Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Samsung og Google lanserer konkurrent til Dolby Atmos

Et nytt 3D-lydformat er født: Si hei til IAMF!

Skrevet av / 30.11.23 - 10:48
Samsung og Google lanserer konkurrent til Dolby Atmos

3D-surroundlyd blir stadig mer populært og utbredt innen både film, TV og gaming, og nå mener Samsung og Google tydeligvis at Dolby og DTS har fått ha «moroa» for seg selv lenge nok. De to gigant-produsentene har siden 2020 jobbet med sitt eget alternativ til Dolby Atmos og DTS:X, og nå er det nye lydformatet IAMF et faktum.

Teamet hos Samsung Research har ledet utviklingen av IAMF, en ny standard for 3D-lydteknologi. (Fra venstre) SungHee Hwang, JeongHoon Park og WooHyun Nam. (Foto: Samsung Research)
Les også Dolby Atmos: Hvor skal høyttalerne plasseres? Mange lesere lurer på hvordan man plasserer sine Dolby Atmos høyttalere. Her forsøker vi å gi noen svar!

IAMF er Samsung og Googles nye 3D-lydformat

IAMF står for Immersive Audio Model and Formats, og er utviklet av forskningsinstituttet Samsung Research for å være et åpent, «royalty-free» format. Lydformater er basert på åpen kildekode, som betyr at det kan benyttes fritt av både store selskaper og hardware-produsenter såvel som små innholdsprodusenter.

I følge Samsung fokuserer IAMF på tre kjernefunksjoner: 

  1. Lyd med vertikalt perspektiv (høydeinformasjon)
  2. AI-basert analyse av scener (stemmer, bakgrunnstøy etc)
  3. Brukertilpasning av lyden (for eksempel klarere tale)

«For å la folk fritt lage innhold med 3D-lydteknologi, må relatert teknologi være åpen for alle,» sier WooHyun Nam ved Samsung Research. «Å tilby et komplett åpen kildekode-rammeverk for 3D-lyd, fra opprettelse til levering og avspilling, vil tillate enda mer mangfoldig lydopplevelser i fremtiden.»

JeongHoon Park hos Samsung Research tror IAMF-teknologien vil ha stor innvirkning på lydlandskapet fremover. «Fordi vi lever i en tid dominert av innholdsskaping, vil IAMF bidra til å lede, utvide og transformere 3D-lydøkosystemet,» sier han.

Med IAMF vil brukeren selv kunne påvirke hvlken del av lydbildet man vil fokusere mest på, for eksempel tale eller bakgrunnslyder. (Foto: Samsung Research)
Les også CES 2024: LG vinner hele 33 innovasjonspriser CES-messen i Las Vegas starter ikke før i januar, men LG har allerede vunnet en rekke priser. For hva?

Samarbeider om åpne formater

Samsung og Google er både konkurrenter og tette forretningspartnere på ulike områder, men ingen av dem er spesielt begeistret for dyre, lisensbaserte formater hos tredjepart.

Begge selskapene er medlemmer av Alliance for Open Media, som fra av står bak video-kodeker som AV1 og VP9. Samsung har også utviklet HDR10+ formatet som et alternativ til Dolby Vision.

Siden IAMF nå offisielt er tatt inn i «varmen» hos Alliance for Open Media siden oktober 2023, burde det ikke ta lang tid før vi får høre de første lydopptakene i formatet. Hvem vet, kanskje de første dukker opp på YouTube? (YouTube støtter ikke Dolby Atmos per i dag, kun opptil 5.1 surround på enkelte enheter)

Vi regner med å lære mer om IAMF når vi besøker CES 2024 i Las Vegas i januar. Da får vi forhåpentligvis også høre om dette blir en verdig Atmos-konkurrent, eller bare en flau kopi.

Les også Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden Når en lydplanke ikke skal være et kompromiss, gjelder det å holde tungen rett i munnen – og pengene litt løsere. Det betaler seg.
Les også Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker Er du klar for å ta filmopplevelsen til neste nivå? Vi har testet seks surroundforsterkere som gjør stua om til et inferno av kinolyd!
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top