Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Der det er hjerterom, er det husrom, heter det. Og der det finnes husrom, finnes det saktens plass til en hjemmekino også!

Skrevet av / 19.04.18 - 11:48
Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Det er mange som drømmer om egen kino i heimen, men for mange blir det bare med drømmen. Folk flest nøyer seg med en flatskjerm og en lydplanke i stua. Det kan fungere utmerket, men du kan ikke regne med ståpelsen som bare en ekte hjemmekino kan gi.

Den gode nyheten er at det å bygge et skreddersydd filmrom ikke behøver være så fryktelig komplisert! Ikke skrekkelig dyrt heller: Har du et rom til overs og er villig til å brette opp ermene litt, kan du få en hjemmekino med kanonbra bilde og lyd, for betydelig mindre penger enn hva det koster å pusse opp kjøkkenet eller badet.

Bygg din egen hjemmekino

De fleste vil nok være enige i at ekte hjemmekino starter med et stort bilde, Du bør ha en projektor og lerret, helst på 100 tommer eller mer. Deretter trenger du en videokilde (Apple TV eller Blu-ray spiller) surroundforsterker, nødvendige kabler og et sett med surroundhøyttalere (minimum 5.1 kanaler) for å kvalifisere. Men vær oppmerksom: Det holder ikke å putte alt sammen i en vanlig stue og håpe på bra resultat!

Hjemmekino på 12 kvadratmeter

En skikkelig hjemmekino krever et dedikert rom, hvor alt er tilrettelagt for maksimal filmopplevelse. Det er nettopp dette AVshop på Alnabru i Oslo har vært ute etter å bevise med sin nye mini-kino. Den såkalte ”Egotrippen” er bygget med stramt budsjett og begrenset plass – men resultatet har blitt imponerende bra!

Utgangspunktet for Egotrippen er et middels stort ”bøttekott”, kun 2,4 meter bredt og 5 meter langt. Ingen storstue altså, men ganske representativt for hva mange av oss har tilgang på hjemme. Selve rommet er bygget med relativt enkle midler: Her finner du ingen lydisolerende ”rom i rom” vegger eller flytende gulv – kun det som er aller mest nødvendig for å gi en god filmopplevelse. Det innebærer et totalt mørklagt rom med skalkede luker, hvor eneste lyskilde (foruten spottene i taket) er projektorlampen.

Veggene er trukket med grå og svart molton-duk, som er kjent for å ha lyd- og lydabsorberende egenskaper. På gulvet ligger det grått teppe, mens taket har lydhimling av den typen man ofte finner på kontor. De mørke og lysabsorberende materialene reduserer gjenskinn på lerretet, og bidrar til å bevare kontrasten i bildet.

 

 

Smalt rom, men stort lerret

Et langt og smalt rom som dette byr på mange utfordringer. En av dem er å få plass til stort nok lerret, og samtidig få plassert høyttalerne (front venstre/høyre og senterkanal) på riktig måte. AVshop har løst dette med sin egen spesiallagde baffelvegg, som utnytter plassen maksimalt.

Til tross for smale romdimensjoner har AVshop greid å få skviset inn et lerret på hele 106 tommer. Og da mener vi virkelig skvist: Lerretsrammen står bokstavelig talt i spenn mellom sideveggene! Maskering på sidene hjelper enormt på bildekvaliteten.

 

 

Lerretsduken som benyttes er lydtranparent, slik at den kan henges foran høyttalerne. Disse er så montert i en falsk vegg bak lerretet. Veggen er ca. 30 centimeter dyp, og består av et rammeverk av stålstendere, som også fungerer som hylle til høyttalere og elektronikk. Veggen er fylt med isolasjon, dekket med MDF, gipsplate og sort høyttalerstoff. Den finurlige konstruksjonen står på gulvet, hvilende på avkoblende gummiføtter, for å hindre at vibrasjoner overføres til resten av rommet. Hele veggløsningen selges som byggesett, og festes ved hjelp av popnagletang.

Man skulle ikke tro det ved første øyekast, men bak lerretet sitter det faktisk en skokk med høyttalere (3 fronthøyttalere og 2 x 12” subwoofere)!

