TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Trådløse planmagnetiske hodetelefoner fra Stax

De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.

forfatter
Publisert 22.06.22 - 15:00

Stax Spirit S3 er de første trådløse hodetelefonene som bærer det eksklusive Stax-navnet.

De som kjenner Stax, vet at dette er en japansk hodetelefonprodusent, som har sverget til elektrostatiske hodetelefoner i «alle år». Elektrostater er annerledes enn vanlige dynamiske høyttalerelementer, ved at de bruker et tynt flak av polymer, som separerer to metallflater, hvor polymeret settes i bevegelse når strøm går fra den ene flaten over til den andre. Ofte låter det fantastisk, med overlegen transientrespons, og som regel bare renner detaljene ut av slike. Derfor er det mange high-end-entusiaster som sverger til Stax.

For at prinsippet skal fungere, trengs meget høy spenning (og lav strøm), noe som gjør at elektrostater kan få visse problemer med statisk elektrisitet, og vann må du holde langt unna.

Edifier Stax Spirit S3 scaled 1
Edifier Stax Spirit S3 bruker ikke elektrostatiske, men planmagnetiske, drivere. Foto: Edifier

Ikke elektrostatiske

Av samme grunn er elektrostatiske høyttalerelementer ikke spesielt godt egnet i hodetelefoner, da vi blant annet ser for oss at det kan være slitsomt å få støt av hodetelefonene i regnvær… Som kan være grunnen til at de første hodetelefonene med Stax-navnet, nemlig Spirit S3, ikke er elektrostatiske.

Les også Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.
Sony WH 1000XM5 2

I stedet har man valgt planmagnetiske elementer, som bærer endel likheter. Men i stedet for høyspent strøm, er polymerarket spent opp mellom to magneter i motpol, som setter polymeret i bevegelse når det elektriske musikksignalet sendes gjennom. Du trenger ikke høy spenning, det holder med det elektriske signalet ut fra hodetelefonutgangen. Eller i dette tilfellet, den innebygde forsterkeren.

Edifier Stax Spirit S3 driver
Planmagnetiske elementer har mange av fordelene til elektrostater, men er også mer robuste – spesielt utendørs. Foto: Edifier

Ikke svindyre

Normalt vil man ikke rynke på nesen når man ser et par STAX hodetelefoner til 20.000 kroner – eller 50.000, for den saks skyld. Derfor er det svært overraskende at Spirit S3 «bare» koster 4000 kroner (400 dollar). Men der hvor konkurrerende hodetelefoner inkluderer støykansellering til denne prisen, får du ikke dette med Spirit S3.

Stax… eller Audeze?

Å kalle Spirit S3 for et par Stax-hodetelefoner er kanskje å dra det litt langt. Bak hodetelefonene står nemlig Edifier, med Stax i modellnavnet.

Om du ikke kjenner historien, så er Edifier et kinesisk selskap, som kjøpte opp hele Stax i 2011. Edifier lager hodetelefoner og bærbare høyttalere, mens Stax-avdelingen jobber fullstendig uavhengig med sine high-end nisjeprodukter. De to har egentlig aldri blandet seg i hverandres virksomhet. Inntil nå.

Men Stax lager ikke planmagnetiske hodetelefonelementer. For å gjøre forvirringen komplett, har Edifier derfor til Spirit S3 hentet driverteknologi fra amerikanske Audeze. Man bruker her Audezes Fazor fasehåndteringsprinsipp, samt deres Fluxor-magneter og dessuten Uniforce membraner. Alle registrerte varemerker med «TM» bak (vi sa jo at det var et amerikansk selskap!). Edifier er nemlig på eiersiden i Audeze også, og de to deler samme markedsføringsteam. Spirit S3 er med andre ord et sammensurium av ulike merkenavn, i ett og samme produkt.

Edifier Stax Spirit S3 lifestyle 2
Foto: Edifier

Stax Spirit S3 er premium

Det betyr ikke at de ikke kan være gode, for ikke å si noe av det beste i sin prisklasse. Ved å fjerne aktiv støykansellering kan man bruke pengene der de teller mest: lydkvaliteten. Vi har allerede snakket om planmagnetisker elementer, som sitter i noen av de beste hodetelefonene vi har hørt. Som Audeze LCD-X og ikke minst de svindyre LCD-5! Og HiFiMAN HE-1000se, Arya og de langt mer hyggelig prisede Sundara. Alle representerer noe av det ytterste i sin klasse.

For at ikke trådløs Bluetooth skal ødelegge altfor mye, har valget av kodeker falt på aptX Adaptive og aptX HD, i tillegg til vanlig SBC. Ingen ord om AAC, som betyr at siden Apple-enheter ikke støtter aptX, så vil du få SBC med iPhone og iPad. Veldig synd, da det kan være nok til å ikke få utnyttet potensialet med i-dingser.

80 timers spilletid!

Hvis Edifier Stax Spirit S3 låter så bra som vi håper, kan det fort hende vi har lyst til høre på dem hele tiden. Og da er det bra at de er oppgitt med en batteritid på… hold deg fast… 80 timer! Likevel er ladetiden bare to timer!

Hodetelefonene har innebygd mikrofon, men bare én. Som betyr at man neppe kan forvente den beste stemmeoverføringen gjennom samtaler, da man trenger minimum to mikrofoner for å effektivt kunne dempe bakgrunnsstøy (man må kunne fasemanipulere). Men det gjenstår å teste ut.

Edifier Stax Spirit S3 lifestyle
Foto: Edifier

Stax Spirit S3: Tilgjengelighet og pris

Edifier Stax Spirit S3 kan kjøpes nå, gjennom edifier.com. Prisen er 400 dollar, altså rundt 4000 kroner før importtillegg, og frakt er gratis.

Mer info: edifier.com

Relaterte saker:

Hodetelefoner for alle på CES

CES 2022: Hodetelefoner i alle former

Både hodetelefoner og ørepropper ble selvsagt vist frem på årets CES-messe. Også noen temmelig snodige.

Bang & Olufsen Beoplay H95

B&Os beste hodetelefoner

Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!

AirPods Max

Apple treffer blink med AirPods Max

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

En kommentar om “Trådløse planmagnetiske hodetelefoner fra Stax”

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Her har JBL tenkt på alt JBL Tour Pro 2 er et par multikunstnere av noen trådløse ørepropper. Det er nesten ingenting de ikke kan!
lbpluss
Forsterkere som bør blåse liv i hjemmekinoen Hvis en gamp på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster! Si hei til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
En drøm til både studio og nytelse MM-500 er utviklet av og for studioteknikere, for å avsløre alt som ligger i et opptak. Noe som også gir ren nytelse til "vanlige folk".
Spennende nyheter fra Audio-Technica StreamSet-serien er laget spesielt for proffe gamere og Twitch-strømmere.
lbpluss
Unike hodetelefoner Disse hodetelefonene både ser fantastisk ut og låter glimrende. Og med et utseende som bare instrumentmakere kan.
Følg Lyd & Bilde