Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!
Annonse
Annonse
forfatter

Amerikanske Dolby Laboratories står bak Dolby Surround, et av de mest utbredte lydformatene innen filmproduksjon. Det digitalt komprimerte lydsporet er fast følgesvenn til de fleste kinofilmer som distribueres i dag, inkludert nesten samtlige Blu-ray og DVD utgivelser.

Nå har Dolby sett sitt snitt til å lansere neste generasjons surroundlyd, som de håper etter hvert skal bli den dominerende lydstandarden for de neste 10-15 årene. Og det er en aldri så liten lydrevolusjon vi snakker om: Dolby Atmos åpner for hele 64 individuelle lydkanaler mot dagens 8.

64 (eller 62.2) lydkanaler høres kanskje voldsomt ut, men så skal vi huske at de største kinosalene allerede i dag bruker en rekke surroundhøyttalere foran, bak og på siden for å for å fylle hele salen med tilstrekkelig lyd. I de største kinosalene er det ikke uvanlig å bruke 8-16 høyttalere bak og på siden. I dag spiller disse surroundrekkene det samme signalet, men nå blir det altså mulig å dele dem opp.

Dolby Atmos åpner for at hver høyttaler i bak- og sidekanalene nå kan få et individuelt lydsignal. I tillegg lanseres egne  «tak-kanaler» med takmonterte høyttalere, slik at lyden også kan komme fra oven. Death from Above – bokstavelig talt.

Den store antallet lydkanaler gir filmskaperne mye større frihet til å skape det lydbildet de ønsker. Lydeffektene kan i prinsippet bevege seg sømløst gjennom rommet, kanal for kanal. Dette sørger også for å gi hver enkelt kinobesøkende en bedre lydopplevelse, uavhengig av hvor de sitter i salen.

Annonse

Atmos-plattformen har kapasitet for opptil 128 kanaler og 64 høyttalere, og miksingen skjer i realtid, slik at lydsporet kan tilpasses til hver enkelt kinosal. Det blir derfor ikke nødvendig med 64 høyttalere i alle tilfeller – mindre kinosaler kan utstyres med enklere oppsett som f.eks 22.2 eller 11.1 og likevel dra nytte av teknikken, som Dolby kaller Pan Through Array.

Dolbys nye lydkodek er allerede tatt i bruk på Disney/Pixar-filmen Brave, som har kinopremiere nå i sommer, men det uvisst om  norske kinosaler vil ha tatt i bruk teknikken innen den tid.

Den nye lydstandarden er primært beregnet på kommersielle kinoer, men det skulle ikke forundre oss om det også finner veien til hjemmekinoen i en eller annen form – da sannsynligvis i en nedskalert variant. Kanskje 11.1?

Vil du vite mer om Dolby Atmos? Sjekk ut Dolbys egen video her!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
Eksplosiv vekst for elektronikk til hjemmekontor.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Kompakt og lett med stor rekkevidde