Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Der det er hjerterom, er det husrom, heter det. Og der det finnes husrom, finnes det saktens plass til en hjemmekino også!

Det er mange som drømmer om egen kino i heimen, men for mange blir det bare med drømmen. Folk flest nøyer seg med en flatskjerm og en lydplanke i stua. Det kan fungere utmerket, men du kan ikke regne med ståpelsen som bare en ekte hjemmekino kan gi.

Den gode nyheten er at det å bygge et skreddersydd filmrom ikke behøver være så fryktelig komplisert! Ikke skrekkelig dyrt heller: Har du et rom til overs og er villig til å brette opp ermene litt, kan du få en hjemmekino med kanonbra bilde og lyd, for betydelig mindre penger enn hva det koster å pusse opp kjøkkenet eller badet.

Bygg din egen hjemmekino

De fleste vil nok være enige i at ekte hjemmekino starter med et stort bilde, Du bør ha en projektor og lerret, helst på 100 tommer eller mer. Deretter trenger du en videokilde (Apple TV eller Blu-ray spiller) surroundforsterker, nødvendige kabler og et sett med surroundhøyttalere (minimum 5.1 kanaler) for å kvalifisere. Men vær oppmerksom: Det holder ikke å putte alt sammen i en vanlig stue og håpe på bra resultat!

Hjemmekino på 12 kvadratmeter

En skikkelig hjemmekino krever et dedikert rom, hvor alt er tilrettelagt for maksimal filmopplevelse. Det er nettopp dette AVshop på Alnabru i Oslo har vært ute etter å bevise med sin nye mini-kino. Den såkalte ”Egotrippen” er bygget med stramt budsjett og begrenset plass – men resultatet har blitt imponerende bra!

Utgangspunktet for Egotrippen er et middels stort ”bøttekott”, kun 2,4 meter bredt og 5 meter langt. Ingen storstue altså, men ganske representativt for hva mange av oss har tilgang på hjemme. Selve rommet er bygget med relativt enkle midler: Her finner du ingen lydisolerende ”rom i rom” vegger eller flytende gulv – kun det som er aller mest nødvendig for å gi en god filmopplevelse. Det innebærer et totalt mørklagt rom med skalkede luker, hvor eneste lyskilde (foruten spottene i taket) er projektorlampen.

Veggene er trukket med grå og svart molton-duk, som er kjent for å ha lyd- og lydabsorberende egenskaper. På gulvet ligger det grått teppe, mens taket har lydhimling av den typen man ofte finner på kontor. De mørke og lysabsorberende materialene reduserer gjenskinn på lerretet, og bidrar til å bevare kontrasten i bildet.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Smalt rom, men stort lerret

Et langt og smalt rom som dette byr på mange utfordringer. En av dem er å få plass til stort nok lerret, og samtidig få plassert høyttalerne (front venstre/høyre og senterkanal) på riktig måte. AVshop har løst dette med sin egen spesiallagde baffelvegg, som utnytter plassen maksimalt.

Til tross for smale romdimensjoner har AVshop greid å få skviset inn et lerret på hele 106 tommer. Og da mener vi virkelig skvist: Lerretsrammen står bokstavelig talt i spenn mellom sideveggene! Maskering på sidene hjelper enormt på bildekvaliteten.

 

 

Lerretsduken som benyttes er lydtranparent, slik at den kan henges foran høyttalerne. Disse er så montert i en falsk vegg bak lerretet. Veggen er ca. 30 centimeter dyp, og består av et rammeverk av stålstendere, som også fungerer som hylle til høyttalere og elektronikk. Veggen er fylt med isolasjon, dekket med MDF, gipsplate og sort høyttalerstoff. Den finurlige konstruksjonen står på gulvet, hvilende på avkoblende gummiføtter, for å hindre at vibrasjoner overføres til resten av rommet. Hele veggløsningen selges som byggesett, og festes ved hjelp av popnagletang.

Man skulle ikke tro det ved første øyekast, men bak lerretet sitter det faktisk en skokk med høyttalere (3 fronthøyttalere og 2 x 12” subwoofere)!

