Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!

Skrevet av / 26.04.12 - 13:26
Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Amerikanske Dolby Laboratories står bak Dolby Surround, et av de mest utbredte lydformatene innen filmproduksjon. Det digitalt komprimerte lydsporet er fast følgesvenn til de fleste kinofilmer som distribueres i dag, inkludert nesten samtlige Blu-ray og DVD utgivelser.

Nå har Dolby sett sitt snitt til å lansere neste generasjons surroundlyd, som de håper etter hvert skal bli den dominerende lydstandarden for de neste 10-15 årene. Og det er en aldri så liten lydrevolusjon vi snakker om: Dolby Atmos åpner for hele 64 individuelle lydkanaler mot dagens 8.

64 (eller 62.2) lydkanaler høres kanskje voldsomt ut, men så skal vi huske at de største kinosalene allerede i dag bruker en rekke surroundhøyttalere foran, bak og på siden for å for å fylle hele salen med tilstrekkelig lyd. I de største kinosalene er det ikke uvanlig å bruke 8-16 høyttalere bak og på siden. I dag spiller disse surroundrekkene det samme signalet, men nå blir det altså mulig å dele dem opp.

Dolby Atmos åpner for at hver høyttaler i bak- og sidekanalene nå kan få et individuelt lydsignal. I tillegg lanseres egne  «tak-kanaler» med takmonterte høyttalere, slik at lyden også kan komme fra oven. Death from Above – bokstavelig talt.

Den store antallet lydkanaler gir filmskaperne mye større frihet til å skape det lydbildet de ønsker. Lydeffektene kan i prinsippet bevege seg sømløst gjennom rommet, kanal for kanal. Dette sørger også for å gi hver enkelt kinobesøkende en bedre lydopplevelse, uavhengig av hvor de sitter i salen.

Atmos-plattformen har kapasitet for opptil 128 kanaler og 64 høyttalere, og miksingen skjer i realtid, slik at lydsporet kan tilpasses til hver enkelt kinosal. Det blir derfor ikke nødvendig med 64 høyttalere i alle tilfeller – mindre kinosaler kan utstyres med enklere oppsett som f.eks 22.2 eller 11.1 og likevel dra nytte av teknikken, som Dolby kaller Pan Through Array.

Dolbys nye lydkodek er allerede tatt i bruk på Disney/Pixar-filmen Brave, som har kinopremiere nå i sommer, men det uvisst om  norske kinosaler vil ha tatt i bruk teknikken innen den tid.

Den nye lydstandarden er primært beregnet på kommersielle kinoer, men det skulle ikke forundre oss om det også finner veien til hjemmekinoen i en eller annen form – da sannsynligvis i en nedskalert variant. Kanskje 11.1?

Vil du vite mer om Dolby Atmos? Sjekk ut Dolbys egen video her!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Scroll to Top