Nyhet

– Perfekt lyd etter eget ønske

Lyngdorf MP-40 er et teknologisk råskinn av en surroundprosessor, som korrigerer lyden perfekt til rommet. Deretter kan den låte akkurat som du vil.

Skrevet av / 11.05.20 - 12:09
– Perfekt lyd etter eget ønske

Lyngdorf lanserte i dag, under en livestreamet pressekonferanse, surroundprosessoren MP-40. Den danske high-end-produsenten er blant de virkelige pionerene blant romkorreksjon, og ligger milelangt forbi de fleste andre hi-fi-produsenter på dette området. Noe som ikke minst er en fordel innen surroundlyd og hjemmekino. Derfor er det slettes ikke merkelig at for eksempel McIntosh bruker Lyngdorf-innmat i sine surroundforsterkere.

Lyngdorf MP-40 er en high-end surroundprosessor for ekte entusiaster. Foto: Lyngdorf

Innebygd mediaspiller

Lyngdorf MP-40 er en helt ny surroundprosessor som tar musikk på like stort alvor som film, derfor er den vifteløs og dermed helt stille.

Den er laget for å være mest mulig brukervennlig, og har dessuten innebygd mediaspiller med direkte støtte for Spotify, Airplay, DLNA/UPnP og dessuten Roon. Internettradio er også på plass. Tilkobling til internett skjer med kabel, så ha et kablet uttak i nærheten.

Les også Lyngdorf river ned stueveggene dine Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.

Ikke MQA

Lyngdorf har ingen dekoding for MQA, Tidal-brukere må i stedet software-dekode slike filer i for eksempel Roon, før de sendes som høyoppløste musikkfiler – inntil 96 kHz – til Lyngdorf MP-40. Jeg spurte Thomas Birkelund, administrerende direktør i Steinway Lyngdorf, om MQA i dagens online videokonferanse.

– Alt som promoterer god lyd og tvinger plateselskapene til å slippe musikk med god lyd, er jeg stor tilhenger av, svarte Birkelund. – Men jeg mener man ikke trenger å komprimere lyden som MQA gjør, det finnes bedre måter.

Støtter «alt» av filmlydformater

MP-40 legger seg under flaggskipet MP-60, som Lyngdorf lanserte i fjor. En high-end surroundprosessor som har det meste man kan drømme om av innmat. Inkludert avansert RoomPerfect romkorreksjon, og støtte for alle populære 3D-lyd-formater som Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D.

eARC

Selv om HDMI-kretsene er av typen 2.0b og ikke 2.1, så støtter HDMI-utgangen eARC (enhanced Audio Return Channel), og dermed høyoppløst lyd tilbake fra TV-en. Har du en kompatibel TV kan du i prinsippet koble alle dine kilder til TV-en og kun en enslig HDMI-kabel til prosessoren derfra.

Lyngdorf MP-40 back
Vi elsker å se alle XLR-kontaktene på baksiden av Lyngdorf MP-40, som har dekoding for 12 kanaler med surroundlyd. Foto: Lyngdorf

Likt flaggskipet, bare med færre kontakter

Det er vel det man har tenkt med MP-40, for den største forskjellen fra flaggskipet er at man har gått ned på antallet HDMI-innganger, fra 8 til bare 3. Flere trenger man ikke, dersom man altså benytter eARC. Alle HDMI-kretsene har 18 Gbit/s båndbredde og støtter video inntil 4K/60Hz, og både Dolby Vision, HDR10 og HLG.

MP-60 støtter en ekstra digital tilkoblingsmodul, med 16-kanalers AES/EBU digital inn og ut. Denne støttes ikke av MP-40, som er myntet på konsumenter og ikke profesjonelle.

Man har også gått ned på antall kanaler, fra 16 til 12. Et Atmos-oppsett kan da for eksempel være 7.1.4, som er plenty for de aller fleste.

Lydkvaliteten og funksjonene ellers er identiske, og med et pent 35.000 kroners avslag i prisen (ja, Lyngdorf er kostbare saker).

Lyngdorf MP-40 interface
Lyngdorf har forsøkt å lage grensesnittet så enkelt som mulig. Foto: Skjermdump

RoomPerfect: Avansert romkorreksjon

Lyngdorf har i løpet av årene videreutviklet og perfeksjonert sin romkorreksjon, som de kaller RoomPerfect.

– Der hvor andre prøver å lage en helt jevn og «korrekt» frekvenskurve, har vi innsett at det ikke funker, sier Thomas Birkelund, administrerende direktør i Steinway Lyngdorf, i en online videokonferanse. – Dessuten vil en typisk korrigert system låte annerledes i ett akustisk miljø enn et annet. Selv om den målte frekvenskurven er lik.

Birkelund fortsetter:

– Man må nemlig ta hensyn til tidsdomenet, altså til hvilket tidspunkt de ulike frekvensene hoper seg opp. Selv om man kan måle en mode (stående lydbølge) er det ikke sikkert at man kan høre den. I så fall bør den heller ikke korrigeres bort.

Lyngdorf har med andre ord gått mer avansert til verks, og forsøkt å lage et korreksjonssystem som i større grad oppfører seg som det menneskelige øret.

Lyngdorf MP-40 voicing
Klangbalansen til Lyngdorf MP-40 kan justeres etter egen smak. Foto: Skjermdump

Lek deg med lyd

Når systemet er korrigert, kan brukeren selv justere klangen til egne preferanser. Det finnes ulike forhåndsinstallerte «voicing-er», men du kan også lage dine egne. Du kan dessuten laste ned andre brukeres justeringer. Hvis en hi-fi-entusiast eller lydtekniker du stoler på har laget sin egen klangbalanse, kan du få vedkommende til å sende deg filen, som du så kan installere på din egen prosessor. Siden RoomPerfect-kalibreringen skal gi samme resultat i begge deres rom, så vil du da kunne oppleve samme lyd hjemme hos deg, som han som sendte deg sin «voicing». I teorien, i hvert fall.

Pris og tilgjengelighet

Lyngdorf MP-40 vil koste 114.998 kroner når den kommer i handelen hos HiFi Klubben til sommeren.

hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top