SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!

Amerikanske Dolby Laboratories står bak Dolby Surround, et av de mest utbredte lydformatene innen filmproduksjon. Det digitalt komprimerte lydsporet er fast følgesvenn til de fleste kinofilmer som distribueres i dag, inkludert nesten samtlige Blu-ray og DVD utgivelser.

Nå har Dolby sett sitt snitt til å lansere neste generasjons surroundlyd, som de håper etter hvert skal bli den dominerende lydstandarden for de neste 10-15 årene. Og det er en aldri så liten lydrevolusjon vi snakker om: Dolby Atmos åpner for hele 64 individuelle lydkanaler mot dagens 8.

64 (eller 62.2) lydkanaler høres kanskje voldsomt ut, men så skal vi huske at de største kinosalene allerede i dag bruker en rekke surroundhøyttalere foran, bak og på siden for å for å fylle hele salen med tilstrekkelig lyd. I de største kinosalene er det ikke uvanlig å bruke 8-16 høyttalere bak og på siden. I dag spiller disse surroundrekkene det samme signalet, men nå blir det altså mulig å dele dem opp.

Dolby Atmos åpner for at hver høyttaler i bak- og sidekanalene nå kan få et individuelt lydsignal. I tillegg lanseres egne  «tak-kanaler» med takmonterte høyttalere, slik at lyden også kan komme fra oven. Death from Above – bokstavelig talt.

Den store antallet lydkanaler gir filmskaperne mye større frihet til å skape det lydbildet de ønsker. Lydeffektene kan i prinsippet bevege seg sømløst gjennom rommet, kanal for kanal. Dette sørger også for å gi hver enkelt kinobesøkende en bedre lydopplevelse, uavhengig av hvor de sitter i salen.

Atmos-plattformen har kapasitet for opptil 128 kanaler og 64 høyttalere, og miksingen skjer i realtid, slik at lydsporet kan tilpasses til hver enkelt kinosal. Det blir derfor ikke nødvendig med 64 høyttalere i alle tilfeller – mindre kinosaler kan utstyres med enklere oppsett som f.eks 22.2 eller 11.1 og likevel dra nytte av teknikken, som Dolby kaller Pan Through Array.

Dolbys nye lydkodek er allerede tatt i bruk på Disney/Pixar-filmen Brave, som har kinopremiere nå i sommer, men det uvisst om  norske kinosaler vil ha tatt i bruk teknikken innen den tid.

Den nye lydstandarden er primært beregnet på kommersielle kinoer, men det skulle ikke forundre oss om det også finner veien til hjemmekinoen i en eller annen form – da sannsynligvis i en nedskalert variant. Kanskje 11.1?

Vil du vite mer om Dolby Atmos? Sjekk ut Dolbys egen video her!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.