Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Schiit med surroundlyd – men ikke som du tror

Schiit Syn er en ny digitalkonverter som også gir surroundlyd. Det spesielle: Den støtter ingen standarder, men "fungerer med alt".

Skrevet av / 02.04.23 - 08:00
Schiit med surroundlyd – men ikke som du tror

Amerikanske Schiit Audio er kjent for å lage rimelige hi-fi-komponenter av høy kvalitet. Hvert eneste produkt som lages, har en tanke om å gjøre det aller beste man kan med de midlene man har. Ingen tullball, ingen lurerier. Og definitivt ingen lisenser til proprietære formater.

Derfor kan digitalkonverteren og hodetelefonforsterkeren Syn nærmest føles som en tidlig aprilsnarr derifra. Den kan nemlig prosessere ut 5.1 surroundlyd, og dessuten gi mer høyttaleraktig lyd fra et par hodetelefoner.

Jason Stoddard, grunnlegger av Schiit Audio, har en lang avhandling om ideen til og prosessen rundt utviklingen her.

schiit syn-remote-1920- scaled
Med fjernkontroll: Schiit Syn. Foto: Schiit Audio

Ingen kompliserte formater

Tanken har vært at man ikke vil ha en HDMI-inngang som blir utdatert før du vet ordet av det, eller at man skal betale for å kunne dekode surroundformater som er her i dag, men kanskje ikke i morgen. Surroundlyd er komplisert, og det har bare blitt verre med immersive-formater som Dolby Atmos og dets like.

Les også Adrenalin-kick for hodetelefoner Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

Vi i Lyd & Bilde er faktisk ganske begeistret for immersive-lyd, hvor vi sitter i sentrum av en halvkule av lyd som omfavner oss. Men vi har også full forståelse for at folk synes det kan være vrient. Har du et anlegg og en streamer som støtter Dolby Atmos, så er det for eksempel ikke sikkert at det støtter Atmos på musikk fra musikkstrømmetjenester, fordi kodingen er annerledes. Det er så man kan bli grønn i fjeset innimellom, og vi har brukt mange unødvendige timer på testrommet bare for å få ting til å funke.

schiit syn-insitu-media-2-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Matrise-basert surroundlyd

Schiit Syn er en DAC med en helt vanlig optisk digitalinngang, i tillegg til en USB-DAC-inngang (den har også en analoginngang). Den konverterer det digitale signalet til analogt, og dett kan være dett, om du ønsker. Men det finnes også en surroundfunksjon.

Dette er, spesielt for 2023, en helt vanlig analog surroundprosessering, i bås med det gamle Dolby Pro Logic-systemet, men «med noen egne triks, utviklet hovedsakelig gjennom et par år med lytting og fininnstilling,» i følge Jason Stoddard.

schiit syn-insitu-gaming-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Også til gaming

Produktet vil dermed ta et stereosignal og brette det ut til 5.1, og Schiit lover at «det låter fantastisk». Også på musikk. Men også til gaming, som også er grunnen til å inkludere USB-DAC-inngangen – og til og med en mikrofoninngang! Dermed kan den gi surroundlyd til gaming, og du kan bruke et kablet gaming-hodesett sammen med den.

Hodetelefoner

Den samme muligheten man har til å utvide et stereo lydbilde, har man også til å i stedet snevre det inn. Dette utnytter Schiit til hodetelefonutgangen. Ved å benytte overhøring (crossfeed) mellom kanalene, får man et noe mer monoaktig preg, som gjør at lydbildet føles som det flytter seg mer foran lytteren når man bruker hodetelefoner. Det utnyttes også her.

syn-rear-1920- scaled
Foto: Schiit Audio

Alt-i-ett som funker

Oppsummert er Schiit Syn en forforsterker som kan levere surroundlyd ut til en multikanals effektforsterker. Den kan også brukes som en helt vanlig stereo forforsterker, om du ønsker.

Den har innebygd DAC, og dessuten hodetelefonforsterker med en crossfeedfunksjon. Med USB-DAC og innebygd mikrofoninngang kan den også brukes til gaming.

Hovedpoenget er at dette er et produkt som ikke støtter noen proprietære standarder, og som dermed heller aldri vil bli utdatert. Merk at surroundlyd skjer ved å manipulere et stereosignal. Produktet støtter ingen surroundformater, og heller ikke multikanals PCM.

Foto: Schiit Audio

Schiit Syn: Pris og tilgjengelighet

Prislappen gjør Schiit Syn enda mer interessant. Den blir din for 399 dollar pluss frakt og mva, på schiit.com. Vi forventer at den snart også vil komme til norske forhandlere.

schiit.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top