Hi-Fi

Mikroanlegget SC-PMX5 er Panasonics første seriøse satsning på lydkvalitet på en god stund.
Annonse
Annonse
forfatter

Panasonic har fokusert mindre på lyd den senere tid, til fordel for stor satsning på TV-er og kameraer. Men nå ønsker produsenten å ta tak i hi-fi-biten igjen. Det startes relativt forsiktig, med mikroanlegget SC-PMX5 og surroundanlegget SC-BTT590.

SC-PMX5
Utseendemessig er dette mikroanlegget anlegget likt mye annet, jeg kan for eksempel ikke unngå å tenke på Onkyo når jeg ser det. Ikke at det er noe galt i det, Onkyo har laget mange gode mikrosystemer. Men utseendet er langt fra spennende.

Det er på innsiden Panasonic har jobbet med å få gullet til å skinne. I våre miljøbevisste tider er det digital forsterkning som teller. Men her er det jobbet hardt med å minimere problemer som introduseres i digitalforsterkning.

Jitter
I forsterkning som i digital avspilling er jitter en utfordring. Hver måling av signalet representeres av en verdi. Si at en sinusbølge skal gjengis, og verdien skulle i utgangspunktet vært 17 og noe, for at den skal være helt lik det analoge signalet. Systemet (nærmere bestemt PLL – Phase Lock Loop) må da velge mellom 17 og 18. I praksis blir det stående og hele tiden veksle (svitsje) mellom verdiene 17 og 18, hvor 18 er et litt høyere lydnivå enn 17. Pansonic mener at denne svitsjingen i en typisk digitalforsterker skjer for tregt, slik at den blir hørbar i form av forvrengning.

Paasonics nye klokkegenerator svitsjer mye raskere mellom de to verdiene, og reduserer dermed denne effekten. Bieffekten er en relativt stor peak (spike) to steder på hver sin side av den gjenskapte sinusbølgen. Men de kommer under det minst hørbare lydnivået, så Panasonic mener dette ikke skal være noe problem, og totalt sett blir lyden bedre.

Annonse

I tillegg har forsterkeren fått et lengre bufferminne, hvor innsignalet blir bufret og satt skikkelig på plass i tid, før det sendes videre. Dette for å ytterligere redusere jitter.

Bambus og trekull
Høyttalerne i mikroanlegget er også litt spesielle. Her har Panasonics ingeniører eksperimentert med en blanding av bambus og trekull(!) som membranmateriale. Utviklingen av bambusmembraner startet i 2008, da de oppdaget at bambus hadde enkelte egenskaper som var fordelaktige i lydgjengivelse. Dette ble videreutviklet, helt frem til i år, da ingeniørene fant ut at bambusen med fordel kunne blandes med trekull. Japanerne har visstnok studert trekull lenge, og har mye kunnskap rundet materialet. Alle membraner lages i Japan, så folka har mest mulig kontroll.

Skal vi tro høyttaleringeniør Shuhei Yamasaki, har dette vært en vanskelig prosess, men at nå har de klart å utvikle membraner med jevn og lav resonans, med en meget jevn frekvensrespons.

Foruten mye moderne teknologi på innsiden, er både elektronikk og høyttalere huset i solide kabinetter. Elektronikk i aluminium, høyttalere i MDF.

Anlegget har iPod-dokk, CD-spiller og FM/DAB-radio, i tillegg til USB-inngang som leser musikkfiler fra en pinne eller harddisk.

Annonse
SC-BTT590

SC-BTT590
Blu-ray surroundanlegget SC-BTT590 har fått samme teknologi i forsterkningen som mikroanlegget, men høyttalerne har mer normale elementer. Det som er salgstrikset for dette anlegget, er 3D Cinema Surround, som forsøker å simulere 30.1 surroundlyd fra fem høyttalere og en subwoofer. 25 virtuelle høyttalere, altså. Jaja, japanerne fant jo opp origami-teknikken, hvor man kan ta noe flatt (papir) og brette det til alle former. Så hvorfor ikke? Ærlig talt må jeg si jeg var superskeptisk. Men etter de japanske ingeniørene ga oss en forhåndslytt på PR-byråets hovedkontor, med svitsjing frem og tilbake mellom vanlig surround og 3D Cinemal Surround, må jeg innrømme at lydbildet virket mye mer svevende og sammenhengende med sistnevnte. Dette må uansett testes videre i våre egne lokaler, uten tidspress.

Priser er ikke helt avklart på verken mikroanlegget eller surroundanlegget, men det virker som de begge kommer til å ligge rundt 5.000 kroner.

Det virker ikke som noen storsatsning på lyd å starte i denne enden av prisskalaen. Men, i følge akustisk ingeniør Shuhei Yamasaki:

– Dette årets lydprodukter fra Panasonic er virkelig enestående. Vi er sikre på at verdensmarkedet også vil oppfatte dem sånn. PMX5 er spesiell (BTT590 også). Panasonic vil fortsette å utvikle seriøs hi-fi om PMX5 får suksess i år. Jeg håper virkelig å revitalisere ”Technics”-tiden!

For ordens skyld: Technics var Panasonics high-end-merke fra 1965 til rundt 2000. Platespillere med Technics-merkenavnet ble produsert helt til slutten av 2010.

Annonse

panasonic.no

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
77 mil rekkevidde, Burmester lydanlegg og MBUX infotainment-system. Garantert en luksusbil av dimensjoner.
Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
Helelektrisk utgave av X1.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.