Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Strømming – «bedre lyd enn fra CD»

Cambridge Audio krever at musikkbransjen leverer musikk i høy oppløsning, og lanserer selv forberedte produkter (SE VIDEO).

Skrevet av / 19.09.11 - 20:58
Strømming – «bedre lyd enn fra CD»

Når det kommer til lydkvalitet, er sjefstekniker Matthew Bramble og markedssjef Adam Shaw-Cotterill fra Cambridge Audio overbevist om at man kan få mye bedre lyd fra datamaskinen enn hva som er mulig fra CD. Det forutsetter at musikken leveres i høy nok oppløsning.

Med stupende CD-salg må hi-fi-bransjen tenke nytt, og alt peker i retning mot at fremtidens musikk er i form av filer på en harddisk. Det skremmer ikke Adam og Matthew, som mener at det vi trenger er høyoppløste musikkfiler.


Cambridge-karene forklarer hvorfor musikkselskapene må gjøre høyoppløst musikk tilgjengelig.

Lyttedemo
De ga en overbevisende demo i København den 14. september, hvor vi fikk høre et klassisk musikkstykke først i 320kbps MP3, deretter 24-bit/96kHz og til slutt 24-bit/192kHz. For ordens skyld nevnes det at dette ikke var noen blindtest, og vi visste hele tiden hvilken oppløsning som ble spilt. Likevel var forskjellene spesielt mellom MP3 og 96kHz meget såpass formidable at de var lett å høre. MP3 var flatere og minnet nesten mer om mono enn stereo. At det derimot var forskjeller mellom 96kHz og 192kHz var det heller ingen tvil om. Matthew Bramble forklarte dette med at øret er svært ømfintlig mot ”ringing” i overtoneområdet, som følge av at det digitale filteret over 20 kHz kappes altfor brått av. Dette skjer da også nedover i det hørbare området, som forklarer at man hører forskjell, til tross for at det menneskelige øret ikke kan høre over 20 kHz. Hva enn grunnen er, var det forskjeller å høre, og samtlige i rommet var enige i at 192kHz-versjonen låt åpnere, større og mer ”analog”.

Baklengs tankegang
Markedssjefen Adam siterer en tidligere Ed Selley fra Hi-Fi Choice angående dagens komprimerte musikktjenester:

– Musikkindustriens nåværende tilnærming til høyoppløst musikk er som om Hollywood skulle sluppet kunstfilmer på Blu-ray og sluppet de største kassasuksessene utelukkende på DVD.

Med det mener han at vi i dag omtrent bare får klassisk musikk og sær samtidsmusikk som høyoppløst, mens pop og rock bare er tilgjengelig lavoppløst. Og at dette er en trend som må opphøre!

Blu-ray-spillere med høyoppløst strømming
Cambridge har forberedt seg for den gangen vi får bedre oppløsning fra musikken vår, og lanserer to Blu-ray-spillere, begge forberedt for strømming av høyoppløste musikkformater, over nettverket.

Cambridge 751BD har skikkelige DAC-er for god lyd, og strømmer høyoppløst musikk.

751BD er navnet på toppmodellen, som i tillegg til å spille 3D Blu-ray også spiller både DVD-Audio og SACD. En påkostet QDEO videoskalerer sitter på innsiden, og på lydsiden frister den med Anagram Q5 24-bit/192kHz oppsampling samt hele fem Wolfson WM8740 DAC-er. Dermed er både den analoge stereoutgangen i tillegg til 7.1-utgangen bortskjemt med skikkelig kvalitetslyd.


Adam Shaw-Cotterill forteller om de nye Blu-ray-spillerne.

Spilleren har i tillegg eSATA- og USB-inngang, som lar deg koble til en ekstern harddisk, og via nettverkskabelen eller en medfølgende trådløsadapter får du tilgang til musikksamlingen som ligger på datamaskinen. To separate HDMI 1.4-utganger kan dessuten kalibreres separat. Du må i utgangspunktet ha TV-en på for å manøvrere deg gjennom din filbaserte musikksamling, men Cambridge kommer snart til å lansere en fjernkontrollapp til smarttelefoner med Android- aller Apple iOS-plattform. Da slipper du TV-en.

Lillebror 651BD er litt mindre sofistikert, med billigere multikanals-DAC, og uten en egen stereo analogutgang (7.1 har den imidlertid). Dette er dermed spilleren for deg som uansett kommer til å koble den digitalt med en HDMI-kabel rett i receiveren. Også denne har to HDMI-utganger, men de er ikke er individuelt kalibrerbare.

Begge spillerne har Pure Audio-modus, som gir renere lyd ved å koble ut alt av videokretser.

CD-spiller med strømming
Ønsker du ikke Blu-ray-avspilling, men er mer en tradisjonell stereoperson, har den nye CD-spilleren 851C USB-inngang som støtter 24-bit/96kHz musikkfiler (både Flac og WAV aksepteres), og du kan installere en driver for å utvide til 192kHz. Den har dessuten balansert AES/EBU digital inn og ut, i tillegg til normal optisk og koaksial.

Ny USB-DAC
Til slutt har Cambridge oppdatert sin DacMagic, og lagt til postfikset Plus. To Wolfson WM8740 DAC-brikker sitter på innsiden, mens en oppsampler fra Anagram Technologies sampler opp signalet til 24-bit/384kHz. Også denne har driverfri USB-inngang for 24-bit/96kHz musikkfiler, mens den støtter inntil 192kHz om driver installeres. En valgfri Bluetooth-adapter gjør det dessuten mulig å sette sammen en felles spilleliste fra mange smartmobiler tilkoblet samtidig. Dette er mer for brukervennlighet enn lydkvalitet, da Bluetooth ikke er en optimal lydprotokoll.

Som forgjengeren har DAC-en en balansert XLR-lydutgang, mens den nye i tillegg har variabelt lydnivå og hodetelefonutgang. Sånn sett fungerer den som en forforsterker som kan plugges rett i et par aktive høyttalere. Dessverre mangler den fjernkontroll.

DacMagic Plus strømmer høyoppløst fra USB og har dessuten hodetelefonutgang.

Priser:
Cambridge 751BD 6998 kr
Cambridge 651BD – ikke oppgitt.
Cambridge 851C – ikke oppgitt
Cambridge DacMagic Plus – ikke oppgitt

hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top