Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kommentar

Nye Sonos Sub Mini – for liten, for sent, for dyr?

Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.

Skrevet av / 19.09.22 - 09:00
Nye Sonos Sub Mini – for liten, for sent, for dyr?
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Så er den her, endelig: Sub Mini, den etterlengtede nye subwooferen fra Sonos. For alle som elsker bass, bør dette være en gladnyhet!

Les også Sonos Sub Mini: Mindre og billigere basshøyttaler Ventetiden er (nesten) over. Her er Sonos Sub Mini.

Sonos-eiere verden over har ventet i årevis på et litt mer kompakt, men først og fremst billigere alternativ til dagens Sonos Sub. «Gamlefar» har holdt koken i ti år, og er nå ute i sin tredje generasjon. Heller ikke den er spesielt stor, men Sonos tar seg klekkelig betalt!

Sonos Sub har blitt gradvis dyrere med årene, og koster nå 8490 kroner veiledende. Det er like mye som en del produsenter tar for et komplett lydplanke-oppsett – inkludert subwoofer! Med priser som dette, er det ikke rart at Sonos-suben har blitt et attraktivt objekt på bruktmarkedet.

Dette har gjort at enkelte Sonos surround-oppsett har fremstått uforholdsmessig dyre. Lydplankene Ray og Beam koster henholdsvis 2990 og 4990 kroner alene. Selv et oppsett med toppmodellen Sonos Arc blir fort dobbelt så dyrt når du legger til en Sub.

Les også Sonos Arc: enda bedre med bakhøyttalere og subwoofer Sonos' beste lydplanke Arc blir enda bedre med trådløse bakhøyttalere og subwoofer. Her får du ekte hjemmekinolyd.

Dypbass er viktig

For mange har det nok virket ulogisk å punge ut så mye for ekstra bass. Det er slett ikke alle som kan unne seg en subwoofer til ni tusen kroner, og derfor har mange Sonos-eiere tatt til takke med lyden de får fra høyttalerne eller lydplanken på egen hånd. Dermed går de glipp av en stor og viktig del av lydopplevelsen!

Dypbass spiller en ekstra viktig rolle i lydeffektene på film, men kan også gi en ekstra dimensjon til musikklytting. Den tilfører viktig fundament til musikk og gjør at vi kan føle rytmene, ikke bare høre dem. Bass er kort og godt engasjerende!

«Alle» vet jo at man trenger en subwoofer for å gi vei i vellinga på krevende musikk og filmlydspor. Spesielt når lyden ellers gjengis av en ganske spinkel lydplanke. Med drahjelp fra en subwoofer, kan de andre høyttalerne spille både høyere, renere og penere.

submini den submini living room 1
<
>
Sonos Sub Mini (Foto: Sonos)

Endelig kommer lillebror: Sonos Sub Mini

Nettopp derfor har markedet nærmest skreket etter en mindre, men først og fremst billigere subwoofer fra Sonos. Den amerikanske produsenten har rett og slett manglet en viktig brikke i puslespillet! Nå kommer den altså, og Sub Mini slippes for salg 6. oktober.

Sub Mini er omtrent halvparten så stor som storebroren. Den sylinderformede enheten er 30,5 centimeter høy, og har en diameter på 21 centimeter, og veier 6,35 kilo. Dermed smetter den lett inn på steder hvor storebror tok for stor plass.

Mange, inkludert undertegnede, synes nok imidlertid at Mini-en virker overraskende stivt priset. Til 4990 kroner koster den fortsatt en betydelig slump penger, også sammenlignet med konkurrentene. En Harman Kardon Citation Sub S koster eksempelvis 3990 kroner, og det hadde nok kanskje vært en mer riktig pris for Sub Mini. Konkurrenter som Samsung og TCL tilbyr også trådløs subwoofer inkludert i flere av lydplanke-pakkene sine.

submini ray white submini beam black
<
>
Sub Mini sammen med den rimeligste lydplanken Sonos Ray. Foto: Sonos

Vesentlig mindre – og kan ikke dobles

Så er det ytelsen da. Sonos er litt vage med spesifikasjonene, men sier at Sub Mini går ned til 25 Hz, uten å si noe om lydnivået i desibel. Men vi kan nok ikke regne med at Mini-en spiller på langt nær like potent og høylytt som storebror Sub gen 3. Der kommer de fysiske lovene inn. Er det massiv, dyp og hardtslående bass du er ute etter, bør du uansett velge den største av de to.

En annen, litt skuffende detalj, er at Sub Mini tilsynelatende ikke kan pares med en ekstra Mini, slik du kan gjøre med storebror. Dette kunne være en attraktiv oppgraderingsmulighet på sikt, hvis man flytter til et større hus, eller rett og slett ønsker seg en kompakt, «stereo» bassløsning. Personlig klør jeg meg litt i hodet på hvorfor Sonos ikke tilbyr dette fra start. To små subwoofere kan nemlig spille like bra som en stor – eller bedre – bare de plasseres riktig!

Les også Sonos dobler bassen Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!

Burde de heller tenkt annerledes?

Da en av mine kolleger satt i møte med Sonos for et drøyt år siden, snakket de sammen om nettopp en rimeligere Sub. Sonos’ utsendte medarbeider ville ikke gå i detalj, men bekreftet at mange hadde etterspurt dette. Da kom vår mann med et kontra-forslag:

Ettersom Sonos Sub nå har rukket å bli ti år gammel, ikke tar spesielt stor plass, og utviklingskostnadene bør ha betalt seg mange ganger – hva med å i stedet sette ned prisen på denne, så den ble en bedre match med de rimeligere lydplankene? Og i stedet lansere en skikkelig versting – den kunne hete Sonos Sub «Max» – på toppen? La oss si en pris på ti tusen kroner? Da kunne man hatt valget mellom Sonos Sub til 5-6.000 kroner, og Sonos Sub Max til 10.000. Dét kunne blitt interessant!

Test kommer!

Til syvende og sist: Om Sub Mini er verdt kronasjene eller ei, avhenger naturligvis av hvor god ytelse Sonos-ingeniørene har klart å skvise ut av den lille bass-tassen. Dette kan meget vel være en potent liten krabat, som fyller et bass-behov for mange der ute. Akkurat hvor god den er, ser vi frem til å finne ut av og fortelle mer om, etter at vi har fått Sub Mini inn til test.

Hva synes du som leser? Er Sonos Sub Mini nyheten du har ventet på? Eller hadde du forventet mer, eller synes Mini-en er litt dyr? Del gjerne din mening i kommentarfeltet under!

Les også disse sakene om Sonos

Når én Sonos Sub er for lite

Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Les videre

Sonos Outdoor

Altfor dyr

Sonos Outdoor funker til det meste, og gjør lite ugagn. Dessverre låter det kjedelig, og prislappen er skivebom.

Les hele testen

Sonos Ray

Sonos' billigste - og kjipeste - lydplanke

2012 ringte og ville ha tilbake lydplanken sin!

Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Nye Sonos Sub Mini – for liten, for sent, for dyr?”

  1. Kjell Inge

    Det er ikke suben som er for dyr. Det er lønna di som er for dårlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top