Stor lyd i trangt rom

Det er en ting å få plass til stort bilde i et lite bøttekott, men det å få til skikkelig lyd er om mulig en enda større utfordring: Ugunstige romdimensjoner, med gulv, tak og vegger som reflekterer kan ha negativ innvirkning på lyden man hører. I en trang ”korridor” som dette vil der spesielt sideveggene bidra med mye gjenklang. Dette har AVshop løst med lydabsorberende og – diffuserende plater, som til dels svelger og bryter opp lydrefleksjonene. Det har tydeligvis hjulpet, for vi hørte ingen plagsom gjenklang eller andre tegn på dårlig akustikk.

Utstyret

Du finner ingen grisedyr laserprojektor eller kjempestore høyttalere i Egotripp-rommet, men det er brukt skikkelige komponenter hele veien. Projektoren er den anerkjente Epson TW-9300, som projiserer mot AVshops lydtransparente lerretsduk, Dreamscreen V6. Lyden kommer fra et 5.1 oppsett av Adam Audio GTC 55, som vi har god erfaring med fra tidligere testing. I tillegg er det montert to ekstra Atmos høydekanaler i taket, av typen Elac 1645. Disse ble valgt fordi de tar liten plass i taket, og bruker samme type bånddiskant som Adam-høyttalerne. Filmkilden er en Sony UHD Blu-ray spiller, og surroundforsterkeren er ingen ringere enn kraftkaren Marantz SR8012!

Opplevelsen

Egotrippen er ganske spartansk innredet og mørk hule, som kan gi en litt klaustrofobisk følelse idet vi setter foten innenfor døren. Men alt dette er glemt når vi trykker ”Play”! I det kinomørket senker seg og bildet kommer opp på lerretet, glemmer vi omverdenen, og suges inn i handlingen på skjermen.

 

 

 

 

Bildet i Egotrippen er et kapittel for seg, Epson TW-9300 serverer Christopher Nolans Dunkirk (UHD-Blu-ray) med gnistrende skarphet og knallsterke farger, godt hjulpet av den smarte innredningen. Omgivelsene absorberer alt strølys, og gir et kontraststerkt bilde som bokstavelig talt svever i mørket foran oss. Selv om lerretet er spent fra vegg til vegg, er det null problemer med refleksjoner fra sidene. Det føles faktisk som å sitte i et langt større og bredere rom!

Likevel er det lyden i Egotripp-rommet som imponerer aller mest. De kraftige Adam-høyttalerne bak lerretet danner et stort og sammenhengende lydbilde, som kobler perfekt til handlingen på skjermen. Dialogen er krystallklar og distinkt, med en brystklang som dirrer oss i mellomgulvet.

Bakover i rommet bidrar de 4 surroundhøyttalerne (2 på siden og 2 Atmos høydekanaler i taket) til å binde ”lydboblen” sammen til et tredimensjonalt lydbilde. Det er besnærende å høre hvordan lydeffektene bevarer samme karakter i det de panorerer fra høyttaler til høyttaler! Jeg tok meg flere ganger i å nesten dukke når Dunkirk-flyene suser over hodet.

Atmos-høyttalerne i taket (Elac 1645) bringer høydedimensjon og 3D-effekt til handlingen.

 

 

Bassen er ikke like fremtredende, buldrende og tung som man kan oppleve i en del kinosaler. De to 12” subwooferne fra Adam er kjent for å ha en ganske stram og kontrollert gjengivelse, og vi tar oss litt i å lure på hvordan det kan låte med en større subwoofer. Men de låter definitivt ikke pysete! I det Supermann braker sammen med Doomsday-monsteret i Batman v Superman, er det som om hele rommet eksploderer. Bassen er der når den skal være der, og kjennes i mellomgulv, stolrygg og bukseben!

Prøv selv!

Når man ser på de lekre kinoinstallasjonene i millionklassen rundt om i verden, er det lett å tenke at hjemmekino har blitt for råflott, innviklet, dyrt og plasskrevende. Men slik trenger det ikke være! Egotrippen er et godt eksempel på hva som oppnås med enkle midler og fornuftig budsjett. Løsningene og produktene som er valgt kan enkelt skaleres opp eller ned avhengig av lommebok og fingerferdigheter. Så lenge du har et rom med plass til deg selv (og forhåpentligvis resten av familien), fins det håp!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Hisense PX3-Pro: Kjempebilde på kort avstand

Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Scroll to Top