High-end trådløse ørepropper fra Sennheiser

Sennheiser IE 80S BT er trådløse ørepropper for den som kun vil ha det beste.

Sennheiser IE 80S BT

Skal du ha ørepropper eller hodetelefoner med den aller beste lyden – og er villig til å betale for den – kan det virke ganske fjern å tenke trådløst. Men nå begynner vi å få et utvalg av virkelig påkostede trådløse ørepropper, når bare den beste lyden er god nok. Også når man ønsker det praktisk.

For eksempel Beyerdynamic Xelento Wireless til 10.000 kroner.

Det er ingen tvil om at trådløse hodetelefoner er langt mer praktisk enn de med kabel. Det samme gjelder for ørepropper, men ulempen er at de trådløse modellene gjerne har dårligere lyd. Begrenset forsterkerkraft er gjør at lyden blir flatere, og den innebygde digitalkonverteren er sjeldent noe å skrive hjem om. Dessuten har trådløs Bluetooth-lyd begrenset båndbredde og må derfor komprimeres. Som gjør at du aldri kan få like god lyd som med tapsfrie lydfiler (eller CD) via kabel.

Sennheiser IE 80S BT
Sennheiser IE 80S BT

 

Lydkodeker

Det vil si, det finnes etter hvert noen nye Bluetooth-standarder som støtter høyere båndbredde, som for eksempel Sonys LDAC (Android 2017 og nyere). Denne tredobler båndbredden (990 kbps) og gir tapsfri kvalitet på alt opp til CD-kvalitet (høyoppløst musikk har noe tap). AptX HD har også fått fotfeste, med lavere båndbredde enn LDAC men høyere enn vanlig.

Sennheisers valg av kodeker

De nye Sennheiser IE 80S BT støtter nenvte aptX HD, men ikke LDAC. Derimot finnes en annen kodek, nemlig Huaweis ukjente LHDC, som står for Low latency High Definition Codec. Denne har omtrent samme båndbredde som LDAC (900 Kbps) og støtter lyd opp til 24-bit/96kHz. Den er dermed en direkte konkurrent til LDAC, men støttes så langt av få avspillere.

Mens LHDC virker bra i teorien, er problemet så langt at det er få mobiltelefoner som støtter det. Huawei P30 og Mate 20 er blant unntakene.

Hvorfor Sennheiser har landet på Huaweis kodek fremfor Sonys, som støttes av så å si alle Android-mobiler som selges i dag, er ikke godt å si. I all praksis blir det dermed aptX HD som står gjeldende. En god kodek, men ikke like god som LDAC etter vår mening.

Påkostet innmat

Til Sennheisers forsvar er hodetelefoner som støtter LDAC lite utbredt utenfor Sonys sfære. Vi vet bare om Panasonic og Technics.

Ikke desto mindre viktig er det at elektronikken holder høy kvalitet, og Sennheiser har blant annet valgt høyoppløst digitalkonvertering fra renommerte AKM.

To 10 mm høyttalerelementer drives av hver sin kraftige neodymmagnet, og vi loves at IE 80S BT har blitt nøysomt justert for å gi et lydbilde i perfekt balanse. Skulle du ønske å forandre noe, kan du justere lyden med en 5-bånds equaliser innebygd i appen.

Styr dem med stemmen

Sennheiser IE 80S BT støtter taleassistentene Siri og Google Assistant, med en dedikert knapp som aktiverer disse. Dermed kan du diktere telefonen til å gjøre små, dagligdagse ting, som å besvare spørsmål du har i det daglige eller få opp navigasjon på telefonen mens du har hendene opptatt med andre ting. De innebygde mikrofonene har støykansellering, som skal gi klokkeklar lyd på telefonsamtaler og når du snakker til taleassistenten, selv i støyende omgivelser.

Nakkebøyle

Trådløs tilkobling til mobilen skjer via en ergonomisk nakkebøyle, som er direkte tilkoblet øreproppene. Dette er med andre ord ikke det man kaller «true wireless», eller helt trådløse ørepropper. Som for eksempel Sennheisers egen Momentum True Wireless. Fordelen med en nakkebøyle er at den gir plass til større batteri og forsterker enn når disse sitter direkte i øreproppene. Kraftigere lyd er da innen rekkevidde, det samme med batteritiden. Som hos IE 80S BT er på 6 timer sammenhengende. 50 prosent mer enn Momentum True Wireless, men likevel middelmådig i forhold til de mest lengstlevende. Vi får håpe det er fordi forsterkeren er så kraftig!

Pris og tilgjengelighet

Sennheiser IE 80S BT blir tilgjengelig i midten av august, med en veiledende pris på 499 euro – altså 5.000 norske kroner. Stiv pris, men fortsatt bare halvparten av Beyerdynamic Xelento Wireless.

Og hvis du virkelig vil ha det dyrt, sjekk ut Sony IER-Z1R til 20.000 kroner!

Mer info:

sennheiser.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.