Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Guide til Dolby Atmos oppsett!

Mange lesere lurer på hvordan man plasserer sine Dolby Atmos høyttalere. Her forsøker vi å gi noen svar!

Skrevet av / 09.11.23 - 08:00
Guide til Dolby Atmos oppsett!

Har du nylig gått til innkjøp av nye surroundhøyttalere og/eller surroundreceiver, og lurer på hvordan du setter opp et Dolby Atmos høyttalersystem? I så fall er du ikke alene.

Bakgrunnen for denne artikkelen er et betimelig spørsmål fra en av våre lesere, som vi mente fortjente et offisielt svar. Les, så blir du forhåpentligvis et hakk klokere på hvor høyttalerne skal stå!

Hei på dere.
Jeg er veldig fornøyd med det fine arbeidet deres og alle testene og artiklene dere produserer. Jeg har imidlertid litt problemer med å finne tilstrekkelig informasjon om min utfordring, og kanskje dere kan hjelpe.

Jeg har alltid vært besatt av lyd og bilde og har nå et ok system her hjemme. Hjemmet mitt er ikke så stort og derfor har jeg kjøpt utstyr deretter.

Her er spørsmålet mitt: Hvilket oppsett vil dere anbefale angående Atmos 5.1.2?

Jeg har for øyeblikket mine plassert og satt opp høydekanalene i min Onkyo receiver som Height Top Middle, og det høres greit ut. Men jeg er usikker på om jeg burde ha dem som Height Front i stedet, og jeg finner rett og slett ikke noen greie artikler på nettet om hva som er den beste løsningen.

Jeg vet at mange aspekter spiller inn i disse oppsettene, men jeg håpet kanskje at dere kunne være behjelpelige med å veilede meg til den beste løsningen? Uansett hva dere bestemmer dere for, vil jeg igjen si takk for en flott nettside og forstår hvis dere har andre ting å gjøre.
Med vennlig hilsen
Henrich

Hei på deg Henrich, og takk for henvendelsen!

Hyggelig at du setter pris på artiklene våre. Du er ikke alene om å ha spørsmål rundt Dolby Atmos og surround oppsett, så vi tenkte derfor det var fint å kunne dele svaret med leserne våre.

Guide til Dolby Atmos høyttaleroppsett

Når det kommer til anbefalte Dolby Atmos konfigurasjoner, er det lurt å ta utgangspunkt i Dolby egne anbefalinger. Dolby har jo utviklet Atmos-formatet og tilbyr grunnleggende dokumentasjon på ulike høyttalerkonfigurasjoner og oppsett.

Dolbys hjemmesider kan du finne dokumentasjon på og tips om de ulike høyttalerkonfigurasjonene, hele veien fra 2.1. og opp til 11.1.8!

Her er link til noen av de mest populære oppsettene:

5.1.2 Overhead speaker setup guide

5.1.4 Overhead speaker setup guide

7.1.2 Overhead speaker setup guide

7.1.4 Overhead speaker setup guide

9.1.6 Overhead speaker setup guide

Dolby Atmos 5.1.2

I ditt konkrete tilfelle har du et Atmos 5.1.2 oppsett, med to takmonterte høydekanaler i tillegg til front, senter, surround og subwoofer. Hvis vi følger Dolbys anbefaling skal disse to høydekanalene plasseres direkte over lytteposisjon, innenfor en vinkel på 65-100 grader vertikalt, og omtrent på linje med fronthøyttalerne (venstre og høyre kanal) sett ovenfra.

Eksempel på Dolby Atmos 5.1.2 oppsett(Illustrasjon: Dolby)
Når du har to høydekanaler i taket bør disse plasseres over lytteposisjon innenfor en vinkel på 65-100 grader. (Illustrasjon: Dolby)
Eksempel på Dolby Atmos 9.1.6 oppsett med hele 6 takmonterte høyttalere. (Illustrasjon: Dolby)

Når du skal plassere høyttalerne rent fysisk vil det selvfølgelig være en del praktiske hensyn å ta, slik som hvilken spredningskarakteristikk høyttalerne har, og hvordan de står i forhold til de andre høyttalerne. De bør heller ikke komme for tett på hverandre.

Hvis du for eksempel har et kort rom, med surroundhøyttalerne plassert nært bak eller ut til siden for lytteposisjon, ville jeg trukket høydekanalene noe frem (men fortsatt innenfor 65 grader). Hensikten er jo at høyttalerne «bygger bro» mellom hverandre, slik at man oppnår en panorerende effekt.

Dolby Atmos surroundreceiver/forsterker og menyinnstillinger

På en Onkyo TX-NR7100 surroundreceiver med Dolby Atmos kan du velge ulike plasseringer av høydekanalene, mellom Height Top Front / Top Middle og Top Rear. (Illustrasjon: Onkyo)

Når det til slutt kommer til innstillingene i din Onkyo receiver, er det viktig at disse samsvarer med den faktiske plasseringen av høyttalerne. Da vil receiveren ta hensyn til dette når den kalibrerer høyttalersystemet i sin helhet.

Her ville jeg derfor tatt hensyn til hvor på gradskiven (65-100 grader) høyttalerne havner i forhold til din lytteposisjon, og valgt riktig innstilling i Onkyo-receiveren, i dette tilfellet ville jeg nok valgt «Top middle».

Håper dette var til hjelp, og lykke til med ditt Dolby Atmos-oppsett!

Hvis andre lesere har spørsmål, kommentarer eller egne erfaringer å dele, ønsker vi disse velkommen i kommentarfeltet under!

Les også Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker Er du klar for å ta filmopplevelsen til neste nivå? Vi har testet seks surroundforsterkere som gjør stua om til et inferno av kinolyd!
Les også Mer Atmos-lyd fra Dolby Dolby tok oss med til London og Abbey Road for å høre hva fremtiden kan bringe av spennende lydopplevelser til hjemmekino, hodetelefoner – og ikke minst bil!
Les også Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere Onkyo TX-SR3100 er en ren 5.1-receiver, som støtter Dolby Atmos og DTS:X – uten ekstra høyttalere. Javel …?
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top