TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

– Perfekt lyd etter eget ønske

Lyngdorf MP-40 er et teknologisk råskinn av en surroundprosessor, som korrigerer lyden perfekt til rommet. Deretter kan den låte akkurat som du vil.

forfatter
Publisert 11.05.20 - 12:09

Lyngdorf lanserte i dag, under en livestreamet pressekonferanse, surroundprosessoren MP-40. Den danske high-end-produsenten er blant de virkelige pionerene blant romkorreksjon, og ligger milelangt forbi de fleste andre hi-fi-produsenter på dette området. Noe som ikke minst er en fordel innen surroundlyd og hjemmekino. Derfor er det slettes ikke merkelig at for eksempel McIntosh bruker Lyngdorf-innmat i sine surroundforsterkere.

Lyngdorf MP-40 er en high-end surroundprosessor for ekte entusiaster. Foto: Lyngdorf

Innebygd mediaspiller

Lyngdorf MP-40 er en helt ny surroundprosessor som tar musikk på like stort alvor som film, derfor er den vifteløs og dermed helt stille.

Den er laget for å være mest mulig brukervennlig, og har dessuten innebygd mediaspiller med direkte støtte for Spotify, Airplay, DLNA/UPnP og dessuten Roon. Internettradio er også på plass. Tilkobling til internett skjer med kabel, så ha et kablet uttak i nærheten.

Les også Lyngdorf river ned stueveggene dine Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.

Ikke MQA

Lyngdorf har ingen dekoding for MQA, Tidal-brukere må i stedet software-dekode slike filer i for eksempel Roon, før de sendes som høyoppløste musikkfiler – inntil 96 kHz – til Lyngdorf MP-40. Jeg spurte Thomas Birkelund, administrerende direktør i Steinway Lyngdorf, om MQA i dagens online videokonferanse.

– Alt som promoterer god lyd og tvinger plateselskapene til å slippe musikk med god lyd, er jeg stor tilhenger av, svarte Birkelund. – Men jeg mener man ikke trenger å komprimere lyden som MQA gjør, det finnes bedre måter.

Støtter «alt» av filmlydformater

MP-40 legger seg under flaggskipet MP-60, som Lyngdorf lanserte i fjor. En high-end surroundprosessor som har det meste man kan drømme om av innmat. Inkludert avansert RoomPerfect romkorreksjon, og støtte for alle populære 3D-lyd-formater som Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D.

eARC

Selv om HDMI-kretsene er av typen 2.0b og ikke 2.1, så støtter HDMI-utgangen eARC (enhanced Audio Return Channel), og dermed høyoppløst lyd tilbake fra TV-en. Har du en kompatibel TV kan du i prinsippet koble alle dine kilder til TV-en og kun en enslig HDMI-kabel til prosessoren derfra.

Lyngdorf MP-40 back
Vi elsker å se alle XLR-kontaktene på baksiden av Lyngdorf MP-40, som har dekoding for 12 kanaler med surroundlyd. Foto: Lyngdorf

Likt flaggskipet, bare med færre kontakter

Det er vel det man har tenkt med MP-40, for den største forskjellen fra flaggskipet er at man har gått ned på antallet HDMI-innganger, fra 8 til bare 3. Flere trenger man ikke, dersom man altså benytter eARC. Alle HDMI-kretsene har 18 Gbit/s båndbredde og støtter video inntil 4K/60Hz, og både Dolby Vision, HDR10 og HLG.

MP-60 støtter en ekstra digital tilkoblingsmodul, med 16-kanalers AES/EBU digital inn og ut. Denne støttes ikke av MP-40, som er myntet på konsumenter og ikke profesjonelle.

Man har også gått ned på antall kanaler, fra 16 til 12. Et Atmos-oppsett kan da for eksempel være 7.1.4, som er plenty for de aller fleste.

Lydkvaliteten og funksjonene ellers er identiske, og med et pent 35.000 kroners avslag i prisen (ja, Lyngdorf er kostbare saker).

Lyngdorf MP-40 interface
Lyngdorf har forsøkt å lage grensesnittet så enkelt som mulig. Foto: Skjermdump

RoomPerfect: Avansert romkorreksjon

Lyngdorf har i løpet av årene videreutviklet og perfeksjonert sin romkorreksjon, som de kaller RoomPerfect.

– Der hvor andre prøver å lage en helt jevn og «korrekt» frekvenskurve, har vi innsett at det ikke funker, sier Thomas Birkelund, administrerende direktør i Steinway Lyngdorf, i en online videokonferanse. – Dessuten vil en typisk korrigert system låte annerledes i ett akustisk miljø enn et annet. Selv om den målte frekvenskurven er lik.

Birkelund fortsetter:

– Man må nemlig ta hensyn til tidsdomenet, altså til hvilket tidspunkt de ulike frekvensene hoper seg opp. Selv om man kan måle en mode (stående lydbølge) er det ikke sikkert at man kan høre den. I så fall bør den heller ikke korrigeres bort.

Lyngdorf har med andre ord gått mer avansert til verks, og forsøkt å lage et korreksjonssystem som i større grad oppfører seg som det menneskelige øret.

Lyngdorf MP-40 voicing
Klangbalansen til Lyngdorf MP-40 kan justeres etter egen smak. Foto: Skjermdump

Lek deg med lyd

Når systemet er korrigert, kan brukeren selv justere klangen til egne preferanser. Det finnes ulike forhåndsinstallerte «voicing-er», men du kan også lage dine egne. Du kan dessuten laste ned andre brukeres justeringer. Hvis en hi-fi-entusiast eller lydtekniker du stoler på har laget sin egen klangbalanse, kan du få vedkommende til å sende deg filen, som du så kan installere på din egen prosessor. Siden RoomPerfect-kalibreringen skal gi samme resultat i begge deres rom, så vil du da kunne oppleve samme lyd hjemme hos deg, som han som sendte deg sin «voicing». I teorien, i hvert fall.

Pris og tilgjengelighet

Lyngdorf MP-40 vil koste 114.998 kroner når den kommer i handelen hos HiFi Klubben til sommeren.

hifiklubben.no

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dundrer løs i hjemmekinoen Musical Fidelity M6x 250.7 er en "superstille" 7-kanals forsterker, med nok gamp til å mørkbanke enhver stakkar.
Sonos Sub Mini: Er den verdt ventetiden? Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.
Kanskje den heftigste i sitt slag Senterhøyttalere er ikke som denne.
Så billig får du ikke 150 tommer Epsons laserprojektor kan stå i stuen.
Yamaha: Stor lyd fra liten lydplanke? Yamaha lover full lyd fra liten plass, med SR-C30A.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
Følg Lyd & Bilde