Hi-Fi

Mikroanlegget SC-PMX5 er Panasonics første seriøse satsning på lydkvalitet på en god stund.
Annonse
Annonse
forfatter

Panasonic har fokusert mindre på lyd den senere tid, til fordel for stor satsning på TV-er og kameraer. Men nå ønsker produsenten å ta tak i hi-fi-biten igjen. Det startes relativt forsiktig, med mikroanlegget SC-PMX5 og surroundanlegget SC-BTT590.

SC-PMX5
Utseendemessig er dette mikroanlegget anlegget likt mye annet, jeg kan for eksempel ikke unngå å tenke på Onkyo når jeg ser det. Ikke at det er noe galt i det, Onkyo har laget mange gode mikrosystemer. Men utseendet er langt fra spennende.

Det er på innsiden Panasonic har jobbet med å få gullet til å skinne. I våre miljøbevisste tider er det digital forsterkning som teller. Men her er det jobbet hardt med å minimere problemer som introduseres i digitalforsterkning.

Jitter
I forsterkning som i digital avspilling er jitter en utfordring. Hver måling av signalet representeres av en verdi. Si at en sinusbølge skal gjengis, og verdien skulle i utgangspunktet vært 17 og noe, for at den skal være helt lik det analoge signalet. Systemet (nærmere bestemt PLL – Phase Lock Loop) må da velge mellom 17 og 18. I praksis blir det stående og hele tiden veksle (svitsje) mellom verdiene 17 og 18, hvor 18 er et litt høyere lydnivå enn 17. Pansonic mener at denne svitsjingen i en typisk digitalforsterker skjer for tregt, slik at den blir hørbar i form av forvrengning.

Paasonics nye klokkegenerator svitsjer mye raskere mellom de to verdiene, og reduserer dermed denne effekten. Bieffekten er en relativt stor peak (spike) to steder på hver sin side av den gjenskapte sinusbølgen. Men de kommer under det minst hørbare lydnivået, så Panasonic mener dette ikke skal være noe problem, og totalt sett blir lyden bedre.

I tillegg har forsterkeren fått et lengre bufferminne, hvor innsignalet blir bufret og satt skikkelig på plass i tid, før det sendes videre. Dette for å ytterligere redusere jitter.

Bambus og trekull
Høyttalerne i mikroanlegget er også litt spesielle. Her har Panasonics ingeniører eksperimentert med en blanding av bambus og trekull(!) som membranmateriale. Utviklingen av bambusmembraner startet i 2008, da de oppdaget at bambus hadde enkelte egenskaper som var fordelaktige i lydgjengivelse. Dette ble videreutviklet, helt frem til i år, da ingeniørene fant ut at bambusen med fordel kunne blandes med trekull. Japanerne har visstnok studert trekull lenge, og har mye kunnskap rundet materialet. Alle membraner lages i Japan, så folka har mest mulig kontroll.

Skal vi tro høyttaleringeniør Shuhei Yamasaki, har dette vært en vanskelig prosess, men at nå har de klart å utvikle membraner med jevn og lav resonans, med en meget jevn frekvensrespons.

Foruten mye moderne teknologi på innsiden, er både elektronikk og høyttalere huset i solide kabinetter. Elektronikk i aluminium, høyttalere i MDF.

Anlegget har iPod-dokk, CD-spiller og FM/DAB-radio, i tillegg til USB-inngang som leser musikkfiler fra en pinne eller harddisk.

SC-BTT590

SC-BTT590
Blu-ray surroundanlegget SC-BTT590 har fått samme teknologi i forsterkningen som mikroanlegget, men høyttalerne har mer normale elementer. Det som er salgstrikset for dette anlegget, er 3D Cinema Surround, som forsøker å simulere 30.1 surroundlyd fra fem høyttalere og en subwoofer. 25 virtuelle høyttalere, altså. Jaja, japanerne fant jo opp origami-teknikken, hvor man kan ta noe flatt (papir) og brette det til alle former. Så hvorfor ikke? Ærlig talt må jeg si jeg var superskeptisk. Men etter de japanske ingeniørene ga oss en forhåndslytt på PR-byråets hovedkontor, med svitsjing frem og tilbake mellom vanlig surround og 3D Cinemal Surround, må jeg innrømme at lydbildet virket mye mer svevende og sammenhengende med sistnevnte. Dette må uansett testes videre i våre egne lokaler, uten tidspress.

Priser er ikke helt avklart på verken mikroanlegget eller surroundanlegget, men det virker som de begge kommer til å ligge rundt 5.000 kroner.

Det virker ikke som noen storsatsning på lyd å starte i denne enden av prisskalaen. Men, i følge akustisk ingeniør Shuhei Yamasaki:

– Dette årets lydprodukter fra Panasonic er virkelig enestående. Vi er sikre på at verdensmarkedet også vil oppfatte dem sånn. PMX5 er spesiell (BTT590 også). Panasonic vil fortsette å utvikle seriøs hi-fi om PMX5 får suksess i år. Jeg håper virkelig å revitalisere ”Technics”-tiden!

For ordens skyld: Technics var Panasonics high-end-merke fra 1965 til rundt 2000. Platespillere med Technics-merkenavnet ble produsert helt til slutten av 2010.

panasonic.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter