Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Apple lanserer «høreapparat-modus» for AirPods Pro

Apple vil forbedre hørselsopplevelsen for brukere av AirPods Pro med en ny «høreapparat-modus».

Skrevet av / 12.03.24 - 09:03
Apple lanserer «høreapparat-modus» for AirPods Pro

Bloomberg-journalist Mark Gurman skriver i den betalte abonnentutgaven av nyhetsbrevet Power On, at en ny høreapparat-modus i AirPods Pro skal hjelpe folk med nedsatt hørsel å høre bedre. Modusen bygger videre på eksisterende funksjoner som Live Listen og Conversation Boost, og håpet er at øreproppene potensielt skal kunne konkurrere med dedikerte høreapparater.

AirPods Pro 2nd 2
Foto: Lasse Svendsen

Dette er i så fall gode nyheter for brukere som enten faller utenfor offentlig støtte til et høreapparat, eller de som synes det kan oppleves stigmatiserende å gå rundt med et.

Bransjen svarer Lyd & Bilde

Funksjonen er et direkte resultat av at FDA (Food and Drug Administration) i USA har åpnet for salg av høreapparater uten resept. Og ut ifra tilbakemeldingen vi fikk fra audiografene hos den norske klinikken HØR, virker bransjen positive til den kommende funksjonen:

– Det er flott at Apple ønsker å komme med løsninger som gjør det lettere for den gruppen som har nedsatt hørsel, sier Heidi Sabatier-Olne, audiograf hos HØR.

– Frem til nå har denne type høreapparat-funksjoner ikke kunnet måle seg med den teknologien i avanserte høreapparater, men det er positivt at leverandørene av musikkpropper setter fokus på hørselsutfordringer og løsninger knyttet til dette. Her går teknologien hele tiden fremover, så dette kommer vi til å følge videre med på.

Deres Chief Strategy Officer Erik Harry Høydal, skyter inn:

– Apple satser stort på lyd og har egne lyd-labber der augmented lyd er fokus, men også andre ting som hørsel. Det som nok er mest spennende her er hva algoritmer og KI kan utrette. Noe man for eksempel ser i Microsoft Teams, der man effektivt kan fjerne bakgrunnsstøy i en «statisk» situasjon.

Les også AirPods Pro er de smarteste øreproppene Det er ikke bare USB-C lading som er nytt, AirPods Pro er blitt smartere også.

Høydal fortsetter:

– Det er ekstremt komplekst å kontrollere og styre lyd i en dynamisk og fullstendig uforutsigbar situasjon som vi mennesker beveger oss rundt i til daglig. Vi endrer konstant fokus på hva vi vil høre, og vi kan bevege både hodet og øyne etter lyd, men vi gjør det ikke nødvendigvis. Med andre ord, det er vanskelig å vite for algoritmen hvilke lyder man vil høre og ikke. Dette i motsetning til støykansellering, som har en mye enklere oppgave i å stenge ute lyd generelt, eventuelt å slippe gjennom stemmer ved behov, men å endre hele hørselen er vanskelig.

– Det fine med at Apple satser på dette, er at de har musklene og kompetansen til å lage bra ting som kan nå mange. De vil nok kunne levere gode funksjoner spesielt til de med milde hørselsnedsettinger. Skal en forsterke mye lyd, som ved større hørselstap, så kommer man inn på problematikk som feedback, akustisk forsegling, forsinkelse (dobbel lyd) osv. Men jeg tror heller ikke det er det mest interessante for Apple. Det er spennende tider fremover, og vi er utelukkende positive til at hørsel får mer fokus fra tech-selskapene.

Vises frem i juni

iOS 18 ventes å bli vist frem under Apples utviklerkonferanse WWDC i juni, med lansering sammen med iPhone 16-serien til høsten.

AirPods Pro (2. generasjon) med USB-C koster ca 3000 kroner.

Kilde: Home Theater Review

Les mer om AirPods Pro hos apple.com.

Jepp, det er en USB-C-kontakt. Foto: Lasse Svendsen

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Lyd & Bilde
Scroll to Top