Search
Generic filters

Dolby Atmos: Grensesprengende surroundlyd

Glem 5.1 eller 7.1 lyd. Dolbys nye lydformat har plass til hele 64 individuelle lydkanaler!

Amerikanske Dolby Laboratories står bak Dolby Surround, et av de mest utbredte lydformatene innen filmproduksjon. Det digitalt komprimerte lydsporet er fast følgesvenn til de fleste kinofilmer som distribueres i dag, inkludert nesten samtlige Blu-ray og DVD utgivelser.

Nå har Dolby sett sitt snitt til å lansere neste generasjons surroundlyd, som de håper etter hvert skal bli den dominerende lydstandarden for de neste 10-15 årene. Og det er en aldri så liten lydrevolusjon vi snakker om: Dolby Atmos åpner for hele 64 individuelle lydkanaler mot dagens 8.

64 (eller 62.2) lydkanaler høres kanskje voldsomt ut, men så skal vi huske at de største kinosalene allerede i dag bruker en rekke surroundhøyttalere foran, bak og på siden for å for å fylle hele salen med tilstrekkelig lyd. I de største kinosalene er det ikke uvanlig å bruke 8-16 høyttalere bak og på siden. I dag spiller disse surroundrekkene det samme signalet, men nå blir det altså mulig å dele dem opp.

Dolby Atmos åpner for at hver høyttaler i bak- og sidekanalene nå kan få et individuelt lydsignal. I tillegg lanseres egne  «tak-kanaler» med takmonterte høyttalere, slik at lyden også kan komme fra oven. Death from Above – bokstavelig talt.

Den store antallet lydkanaler gir filmskaperne mye større frihet til å skape det lydbildet de ønsker. Lydeffektene kan i prinsippet bevege seg sømløst gjennom rommet, kanal for kanal. Dette sørger også for å gi hver enkelt kinobesøkende en bedre lydopplevelse, uavhengig av hvor de sitter i salen.

Atmos-plattformen har kapasitet for opptil 128 kanaler og 64 høyttalere, og miksingen skjer i realtid, slik at lydsporet kan tilpasses til hver enkelt kinosal. Det blir derfor ikke nødvendig med 64 høyttalere i alle tilfeller – mindre kinosaler kan utstyres med enklere oppsett som f.eks 22.2 eller 11.1 og likevel dra nytte av teknikken, som Dolby kaller Pan Through Array.

Dolbys nye lydkodek er allerede tatt i bruk på Disney/Pixar-filmen Brave, som har kinopremiere nå i sommer, men det uvisst om  norske kinosaler vil ha tatt i bruk teknikken innen den tid.

Den nye lydstandarden er primært beregnet på kommersielle kinoer, men det skulle ikke forundre oss om det også finner veien til hjemmekinoen i en eller annen form – da sannsynligvis i en nedskalert variant. Kanskje 11.1?

Vil du vite mer om Dolby Atmos? Sjekk ut Dolbys egen video her!

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
close-link