerket Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarkedet for støyreduserende hodetelefoner.

annonse
Lukk meny