Stor lyd i trangt rom

Det er en ting å få plass til stort bilde i et lite bøttekott, men det å få til skikkelig lyd er om mulig en enda større utfordring: Ugunstige romdimensjoner, med gulv, tak og vegger som reflekterer kan ha negativ innvirkning på lyden man hører. I en trang ”korridor” som dette vil der spesielt sideveggene bidra med mye gjenklang. Dette har AVshop løst med lydabsorberende og – diffuserende plater, som til dels svelger og bryter opp lydrefleksjonene. Det har tydeligvis hjulpet, for vi hørte ingen plagsom gjenklang eller andre tegn på dårlig akustikk.

Utstyret

Du finner ingen grisedyr laserprojektor eller kjempestore høyttalere i Egotripp-rommet, men det er brukt skikkelige komponenter hele veien. Projektoren er den anerkjente Epson TW-9300, som projiserer mot AVshops lydtransparente lerretsduk, Dreamscreen V6. Lyden kommer fra et 5.1 oppsett av Adam Audio GTC 55, som vi har god erfaring med fra tidligere testing. I tillegg er det montert to ekstra Atmos høydekanaler i taket, av typen Elac 1645. Disse ble valgt fordi de tar liten plass i taket, og bruker samme type bånddiskant som Adam-høyttalerne. Filmkilden er en Sony UHD Blu-ray spiller, og surroundforsterkeren er ingen ringere enn kraftkaren Marantz SR8012!

Opplevelsen

Egotrippen er ganske spartansk innredet og mørk hule, som kan gi en litt klaustrofobisk følelse idet vi setter foten innenfor døren. Men alt dette er glemt når vi trykker ”Play”! I det kinomørket senker seg og bildet kommer opp på lerretet, glemmer vi omverdenen, og suges inn i handlingen på skjermen.

 

 

 

 

Bildet i Egotrippen er et kapittel for seg, Epson TW-9300 serverer Christopher Nolans Dunkirk (UHD-Blu-ray) med gnistrende skarphet og knallsterke farger, godt hjulpet av den smarte innredningen. Omgivelsene absorberer alt strølys, og gir et kontraststerkt bilde som bokstavelig talt svever i mørket foran oss. Selv om lerretet er spent fra vegg til vegg, er det null problemer med refleksjoner fra sidene. Det føles faktisk som å sitte i et langt større og bredere rom!

Likevel er det lyden i Egotripp-rommet som imponerer aller mest. De kraftige Adam-høyttalerne bak lerretet danner et stort og sammenhengende lydbilde, som kobler perfekt til handlingen på skjermen. Dialogen er krystallklar og distinkt, med en brystklang som dirrer oss i mellomgulvet.

Bakover i rommet bidrar de 4 surroundhøyttalerne (2 på siden og 2 Atmos høydekanaler i taket) til å binde ”lydboblen” sammen til et tredimensjonalt lydbilde. Det er besnærende å høre hvordan lydeffektene bevarer samme karakter i det de panorerer fra høyttaler til høyttaler! Jeg tok meg flere ganger i å nesten dukke når Dunkirk-flyene suser over hodet.

Atmos-høyttalerne i taket (Elac 1645) bringer høydedimensjon og 3D-effekt til handlingen.

 

 

Bassen er ikke like fremtredende, buldrende og tung som man kan oppleve i en del kinosaler. De to 12” subwooferne fra Adam er kjent for å ha en ganske stram og kontrollert gjengivelse, og vi tar oss litt i å lure på hvordan det kan låte med en større subwoofer. Men de låter definitivt ikke pysete! I det Supermann braker sammen med Doomsday-monsteret i Batman v Superman, er det som om hele rommet eksploderer. Bassen er der når den skal være der, og kjennes i mellomgulv, stolrygg og bukseben!

Prøv selv!

Når man ser på de lekre kinoinstallasjonene i millionklassen rundt om i verden, er det lett å tenke at hjemmekino har blitt for råflott, innviklet, dyrt og plasskrevende. Men slik trenger det ikke være! Egotrippen er et godt eksempel på hva som oppnås med enkle midler og fornuftig budsjett. Løsningene og produktene som er valgt kan enkelt skaleres opp eller ned avhengig av lommebok og fingerferdigheter. Så lenge du har et rom med plass til deg selv (og forhåpentligvis resten av familien), fins det håp!

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.