Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Hjemmekinoflaggskip fra Pioneer og Onkyo

Samarbeidet mellom Pioneer og Onkyo gir oss nå to mastodontiske hjemmekinoreceivere, med det meste du kan drømme om av funksjoner.

Skrevet av / 29.03.23 - 13:28
Hjemmekinoflaggskip fra Pioneer og Onkyo

Når snøen tiner kan du velge om du vil ha Pioneer VSX-LX805, eller fetteren Onkyo TX-RZ70. De er veldig like, men har noen vesentlige ulikheter.

Pioneer-VSX-LX805_Front_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Pioneer VSX-LX805

Det nye flaggskipet VSX-LX805 fra Pioneer har hele 11 høyttalerkanaler å rutte med, og med to av dem drevet samtidig i stereo, byr krabaten på 150 watt pr. kanal.

Receiveren har utganger til fire subwoofere, mens separat prosessering er begrenset til to subwoofere. Dette er derfor en 11.2-receiver, selv om Pioneer hevder 11.4.

 

Dirac Live

Det som derimot er veldig kult, er at Pioneer-receiveren har Dirac Live romkorreksjon, med mulighet til å legge til Dirac Live Bass Control for inntil to individuelle subwoofere. Dette koster noen tusenlapper ekstra. Begge korreksjonssystemene bruker såkalt kunstig intelligens (AI) og maskinlæring når de skal bestemme de beste innstillingene for ditt system i ditt lytterom.

Er du derimot fornøyd med Pioneers eget og velprøvd MCACC kalibreringssystem, så er dette også bygget inn.

Pioneer-VSX-LX805_Hero_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Klasse AB-forsterkning

Pioneer lover «audiofil lydkvalitet» fra VSX-LX805, og det forventer vi også i high-end-klassen. Blant annet har den to multikanals ESS 32-bit Sabre HyperStream DAC-er. Men enda mer interessant er det at Pioneer her har gått tilbake til Klasse AB-forsterkning. Det har de ikke brukt siden det gamle flaggskipet VSA-AX10Ai i 2003, som fortsatt er blant de beste vi har hørt. Ta den, Klasse D!

Les også Verdens beste lydplanker? For deg som gjerne betaler for den beste lyden – men ikke gidder tanken på løskomponenter og kabelkluss.

Immersive og HDR

Både Dolby Atmos og DTS:X immersive-lydformater er selvsagt bygget inn, og receiveren støtter Dolby Atmos Music på Apple Music og Tidal. Auro3D skal også støttes ved lansering i juni.

Med 11 kanaler kan den for eksempel konfigureres til 7.4.2 eller 9.2.2, hvor det midterste tallet beskriver antall kanaler i takhøyde, og det bakerste er antall subwooferkanaler.

Av HDR-formater støttes Dolby Vision og HDR10+, og selvsagt vanlig HDR10. HDMI 2.1 støtter 4K 120 Hz og 8K 60 Hz.

Pioneer-VSX-LX805_Back_2000x2000 copy
Foto: Pioneer

Tilkoblinger

Pioneer VSX-LX805 har sju HDMI-innganger, tre utganger og selvsagt støtte for eARC (utvidet lydretur). Blant  andre interessante kontakter finner vi to balanserte XLR-innganger og ditto utganger. Kjekt om du for eksempel vil koble til en balansert hodetelefonforsterker.

Strømming

Av strømmefunksjoner finnes blant annet Chromecast, AirPlay 2, Spotify, Tidal såvel som Bluetooth med aptX for bedre lyd. Receiveren kan styres med stemmeassistenter som Google, Alexa og Siri via smarthøyttalere, og IP-kontroll er også mulig.

Roon Ready-sertifisering forventes i september.

onkyo_tx-rzx70
Foto: Onkyo

Onkyo TX-RZ70

Vi gir ikke like mye spalteplass til Onkyo-receiveren TX-RZ70, som er så å si identisk. Også her 11 kanaler, oppgitt med 10 watt mindre effekt pr. kanal. Det kan være en annen måte å oppgi målingene på, vi mistenker at de er identiske. Klasse AB får du i hvert fall her også.

Også her får du de samme sju HDMI-inngangene med støtte for 8K 60Hz og 4K 120Hz.

Doble 32-bit ESS Sabre DAC-er også her, Dirac romkorreksjon og basskontroll. Samme stemmestyringer, samme formatstøtte på lyd- og bildesiden. Inkludert Roon Ready, som kommer i september.

 

Der hvor Onkyo-receiveren avviker fra Pioneer er ved at den kun har to subwooferutganger, men med separat prosessering for begge betyr det at de faktiske subwooferkanalene er de samme. Trenger du fire sub-er, kan du kjøpe to y-splitt-kabler og få samme resultat.

Merk at Onkyo-receiveren verken har XLR inn eller ut, så der har de spart.

Ellers vil vi tro at du får veldig lik glede av begge forsterkerne.

Priser og tilgjengelighet

Pioneer VSX-LX805 koster 3499 euro, mens Onkyo TX-RZ70 blir noe rimeligere: 3299 euro. Begge kommer i juni.

Mer info:

eu.pioneer-av.com

eu.onkyo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top