TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!

forfatter
Publisert 26.04.12 - 13:26

Amerikanske Dolby Laboratories står bak Dolby Surround, et av de mest utbredte lydformatene innen filmproduksjon. Det digitalt komprimerte lydsporet er fast følgesvenn til de fleste kinofilmer som distribueres i dag, inkludert nesten samtlige Blu-ray og DVD utgivelser.

Nå har Dolby sett sitt snitt til å lansere neste generasjons surroundlyd, som de håper etter hvert skal bli den dominerende lydstandarden for de neste 10-15 årene. Og det er en aldri så liten lydrevolusjon vi snakker om: Dolby Atmos åpner for hele 64 individuelle lydkanaler mot dagens 8.

64 (eller 62.2) lydkanaler høres kanskje voldsomt ut, men så skal vi huske at de største kinosalene allerede i dag bruker en rekke surroundhøyttalere foran, bak og på siden for å for å fylle hele salen med tilstrekkelig lyd. I de største kinosalene er det ikke uvanlig å bruke 8-16 høyttalere bak og på siden. I dag spiller disse surroundrekkene det samme signalet, men nå blir det altså mulig å dele dem opp.

Dolby Atmos åpner for at hver høyttaler i bak- og sidekanalene nå kan få et individuelt lydsignal. I tillegg lanseres egne  «tak-kanaler» med takmonterte høyttalere, slik at lyden også kan komme fra oven. Death from Above – bokstavelig talt.

Den store antallet lydkanaler gir filmskaperne mye større frihet til å skape det lydbildet de ønsker. Lydeffektene kan i prinsippet bevege seg sømløst gjennom rommet, kanal for kanal. Dette sørger også for å gi hver enkelt kinobesøkende en bedre lydopplevelse, uavhengig av hvor de sitter i salen.

Atmos-plattformen har kapasitet for opptil 128 kanaler og 64 høyttalere, og miksingen skjer i realtid, slik at lydsporet kan tilpasses til hver enkelt kinosal. Det blir derfor ikke nødvendig med 64 høyttalere i alle tilfeller – mindre kinosaler kan utstyres med enklere oppsett som f.eks 22.2 eller 11.1 og likevel dra nytte av teknikken, som Dolby kaller Pan Through Array.

Dolbys nye lydkodek er allerede tatt i bruk på Disney/Pixar-filmen Brave, som har kinopremiere nå i sommer, men det uvisst om  norske kinosaler vil ha tatt i bruk teknikken innen den tid.

Den nye lydstandarden er primært beregnet på kommersielle kinoer, men det skulle ikke forundre oss om det også finner veien til hjemmekinoen i en eller annen form – da sannsynligvis i en nedskalert variant. Kanskje 11.1?

Vil du vite mer om Dolby Atmos? Sjekk ut Dolbys egen video her!

http://www.youtube.com/watch?v=zajlIFkQapU

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend